Koronasupistukset säästivät kirkon varoja

0
Kanta-Loimaan hautausmaan muualle haudattujen muistokiven kivetystä suurennetaan.

LOIMAAN seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnan tilinpäätöksen, joka osoitti noin 193 000 euroa ylijäämää. Positiivinen tulos selittyy suotuisalla verokertymällä, koronavuoden karsituilla toiminnoilla ja valtionrahoituksella.

Ylijäämäisestä tuloksesta huolimatta seurakunnassa on puntaroitava jokaista vapautuvaa virkaa tarkasti. Alijäämäiset vuodet painavat tuoreessa muistissa.

– Hautainhoitorahastossa on paineita nostaa hautojen hoitohintoja, Loimaan seurakunnan talouspäällikkö Leena Välikangas lisää.

Hautainhoitorahaston viime vuoden tilinpäätös oli noin 24 000 euroa ylijäämäinen.

Tuoreena talousuutisena kirkkovaltuustossa iloittiin Kaupunginhautausmaan siunauskappelille myönnetystä rakennusavustuksesta. Kirkkohallitus avusti siunauskappelin laajennusta ja korjausta 264 000 euron summalla.

Projektiin on varattu 575 000 euroa.

Talouspäällikön mukaan kirkkohallitukselta odotetaan yleensä noin 30 prosentin vastaantulo-osuutta, mutta nyt avustusta saatiin lähes puolet kokonaiskustannusarviosta.

– Tälle vuodelle on jo tehty talousarvio, mutta totta kai avustuksella katettava osuus mahdollistaa tulevaisuudessa jotain, Välikangas sanoo.

Kirkkovaltuusto myönsi tiistain kokouksessaan kirkkoneuvoston jäsenille ja muille tilivelvollisille tili- ja vastuuvapauden ilman suurempia keskusteluja.

Määrärahaylitykset ja -alituksetkaan eivät Välikankaan mukaan herättäneet keskustelua, sillä ne poikkesivat budjetista vain muutamien prosenttien verran.

Eniten talousarviosta poikkesivat seurakunnallisen toiminnan tuotot ja kulut. Seurakunta ei koronavuonna päässyt esimerkiksi keräämään kolehtia tai järjestämään rippileirejä tavanomaiseen tapaan, mutta toiminnasta ei syntynyt kulujakaan.

Valtuusto merkitsi pöytäkirjaan muistiin kierrätysterveiset kiinteistöpuolelle. Kirkkohallitus suosittaa seurakunnille Kirkon ympäristödiplomi -sertifikaatin mukaisia toimia. Diplomi edellyttää jätteiden lajittelua, kestäviä hankintoja ja vihreään energiaan siirtymistä.

Seurakunnalla ei ole ympäristödiplomia, mutta sertifikaatin hengen mukaisesti valtuusto jouduttaa jätteiden lajitteluastioiden hankintaa hautausmaille.

Kanta-Loimaan hautausmaan muistokivetystä suurennetaan valtuutettujen toiveen mukaisesti tarpeita vastaavaksi.

– Muualle haudattujen muistokivetyksen suurennukselle olisi tarvetta varsinkin näinä aikoina, kun ihmiset eivät ole matkustaneet sukuhaudoilleen. Etenkin jouluna ja pyhäinmiestenpäivänä muistokivelle tuotiin paljon kynttilöitä, Välikangas kertoo.

Rakennustoimikuntaa kehotettiin tarkkailemaan syksyllä suoritettavassa katselmuksessa puustoa. Etenkin Kanta-Loimaan hautausmaan koivut herättivät huolta kirkkovaltuuston jäsenissä.

Mellilän kappelineuvostoa vahvistettiin Ari Vikströmillä, joka valittiin valtuuston alaisuudessa toimivaan kappelineuvostoon Jussi Vähä-Sullon tilalle. Vikströmin varajäseneksi valittiin Heikki Onnela.

Kappelineuvosto järjestää toimintaa omalla alueellaan. Mellilän lisäksi seurakunnalla on kappelineuvostot Alastarolla ja Metsämaalla.