LL Arkisto

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaalaisten ja oripääläisten koronarokotukset järjestetään tänä lauantaina Hirvikoskella, Hirvihovissa.
Kaupungin tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen perustelee lauantaista rokotuspaikkaa Hirvihovia sillä, että tuolloin on käytössä suurehko määrä rokoteannoksia ja terveydenhuolto kerää kokemusta Hirvihovista rokotuspaikkana.
Lauantain jälkeen rokotukset palaavat ensi viikolla pääterveysasemalle, koska ensi viikolla aletaan jälleen antaa myös kakkos- eli tehosteannoksia, ja aiemmin talvella annetuissa rokotuskorteissa rokotuspaikaksi on määrätty pääterveysasema.
Myöhemmin kesällä rokotusten on tarkoitus siirtyä jälleen Hirvihoviin.
Heikkisen mukaan tehosteannosten antaminen hidastaa ensi viikosta alkaen pikkuisen ensimmäiseen kertaan rokotettavien rokotustahtia.

Lauantain rokotuksessa terveydenhuollolla on käytössä 924 rokoteannosta. Rokotusvuorossa ovat ensisijaisesti yli 65-vuotiaat ja riskiryhmäläiset.
Heikkinen kehottaa seuraamaan rokotustiedotusta keskiviikon ja torstain aikana, sillä lauantaille saatetaan antaa rokotusaikoja myös 55–64-vuotiaille, jos vapaita aikoja jää.
Keskiviikkoaamusta lauantain rokotukseen oli ehditty antaa noin 650 rokotusaikaa. Yli 65-vuotiaiden ikäryhmästä takaisinsoittoa odotti noin 30 ja riskiryhmäläisistä noin 50 henkilöä. 55–64-vuotiaiden ikäryhmästä puhelinjonolla rokotusaikaa odotti noin 250 henkilöä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiistaipäivän tilastojen mukaan Loimaalla ja Oripäässä 65–69-vuotiaiden ikäryhmän rokotuskattavuus on jäljessä monista muista Varsinais-Suomen kunnista. Lisäksi, kun tilannetta katsotaan kunnan sisällä, Loimaalla ja Oripäässä kyseistä ikäryhmää on rokotettu vähemmän kuin nuorempia 60–64-vuotiaita.
Heikkinen arvioi, että yhtenä selityksenä on se, että kuntien väestöpohjat ja riskiryhmäläisten määrät ovat erilaisia. Loimaalla on myös jo rokotettu toiseen kertaan hoivakodeissa asuvat ikäihmiset, minkä hän uskoo vaikuttaneen muiden ikäryhmien rokotusten etenemiseen.
Lisäksi Heikkinen muistuttaa siitä, että Loimaalla yli 65-vuotiaille on annettu ensisijaisesti Astra Zenecan rokotetta ja rokotusten etenemiseen on vaikuttanut kyseisen rokotteen saatavuus.

Loimaalla ja Oripäässä ei ole todettu uusia koronatartuntoja alkuviikon aikana.
Keskiviikkoaamusta Loimaalla oli karanteenissa yhteensä seitsemän ja eristyksessä kolme henkilöä. Oripäässä ei ollut yhtään henkilöä karanteenissa eikä eristyksessä.
Loimaalla aiemmin viime lauantailta raportoitu koronatartunta on osoittautunut toisella paikkakunnalla asuvaksi henkilöksi, eli Loimaalla todettujen koronatartuntojen kokonaismäärä väheni yhdellä tartunnalla.
Loimaan kaupungin terveydenhuollon tilastojen perusteella koko pandemian aikana Loimaalla on todettu 135 ja Oripäässä 35 koronatartuntaa.