PÄÄKIRJOITUS: Kuvauskielto avoimessa demokratiassa?

0
LL Arkisto

Toimittajamme ei saanut ottaa eräällä äänestyspaikalla kuvia, joissa olisi näkynyt ihmisiä tunnistettavasti. Törmäsimme asiaan ensimmäistä kertaa.

Ja kas, äänestyspaikalla ei saa kuvata, oli oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ohjeistanut Yle: llä huhtikuussa. Kuvauskielto koskee myös mediaa, jonka on vaalijohtajan mukaan kysyttävä lupa kuvaamiseen jokaiseen äänestyspaikkaan erikseen ja luvan voi antaa vain vaalilautakunnan puheenjohtaja.

– Luvan voi antaa ainoastaan siinä tapauksessa, että kuvaaminen ei häiritse vaalitoimitusta millään tavoin, eikä vaaranna vaalisalaisuutta, vaalijohtaja totesi jutussa.

Meillä on mediassa alan yhteisesti sovitut eettiset ohjeet, joiden mukaan Loimaan Lehti ja kaikki uutismediat toimivat.

Julkisilla paikoilla voi kuvata ja ottaa yleiskuvaa. Kuviin ja etenkin haastatteluun pyytämiltämme yksittäisiltä ihmisiltä kysymme lupia kuvaukseen ja jututtamiseen ja virkailijoita on kautta aikojen myös kuvattu ja haastateltu.

Emme estä vaalitoimitsijoiden toimintaa. Emme tunge äänestyskoppiin tai urki kuvatessa, että mikäs numero äänestyslipusta saattaisi pilkottaa. Olen ollut päätoimittaja melkein 13 vuotta ja toimittajana tehnyt työtäni vaaleissa yli 20 vuotta ja koskaan ei minulle, eikä kenellekään toimittajallemme ole tultu huomauttamaan epäasiallisesta käytöksestä äänestyspaikalla.

Teemme työtämme siksi, että ihmisillä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Äänestys tapahtuu äänestyspaikoilla eri puolueita edustavien virkailijoiden silmien alla. Tämän ajatellaan takaavan vaalien yleisen luotettavuuden ja äänestäjien oikeuksien toteutumisen.

Sitä samaa takaamme ja todistamme mekin kuvin ja haastatteluin.

Vaalit.fi-sivuille tieto kuvauskiellosta on piilotettu aika hyvin. Vähän pidemmälläkään hakemisella sitä ei löydy – löytyy kyllä tieto, että se, onko äänioikeutettu käyttänyt äänioikeuttaan eli käynyt äänestämässä, ei kuulu vaalisalaisuuden piiriin. Eli sekään ei estäisi kuvaamista.

Oikeusministeriö kyllä lähettää vaikka minkälaisia tiedotteita toimituksiinkin, joten ehkä tästäkin olisi joku lyhyt viesti ollut paikallaan.

Sääntöjä kyllä keksitään, mutta välillä voisi miettiä sitäkin, mihin ne kaikki johtavat.

Tämä johtaa ainakin siihen, että ihmisten äänestysprosentti laskee ja takaraivojen, takinselkämysten ja perstaskujen äänestysprosentti nousee – tai ainakin pitäisi nousta, kun muut eivät uutiskuvien mukaan käy äänestämässä.

Hyvällä tiellä ollaan, nämä kuntavaalit olivat jo puolen Suomen vaalit, kun vain noin joka toinen kävi äänestämässä. KU