Varsinais-Suomen koronatilanne paranee – perustasolle siirtymistä harkitaan ensi viikolla

0

VARSINAIS-SUOMI on ollut vajaan viikon ajan koronaepidemian niin kutsutussa kiihtymisvaiheessa. Alueen koronakoordinaatioryhmä on tehnyt pieniä täsmennyksiä olemassa oleviin, keventyneisiin rajoituksiin.
– Tilanne on jatkanut kehittymistään parempaan ja toivon tämän suunnan säilyvän. Tällöin voimme mahdollisesti ensi viikolla siirtyä perustasolle, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.
Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 18,4 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Näistäkin tapauksista lähes puolet on peräisin ulkomailta. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 37,7. Positiivisten testien osuus on nyt 0,6 prosenttia, kun se viime viikolla oli 1,1 prosenttia.

Sekä lasten ja nuorten että aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt. Rajoituksia henkilömäärään aikuisten ja lasten harrastuksissa ei ole. Yleisötilaisuuksien rajoitukset on määritellyt Lounais-Suomen aluehallintovirasto.
Aluehallintovirasto on antanut ajalle 4.6.–3.7. määräyksen, jonka mukaan Varsinais-Suomen alueella voidaan järjestää sisätiloissa yli kymmenen henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontaktia toisiinsa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta.
Kuorolaulua sisätiloissa tulee vieläkin välttää. Ulkotiloissakin suositellaan turvavälien säilyttämistä.
Henkilön, joka saapuu Suomeen maasta, joka katsotaan riskimaaksi koronaviruksen takia, tulee hakeutua koronatestiin ellei ole todistetusti sairastanut koronainfektiota alle kuusi kuukautta aiemmin. Riskimaiksi katsotaan maat, joissa koronavirustaudin ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana – tällä hetkellä suurin osa maailman maista. Esimerkiksi Virossa ilmaantuvuus on edelleen yli 100 ja Ruotsissa yli 300.
– Jotta saamme tilanteen säilymään näin hyvänä, pitää matkoilta palattaessa käydä koronatestissä ja pysyä omaehtoisessa karanteenissa siihen asti, kun on saanut tuloksen, Pietilä sanoo.

Maakunnan koronakoordinaatioryhmä suosittelee ottamaan koronarokotteen omalla vuorolla.
– Nuorten aikuisten rokottaminen on hyvin tärkeää, jotta nuoret ja työikäiset saadaan kattavasti rokotetuksi, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.
Ryhmä muistuttaa, että ottamalla rokotteen mahdollistuu yhteiskunnan avaaminen edelleen ja myös oma matkustaminen aikanaan.
Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa rokotetaan pääasiassa 35-vuotiaista ylöspäin. Ottamalla rokotuksen suojaa paitsi itseä myös muita, aivan kaiken ikäisiä.
– On myös hyvin tärkeää ottaa toinen rokoteannos, muistuttaa Rintala.