Ypäjälle lisää ulkoliikuntamahdollisuuksia

0
Uusi MTB- eli maastopyöräreitti lähtee opastekyltin kohdalta, pururadan kulmasta. Juhamatti Jokinen poseeraa pyörän kyydissä sillä välin, kun kentänhoitaja Kari Vahaniitty pinkoo jo polulle. – Täällä saa myös juosta! Sitä on niin paljon kyselty, hän näyttää esimerkkiä.

YPÄJÄ Pertunkaaren urheilukentän alueen ulkoliikuntamahdollisuuksia kasvatetaan reippaaseen tahtiin. Viimeisin lisäys kokonaisuuteen on maastopyörä- eli MTB-reitti.

Rata valmistui kevään aikana ja on nyt käyttökunnossa. Pituutta reitillä on noin 1,3 kilometriä, ja se kulkee kuntoradan viereisessä metsässä.

– Reitti on suhteellisen haastava. Jopolla ei kannata lähteä, vaan maastopyörä on hyvä olla, kunnan liikunnanohjaaja ja liikunnanopettaja Juhamatti Jokinen ohjeistaa.

Jokisen mukaan rata toteutui erityisesti lasten ja nuorten toiveesta.

– Reitti palvelee kyllä ketä tahansa, mutta erityisesti pyrimme tällä lisäämään palveluita lapsille ja nuorille. Jos kuntaa halutaan markkinoida lapsiystävällisenä, sen pitää mielestäni näkyä, Jokinen painottaa.

Reitin raivauksessa sai käyttää voimaa. Sahan varressa suhasivat Jokinen, kentänhoitaja Kari Vahaniitty ja Patrik Lamminolka.

– Eihän se tietysti laakista mennyt, vaan rehkimme aina pari tuntia päivässä. Lapiota ja moottorisahaa sai heilutella. Maata ajoimme sellaisiin kohtiin, jossa sitä tarvittiin, Vahaniitty jatkaa.

Kuntalaisten käytössä on myös uusi salikontti. Kontti on sijoitettu urheilukentälle, ja se sisältää salivälineitä, kuten kahvakuulia ja kuntopalloja.

Kontin edustalla käytettävissä on muun muassa traktorinrenkaita, köysiä ja kannettavia tukkeja. Välineillä on mahdollista toteuttaa esimerkiksi crosstraining-harjoittelua.

– Konttisalin avaimet löytyvät kirjastolta, ja se on kaikille käyttäjille ilmainen. Haluamme pitää ihmisistä huolta, ja siksi kunta tarjoaa myös esimerkiksi maksutonta palvelua liikuntaharrastuksen ylläpitämiseen siihen tukea tarvitseville, Jokinen lisää.

Toteutuneiden hankkeiden lisäksi urheilukentän maastoon on suunnitteilla esimerkiksi polkujuoksureittejä. Kuntoratakin saa pian uutta purua.

– Kunhan kelit kuivaavat. Toistaiseksi maa on ollut liian märkää, Vahaniitty sanoo.

Kentänhoitaja lisää, että tarkoitus on myös kunnostaa kovassa käytössä ollut laavu. Samoin Rautarinne saa rappuset, ja uimapaikka Piilikankaan aluetta piristetään beach volley -kentällä.

– Rautarinteen toiselle puolelle rakennettavat kuntoportaat sopivat sekä treenaajille että laavulle kiipeämiseen, Jokinen huomauttaa.

Pertunkaaren urheilukentän tuntumassa saattaa pian päästä myös pomppimaan, sillä alueelle kaavaillun trampoliinipuiston suunnitelmat ovat parhaillaan kovassa vauhdissa.

Jokinen toivoo, että trampoliinialue valmistuisi vielä kesäkauden aikana. Ypäjän sivistyslautakunnassa suunnitelma sai vihreää valoa tänä keväänä.

– Tavoitteena on kehittää urheilukentän alueesta lähiliikuntapaikka koko perheelle. Trampoliinialue houkuttelisi erityisesti lapsiperheitä liikkumaan, Jokinen pohtii.

– Rahoitusta on haettu, ja sitä tällä hetkellä odotellaan.

Suunniteltu trampoliinipuisto koostuu kuudesta maan tasalle asennettavasta trampoliinista. Trampoliinialue rakentuu urheilukentän viereiselle nurmialueelle, frisbeegolf-radan viereen.

Maatrampoliinit ovat suunniteltu julkiseen käyttöön, joten ne kestävät myös lunta ja jäätä, Jokinen kertoo. Trampoliinit ovat huoltovapaita. Kustannukset syntyvät trampoliinien hankintavaiheessa sekä tarvittavista kaivuutöistä.

Maatrampoliineja on asennettu Suomessa esimerkiksi koulujen ja päiväkotien pihoille.

– Tällaisella hankkeella lisätään kunnan elinvoimaa.

Trampoliinipuisto on osa Pertunkaaren urheilukentän alueen kehittämishanketta.