Toukokuun sateet hidastivat kevätkylvöjä

0
Loimaan seudulla kevätkylvöt pääsivät paikoin alkuun jo huhtikuun puolivälin jälkeen. Kuva: LL arkisto.

MAATALOUS ProAgria Keskusten Liitto kertoo valtakunnallisessa kasvutilannekatsauksessaan, että sateet ovat hidastaneet kevätviljojen kylvötöiden saamista päätökseen koko Suomessa.
Kylvöt ovat erityisesti maan eteläosissa kaksi viikkoa tavanomaisesta aikataulusta jäljessä. Tilojen ja lohkojen väliset erot kylvötilanteessa ovat suuret tänä keväänä.
Liitto arvioi alkuviikosta, että kevätvehnästä on edelleen kylvämättä useimmilla alueilla 10–30 prosenttia. Monella alueella kevätvehnän kylvöistä on luovuttu ja vaihdettu tilalle rehuohra.
Kauran kylvöt ovat pisimmällä muun muassa Varsinais-Suomessa, jossa kaurasta on kylvämättä 15–25 prosenttia.
Alkuviikosta pahimmin kesken olivat ohran kylvöt: useilla alueilla ohrasta on kylvämättä vielä puolet. Pisimmälle kylvöissä päässeillä alueilla, kuten Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, on vielä kylvämättä 25–30 prosenttia.
Liitto arvioi, että kevätviljojen ja öljykasvien kylvöt saadaan päätökseen useimmilla alueilla kesäkuun puoliväliin mennessä.

Kevätviljat ovat orastuneet vaihtelevasti. Kevätvehnä on orastunut parhaiten kevätviljoista.
Liiallisesta märkyydestä kärsivät viljakasvustot ovat paikoitellen kellastuneet. Sateitten takia osa pelloista kärsii pinnan kuorettumisesta. Uusintakylvöjä joudutaan tekemään paikoitellen.
Märimpiä peltoja tai pellon osia, joita ei saada kylvettyä, on suunniteltu kesannoitavan tai niille kylvettävän yksivuotinen nurmi.
Syysvehnäkasvustot ovat korrenkasvuvaiheessa, ja ruis tulossa tähkälle Etelä-Suomessa. Syysvehnän ja rukiin kasvu arvioidaan hyväksi tai jopa erinomaiseksi lähes koko maassa. Sateet ja lämpö ovat lisänneet rikkakasvien torjuntatarvetta syysviljoilla, mutta kasvitaudeista ja tuholaisista ei ole ollut ongelmaa.

Toukokuun puolivälin jälkeen alkanut sadejakso on ajanut osan viljelijöistä tekemään merkittäviä muutoksia kylvösuunnitelmiin. Liiton mukaan kevätvehnää on vaihdettu ohraksi, härkäpavun kylvöstä luovuttu, rapsi vaihdettu rypsiksi, nurmialaa kasvatettu, myöhäiset lajit ovat vaihtuneet rehuviljoihin ja mahdollisuuksien mukaan rypsiin ja aikaisiin lajikkeisiin.