Muutoksen aalto tulossa

0
Muutoksen aalto on tulossa. Meidän Loimaan ehdokkaat viettivät vaalivalvojaisia Loimaan kaupungin Kalikassa, joka sijaitsee Pyhäjärven rannalla.

Pöytyä/Yläne

– Tämä on alku, Meidän Loimaan juuri valitut valtuutetut korjaavat toimittajan kysymystä muutoksen tekemisestä.

Muutosta ei siis ole vielä viiden valtuutetun läpisaamisella heidän mielestään tehty, vaan aloitettu vasta.

Ryhmästä äänestettiin valtuustoon Pasi Markula, Jyrki Koenkytö , Elina Temonen , Esa Aronoja sekä Matti Ylitalo , joka sai meidänloimaalaisista eniten ääniä, 152. Se oli myös enemmän kuin kenenkään muun äänisaalis Loimaalla ensimmästä kertaa ehdokkaana olleista.

Pasi Markulalla on aiempaa kokemusta valtuustotyöstä, mutta muilla ei.

Muutoksen tekeminen on ryhmässä huomattu vaikeaksi, sillä koko vaalijärjestelmä on heidän mukaansa niin puoluekeskeinen.

Kansalaisille saikin kuulemma kovasti selittää ihan jo sitä, mikä se sellainen on kuin valitsijayhdistys ja miksi yhdistys eikä puolue, ja miksi he eivät olleet jo olemassaolevissa puolueissa ehdolla.

Porukka arvelee, että kovin kritiikki saattoi jopa kääntyä itseään vastaan ja lopulta tehdä vaalityötä heidän puolestaan.

Paria paikkaa uskalsin odottaa, mutta että viisi, Jyrki Koenkytö sanoo ilmiselvästi yllättyneenä.

– Nöyräksi vetää, Esa Aronoja sanoo.

Yllättyneiksi kuvaavat oloaan muutkin, suorastaan puulla päähän lyödyksi. Ryhmä ei vielä sunnuntai-iltana listannutkaan tulevia tavoitteitaan tai esimerkiksi paikkatavoitteitaan hallitukseen, lautakuntiin tai niiden puheenjohtajistoihin.

– Avoimin mielin mennään, he toteavat oman luottamushenkilöuransa aloittamisesta ja sanovat suhtautuvansa samalla tavalla tuleviin yhteistyökumppaneihin – avoimin mielin.

– Avoimuus, he nostavat yhdeksi johtotähdekseen tulevalla valtuustokaudella.

Sitä aiotaan ylläpitää muun muassa kuntavaalien alla perustetun Facebook-ryhmän jatkamisella.

– Eikä se ole sidonnainen meidän porukkaan, vaikka onkin meidän perustama. Moderointia hoidetaan edelleen, vaikka ei juuri ole ollut tarvetta, Matti Ylitalo sanoo ja tarjoaa muillekin halukkaille puolueille paikkaa avoimeen FB-ryhmään tulevien kommenttien kaitsijaksi.

– Päätöksentekijöitä tunnetuksi ja sitä tutuksi, mitä tapahtuu, miksi tapahtuu ja missä tapahtuu, Elina Temonen luettelee ja juuri valitut valtuutetut lupaavat olla kuntalaisten tavoitettavissa.

Päätöksenteossa avoimuutta halutaan niin, että äänestäjän pitää saada myös tietää, kuka on minkäkin päätöksen takana ja että päätettäväksi ei tuoda valmiiksipureksittuja ehdotuksia.

– Kyseenalaistetaan asioita terveellä tavalla ja katsotaan miten rahaa käytetään.

Siitä syystä vaalivalvojaisten paikaksi valikoitui Loimaan kaupungin Kalikka, jonka kaupunki halusi viime vuonna myydä.

– Ja vielä pilkkahintaan, ehdokkaana ollut Helena Jalonen ihmettelee.

Myynti keskeytettiin ja prosessin aikana kansalaiset olivat keränneet satojen nimien adressin Kalikan puolesta.

Myynnin sijaan paikkaa pitäisikin heidän mielestään kehittää. Opasteissa on toivomisen varaa, huomasi yksi jos toinen valvojaisia etsinyt ehdokas ja paikalle toivottiin myös järkevää systeemiä, joka kertoisi, milloin uimaan voisi tulla.

– Ideoitahan oli pitkä lista, varasijalle jäänyt Annareeta Vuorinen muistuttaa ihmisten ehdotuksista, joita kerättiin Kalikan kehittämiseksi.