Kevätviljakasvustot kunnoltaan vain välttäviä Varsinais-Suomessa

0
ProAgria arvioi kasvustojen kehityksen olevan Etelä-Suomessa kaksi viikkoa jäljessä tavanomaisesta. Kuva: LL arkisto / Karoliina Markula.

PROAGRIA Keskusten Liitto arvioi kasvutilannekatsauksessaan Varsinais-Suomen viljasadon jäävän tavanomaista pienemmäksi tänä vuonna.

Kasvustot ovat kunnoltaan tyydyttäviä tai hyviä suurimmassa osassa maata, mutta Varsinais-Suomessa kaikkien kevätviljojen kasvustot ovat vain välttäviä.

Kevätviljakasvustot ovat hyvin eri vaiheessa kasvussaan kylvöjen venymisen takia. Ensimmäisenä kylvetyt kasvustot ovat korrenkasvuvaiheessa tai tulossa pian tähkälle, mutta viimeisimpänä kylvetyt ovat vasta orastuneet.

ProAgria arvioi kasvustojen kehityksen olevan Etelä-Suomessa kaksi viikkoa jäljessä tavanomaisesta.

Sateet ja peltojen hidas kuivuminen hidastivat kylvötöiden saamista päätökseen koko Suomessa. Useimmilla alueilla kevätviljojen ja kevätrypsin kylvöt saatiin päätökseen vasta viime viikolla. Kevätviljojen uusintakylvöjä jouduttiin tekemään lähes jokaisella alueella.

Rukiin kukinta on jo päättynyt Etelä-Suomessa. Ruiskasvustot ovat hyviä kunnoltaan ja satonäkymiltään useimmilla alueilla.

Syysvehnä on tulossa tähkälle maan eteläosissa. Syysvehnäkasvustot ovat kunnoltaan ja satonäkymiltään hyviä suuressa osassa maata.

Syysrypsin ja -rapsin sekä kuminan kasvustot ovat hyvässä kasvussa, ja edellytykset hyvään satoon ovat olemassa.

Sokerijuurikkaat, herne ja härkäpapu ovat tyydyttävässä tai hyvässä kasvussa lukuun ottamatta Varsinais-Suomea, jossa myös herne- ja härkäpapukasvustot ovat kärsineet kesän sääoloista.

Säilörehu on saatu lähes korjattua maan eteläosissa erinomaisissa sääoloissa. ProAgria arvioi sadon määrältään erinomaiseksi tai vähintään hyväksi suurimmassa osassa maata. Säilörehun toisen sadon kannalta juhannukseksi ennustetut sateet ovat tervetulleita, sillä kuivuus ja helle uhkaavat hidastaa nurmien kasvua.

Tähän mennessä säät ovat olleet suosiollisia kuivaheinän korjuulle. Kuivaheinän korjuu päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa jo viime viikolla. Kuivaheinäsadosta odotetaan määrältään ja laadultaan hyvää tai jopa erinomaista.