Studioviikolla tehtiin sisältöä uudelle Youtube-kanavalle

0
Opettaja Ferenc Juhasz sekä punkalaitumelaiset Helmi Siuko ja Emma Aro tapailivat yhteistä säveltä ennen nauhoitusta. Ilmassa oli pienen musiikkijuhlan tuntua.

LOIMAAN seudun musiikkiopistossa on vietetty studioviikkoa. Sen kuluessa on tallennettu kymmeniä esiintymisiä, joilla on soittanut tai laulanut noin sata opiston oppilasta.

Mukana on ollut viulisteja, huilisteja, saksofonisteja, trumpetisteja, kitaristeja, lyömäsoittajia, pianisteja ja laulajia. Pieniä yhtyeitäkin on kuultu. Ohjelmisto on kattanut musiikin koko kirjon klassikkohelmistä pophitteihin ja oppilaiden omiin sävellyksiin.

– Viikko on ollut hieno. Kulissien takana on vuodatettu onnen kyyneleitä, rehtori Matti Vänttinen kuvailee hymyillen.

STUDIOVIIKON tavoitteena on ollut tarjota musiikkiopiston 147 oppilaalle esiintymismahdollisuuksia koronan tyhjennettyä konserttilavat. Toisena lähtökohtana on ollut tuottaa sisältöä Loimaan kaupungin opistojen pian avautuvalle Youtube-kanavalle.

– Taiteen idea on, että hyvä jaetaan. Studioviikolla on äänitetty kymmeniä lyhyitä klippejä. Niitä aletaan julkaista ensi viikolla. Uutta sisältöä on luvassa aluksi sekä aamu- että iltapäivisin.

Opiston seinien sisällä on kuvattu myös soitinesittelyitä, joita jaetaan esikouluihin ja alakoulujen ensimmäisille ja toisille luokille.

– Olen ylpeä opettajien ja oppilaiden asenteesta. Innostusta on ollut ilo katsella. Erityiskiitoksen ansaitsee kulttuuriohjaaja Markus Poutanen, joka on kantanut studioviikolla paljon vastuuta, rehtori kiittelee.

– Alussa meillä ei ollut nettiyhteyttä, ei toimivaa tietokonetta, ei kameraa, ei mikrofonia, ei Youtube-kanavaa, ei toimivaa some-väylää. Eikä koronan takia lupaa pitää konsertteja. Mutta meillä oli tahtoa, voimaa ja vimmaa tekemiseen. Innostusta ja paloa. Näistä lähtökohdista studioviikko toteutettiin.

VIELÄ TOUKOKUUN kuluessa esiintymisvuoroon pääsevät myös musiikkiopiston 78 tanssijaa. Lisäksi työväenopisto valmistelee parhaillaan digitaalista kevätnäyttelyä.

Opistojen taiteenalat profiloituvat

LOIMAAN kaupungin opistot profiloituvat hiljalleen viideksi kokonaisuudeksi: musiikkiopistoksi, tanssiopistoksi, kuvataidekouluksi, teatterikoulu Loisteeksi ja työväenopistoksi.

– Kun kuvataide ja teatteri ovat toimineet työväenopiston alla, ihmiset eivät ehkä ole täysin ymmärtäneet niiden tasoa. Ne eivät ole mitään kerhoja työväenopiston sisällä, vaan niissä noudatetaan opetussuunnitelmaa, rehtori Matti Vänttinen sanoo.

OPISTOISSA on käynnissä muutenkin iso, valtakunnallisia linjoja mukaileva uudistus.

– Käsitys esimerkiksi musiikkiopistosta on pölyttynyt. Systeemi luotiin 1960-luvulla. Se palveli aikansa, mutta viimeiset viisi vuotta ovat olleet opistoissa uudistusten aikaa, Vänttinen toteaa.

Loimaallakin on otettu isoja kehitysaskeleita. Ensi lukuvuonna harpataan.

– Opetus muuttuu yhä enemmän oppilaiden näköiseksi, Vänttinen lupaa.

Opettaja ja oppilas sopivat jatkossa pieniä, konkreettisia tavoitteita. Niiden avulla edistyminen on helppo havaita, ja siitä syntyvä innostus vie eteenpäin. Edistymisen huomaamista tuetaan tekniikan – kuten videoklippien – avulla.

– Tavoitteet eivät ole enää järjestelmän asettamia vaan oppilaiden omia, rehtori korostaa.