Rompetauko jäämässä yhteen vuoteen

0
Rompepäivät vietti 25-vuotisjuhlaa vuonna 2019. Järjestäjäporukka luopui tunnusomaisista lippalakeistaan tuolloin muutaman sekunnin ajaksi.

LOIMAA Perinteisten Rompepäivien järjestämisestä päätetään ensi tiistaina. Peltoisten kyläyhdistyksen edustaja Sune Orell pitää todennäköisenä, että yhdistys kääntyy järjestämisen kannalle, sillä kokoontumisrajoitukset näyttävät tapahtuman kannalta lupaavilta.

Jos ja kun tapahtuma pidetään, järjestämispäivä on 7. elokuuta. Rompepäivät järjestetään Peltoisten alueella, vanhan torin ympäristössä. Viime vuonna tapahtumaa ei koronan vuoksi järjestetty.

Orell uskoo, että tapahtuma toteutetaan vanhojen, hyväksi havaittujen käytänteiden pohjalta. Mitään välivuoden jälkeistä erikoisspektaakkelia ei ole luvassa.

– Jo se, että tapahtuma voidaan pitää, on spesiaalia, Orell tuumaa.

– Emme ole voineet suunnitella mitään, sillä emme ole tienneet, pidetäänkö tapahtuma vai ei.

Yhdistyksen oman halun lisäksi tapahtuma edellyttää lupia. Jos yleisötapahtuman järjestämiseen ei myönnetä lupia, tapahtumaa ei luonnollisesti voi järjestää.

Orell ottaa vastaan myyntipaikkavarauksia. Myyjät ovat jo jonkin verran olleet yhteydessä kyläyhdistykseen ja vakuuttaneet saapuvansa paikalle, jos Rompepäivät pidetään. Orellin tuntuma on, ettei välivuodella ole ainakaan negatiivista vaikutusta myyjämäärään.

– Tämä on myyjille elämäntapa. Joitain sukupolvenvaihdoksia on voinut tulla, mutta uskon, että myyjiä tulee riittävästi.

Asiakkaita täytyisi saada ottaa tapahtuma-alueelle rajoittamaton määrä.

– Yleisöä tulee niin paljon kuin tulee, ei sitä pysty rajoittamaan tai porrastamaan. Siitä ei tulisi muuta kuin tappelua, Orell uskoo.

Rompepäivillä on tavanomaisesti käynyt useita tuhansia ihmisiä.

Peltoisten kyläyhdistykselle Rompepäivät ovat olleet tärkein varainhankintakeino. Tapahtuman tuotot on käytetty yleishyödyllisesti kyläläisten hyväksi. Orellin mukaan yhdestä välivuodesta selvittiin kuivin jaloin, mutta toinen välivuosi perään ajaisi yhdistyksen taloudellisesti ahtaalle.

– Kyllä se tarpeellista olisi, että tapahtuma saataisiin nyt järjestettyä.