Musiikkimies Viljo Marttilan elämästä tehdään näytelmä

0
Musiikkinäytelmään kappaleet sovittava Sari Jokela, näytelmähankkeen päällikkö Elsa Hietala ja käsikirjoittaja-ohjaaja Merikerttu Mutala tunnelmoivat muusikon kodin läheisyydessä Onkijoen sillan kupeessa. Naapurissa lapsuutensa viettänyt Hietala muistaa, kuinka Viljo Marttilan haitarin soitto kantautui heidän kotipihaansa asti.

LOIMAA Haaran-Onkijoen kyläyhdistys on aloittanut musiikkinäytelmän teon kylän omasta suurmiehestä Viljo Marttilasta. Onkijoen sillan kupeessa asunut Marttila oli itseoppinut monitaitaja, joka musisoinnin lisäksi sävelsi lukuisia kappaleita, maalasi luonto-aiheisia tauluja ja hoiti yhdessä vaimonsa kanssa nähtävyydeksi muodostunutta puutarhaansa.

Teatterihankkeen päällikkö, historioitsija Elsa Hietala kertoo, että näytelmän alustavana nimenä on Puutarhurin valssi , mikä on myös yksi Marttilan tunnetuimpia kappaleita.

– Sävellykset kertovat hyvin hänen persoonansa eri puolista. Viljo oli toisaalta todellinen kaunosielu, ja toisaalta positiivinen ja sosiaalinen ihminen. Iloinen puoli näkyy hyvin hänen säveltämissään jenkoissa, hän kuvailee.

Haaran kyläteatterin esittämä musiikkinäytelmä saa ensi-iltansa syys–lokakuussa 2022. Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Merikerttu Mutala kertoo, että käsikirjoitus valmistuu kuluvan kesän aikana.

– Käsikirjoittaminen on kyllä haaste, ja myönnän sen vähän jännittävänkin. On kyse paikallisesti merkittävästä henkilöstä, jonka elämää kuvaava näytelmä täytyy saada mahdollisimman totuudenmukaiseksi. Aiemmin en ole tehnyt yhtä paikallishistoriallista tekstikokonaisuutta, joten olen nyt uuden edessä. Onneksi Elsalla on hyvä ymmärrys historiasta, ja hän onkin suuri tuki käsikirjoitustyössä.

Musiikkinäytelmään sovitetaan erityylisiä kappaleita Marttilan laajasta tuotannosta. Sovittamisesta ja musiikinjohdosta vastaava Sari Jokela kertoo lähteneensä hankkeeseen innostuneella mielellä.

– Orkesterin lopullinen kokoonpano on vielä täysin auki. Toivottavasti saamme aikaan mahdollisimman värikkään ryhmän ja myös nuorta soittajaväkeä mukaan.

Naiset korostavat, että näytelmän ollessa tällä hetkellä alkuvaiheessa on lopputulokseen mahdollista vaikuttaa käsikirjoituksesta alkaen. He toivovatkin saavansa paljon lisätietoja ja yhteydenottoja ihmisiltä, joilla on muistoja Marttilasta.

– Käsikirjoituksessa pysytään totuudessa, mutta ainahan totuus perustuu jonkun muistoihin. Eri-ikäiset ihmiset muistavat Viljon eri lailla, ja minullakin on hänestä henkilökohtaisia muistoja lapsuuteni ajalta. Nyt kannattaa olla meihin yhteydessä, koska mitä useammalta ihmiseltä saamme tarinoita ja muistoja, sitä varmemmaksi käsikirjoitus muodostuu, Hietala selvittää.

Mutala lisää, että käsikirjoittajana häntä kiehtoo etenkin Marttilan persoona.

– Haluaisin saada ihmisiltä muistoja, millaisena ihmisenä hänet erityisesti muistetaan.

Näytelmähankkeella on yhteisöllisyyttä rakentava tavoite poikkeusaikojen jälkeen, ja hanke onkin saanut maaseudun kehittämiseen suunnattua Leader-tukea Jokivarsikumppaneilta.

– Ihmiset ovat poteroituneet omiin koteihinsa, ja nyt on tarkoitus saada yhteisöllinen kylätoiminta elpymään. Emme tietenkään tiedä, mikä on tilanne vuoden päästä, mutta esimerkiksi harjoituksia pyritään tekemään pienissä ryhmissä. Näytelmä on tarkoitus esittää Pääskynpesän sisätiloissa ja toivomme, että tilanne on sellainen, että saamme yleisön normaalisti paikalle, Hietala sanoo.

Alustavan aikataulun mukaan syyskuussa on tarkoitus pitää Mutalan mukaan niin kutsuttu ”kick-off”.

– Silloin saadaan osallistujat koottua, luetaan käsikirjoitusta, kuunnellaan musiikkia ja jaetaan toivottavasti myös roolit. Varsinainen harjoittelu alkaa helmikuun alussa, ja näiden ajankohtien välissä tehdä itsenäistä työtä.

Hän toivottaa kaikki näyttelemisestä kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan.

– Haemme kaikenikäisiä näyttelijöitä, ja pelkkä innostus riittää. Olisin tosi iloinen, jos mukaan tulisi sellaisia ihmisiä, jotka ovat miettineet, että voisivat harrastaa teatteria mutta eivät ole aiemmin uskaltaneet.

Pääskynpesässä järjestetään avoin tilaisuus näytelmähankkeeseen tutustumista varten ke 30.6. klo 18. Lisätietoja näytelmästä myös kyläyhdistyksen kotisivuilta: haara-onkijoki.fi.