Katso kartta: Loimaalla äänestysaktiivisuus jäi muuta maata laimeammaksi, Oripäässä se oli korkea

0

Uudessakaupungissa äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin. Kaupungin äänioikeutetuista vain 49,9 prosenttia kävi antamassa äänensä kuntavaaleissa. Luku on Varsinais-Suomen matalin.
Naapuri-Kustavissa taas ahkeroitiin vaaleissa, sillä siellä olivat Varsinais-Suomen ahkerimmat äänestäjät. Kunnan äänestysaktiivisuus nousi 71,9 prosenttiin.
Pienet kunnat olivat maakunnan innokkaimpia äänestäjiä. Kustavin jälkeen listalla ovat Sauvo ja Oripää.

Koko maan äänestysaktivisuus oli 55,1 prosenttia. Varsinais-Suomessa taas 56 prosenttia käytti äänioikeuttaan.

Loimaalla äänestysaktiivisuus jäi valtakunnan ja koko maan tasosta. Kaupungissa äänestäminen kiinnosti vain 52,5 prosenttia äänioikeutetuista.

VAALEISSA nähtiin historiallisen alhainen äänestysprosentti. Aktiivisuus oli alhaisin 70 vuoteen.
Äänestysaktiivisuus laski Kuntaliiton mukaan kaikenkokoisissa kunnissa.
– Selvästi yli 50 prosentin äänestysaktiivisuutta voidaan pitää tämän kevään poikkeukselliset olosuhteet huomioiden torjuntavoittona. Ennakkoäänestysprosentti nousi ennätyksellisen korkealle ja 17 kunnassa äänestysaktiivisuus nousi viime vaaleista, kertoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom tiedotteessa.
Yhteensä 10 kunnassa äänestysaktiivisuus nousi yli 70 prosenttiin ja uudessa kärkikunnassa Utsjoella se oli 81,6.

Nykyistä pormestarimallia soveltavista kunnista äänestysaktiivisuus oli korkeinta Pirkkalassa (62,5 prosenttia) ja Helsingissä (61,6 prosenttia). Uudessa pormestarikaupungissa Turussa äänestysaktiivisuus (55,6 prosenttia) oli vain hieman korkeampi kuin koko maan keskiarvo.
– Kaikissa pormestarikunnissa äänestysaktiivisuus laski viime vaaleista. Pienintä muutos oli Helsingissä ja suurintä Kärkölässä, Pekola-Sjöblom sanoo.

Äänestysaktiivisuus kuntavaalien ennakkoäänissä nousi 33 prosenttiin. Se oli yli kuusi prosenttiyksikköä neljän vuoden takaista parempi. Varsinaisena vaalipäivänä annettujen äänten määrä ei kuitenkaan riittänyt nostamaan koko vaalin äänestysprosenttia aiempien vaalien tasolle. Äänestysprosentti on 3,8 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Silloin äänestysvilkkaus oli 58,9 prosenttia.