Pallosalama pilasi juhannussuunnitelmat

0
Osmo Kaappola säikähti pahanpäiväisesti, kun pallosalama tunkeutui hänen asuntoonsa keskiviikkona.

Loimaa/Hulmi

Osmo Kaappola tiskasi keittiössään astiaa, josta oli juuri syönyt lämpimän keskiviikkopäivän viilennykseksi jäätelöä. Ulkona pauhasi ukkonen, joka onneksi vaikutti laskevan lämpötilan hellelukeman alle. Äkkiä kuului paukaus, sitten toinen. Kova paine tönäisi Kaappolaa ja jotain osui häneen.

Kaappolan rivitaloasuntoon oli tunkeutunut pallosalama, joka rysäytti sisään tuhoten sähkölaitteet. Pallosalama oli heittänyt ilmanvaihdon poistoputken hatun maahan ja aiheutti Kaappolan laskelmien mukaan neljä isoa pamausta.

Salaman iskiessä koko asunto oli hetken aivan valkoinen.

Keittiökaapin päältä irtosi peitelevy, joka tölväisi Kaappolaa olkapäähän. Onneksi ei päähän, mutta sen verran sekaisin Kaappola kuitenkin oli, että meni naapuriltaan kysymään, mitäköhän nyt pitäisi tehdä.

– Naapurin rouva käski soittaa palokunnan, ja sitten minä sen vasta soitin.

Palokunta saapui paikalle. Pallosalama ei ollut sytyttänyt mitään, mutta välipohja ja muut paloherkät paikat tutkittiin varmuudeksi.

Eläkepäiviä viettävä Kaappola ei ole koskaan pelännyt ukkosta, mutta sähkökaapista päävirtakytkimenkin sulattanut salama sai hänen punttinsa tutisemaan.

– Paineaalto heitti sohvankin alta villakoirat pois. Tuosta niitä sai keräillä. Ja katto meni uusiksi. Tämä on niin musta, että kyllä se täytyy kokonaan purkaa, Kaappola esittelee valaisimien ympäriltä pahasti kärähtänyttä paneelikattoa.

Vaikka lämpötila laski ukkosen jälkeen, Kaappolan asunnossa on kuuma kuin saunassa. Sähkövika lamautti ilmanvaihdon, eikä suihkuunkaan pääse.

– Tästä tuli nyt vähän erilainen juhannus, Kaappola manasi juhannuksen aatonaattona.