Torikonsertit viihdyttävät heinä-elokuussa

0
Eija Talvitie ja Matti Laiho löysivät helposti yhteisen sävelen suunnitellessaan kesän torikonsertteja Loimaalle. Yhteistyön hedelmiä kuullaan loppukesän ajan aina perjantaisin, kun esiintyjiä saapuu läheltä ja kaukaa. Kuva: Anni Hinkkanen

Loimaa
Anni Hinkkanen

Loimaan tori täyttyy kesällä kattauksesta kaikenlaista musiikkia. Torikonsertointi käynnistyy heinäkuun toinen päivä ja raikuu viikoittain elokuun loppuun, aina perjantaisin.

Musiikin järjestämisestä vastaa Loimaan kaupungin kulttuuritoimi ja vetovastuuta nauttii musiikinohjaaja Matti Laiho . Laihon apuna toimii ohjelmapalvelua pyörittävä Eija Talvitie.

Soittajia saapuu torille läheltä ja kaukaa. Kesän avaa loimaalaisyhtye Tuulesta temmatut, joka liikuttaa yleisöä tanssittavan musiikin tahtiin. Seuraavalla viikolla saapuvat tangoprinssit Markku Ketola ja Rami Rafael.

– Miehet eivät vain pönötä lavalla vaan ottavat tilan haltuun, vitsailevat ja viihdyttävät, Talvitie tietää.

Loimaan Soittokunta musisoi torilla kahtena viikkona heinäkuun puolessa välissä. Soittokunta esiintyy Matti Laihon johdolla hieman eri kokoonpanoin. Luvassa on rentoja ja kesäisiä sävelmiä, valsseja, humppaa ja marsseja, Laiho kertoo.

Heinäkuun lopulla tavataan kuninkaallisia, kun Tangon taikaa -konsertti saapuu kaupunkiin solisteinaan vuoden 2004 tangokuningatar Johanna Debrezceni ja vuoden 1998 tangokuningas Jouni Keronen.

– Kuninkaallisten äänet sopivat todella hyvin yhteen, ovathan he myös serkukset, Talvitie toteaa.

Elokuussa torilla esiintyy tangokuningas Jaska Mäkynen osana Kuninkaan tie -kiertuetta. Mäkyselle lavan lämmittävät samana päivänä Loimaan vammaisneuvoston toritapahtuma sekä Antti Jaakola ja Loimaan Juhannusorkesteri.

Lisäksi elokuussa lavalla nähdään Loimaan liikuntatoimen järjestämää lavista ja nautitaan hanuristi Taina Laihon toivelauluista. Kesän päättää Loimaan Naislaulajat torikonsertillaan.

Ulkoilmakonsertteihin on kaikille vapaa pääsy. Torimusiikki ja -ohjelmat alkavat kello kymmeneltä lukuun ottamatta vammaisneuvoston tapahtumaa, joka starttaa jo yhdeksältä.

Alun perin torimusiikin oli tarkoitus viihdyttää jo viime vuonna, mutta tautitilanne siirsi keikkoja. Matti Laiho ja Eija Talvitie toivovat piristävänsä Loimaan kesää kattavalla musiikkitarjonnalla.

Talvitie alleviivaa, että torin alue kaipaa toimintaa. Kulttuuritapahtumat ovat omiaan luomaan paljon peräänkuulutettua elinvoimaa, hän toteaa. Kanssakäymistäkin on kaivattu.

– Loimaa tarvitsee tällaista piristysruisketta pärjätäkseen. Meillä on edelleen lupa nauraa, Talvitie muistuttaa ja kuvailee, että jos toria ei pidetä hengissä, se kuihtuu pois.

– Kuin antaisi kukille vettä, Laiho lisää.

Järjestäjät suosittelevat katsojien ja kuulijoiden osallistuvan yhä terveys edellä ja huomioimaan esimerkiksi turvavälit. Torikonserteista toivotaan paitsi onnistuneita myös turvallisia.

– Ei ahtaita saleja vaan raikasta ulkoilmaa.

Torikonsertit Loimaan torilla 2.7.–27.8. perjantaisin klo 10, pe 6.8. jo klo 9.