Varsinais-Suomi palaa koronaepidemian lievempään vaiheeseen

0
LL Arkisto

VARSINAIS-SUOMI Koronatilanne on kehittynyt edelleen suotuisasti maakunnassa, ja tuoreiden koronalukujen mukaan Varsinais-Suomessa päästään palaamaan koronaepidemian keskimmäiseen vaiheeseen eli niin sanottuun kiihtymisvaiheeseen tänään, perjantaina.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa, että tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat poistuvat. Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset velvoitetaan järjestämään niin, että ihmiset voivat tosiasiallisesti välttää lähikontaktia toisiinsa.
Päätöksistä vastaavat aluehallintovirastot ja kunnat alueellaan. Lounais-Suomen aluehallintovirastolla on valmius tehdä kiihtymisvaiheen mukaiset päätökset koskien muun muassa yleisötilaisuuksia ja tapahtumia.
Ravintolarajoitusten muutoksista päätetään valtioneuvoston asetuksella. Sosiaali- ja terveysministeriö on tiedottanut muun muassa Varsinais-Suomea koskevista ravitsemisliikkeitä koskevien rajoitusten kevennyksistä. Perjantaista alkaen esimerkiksi anniskelu on sallittu klo 7–22, ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 5–23.

Koronan ilmaantuvuus on ollut viime perjantaista lähtien alle 50 tapausta 100 000 ihmistä kohden kahden viikon aikana. Viimeisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ilmoittama ilmaantuvuus maakunnassa on 28,7. Testatuista henkilöistä alle prosentilla on todettu tartunta. Tartunnan lähteen jäljitys on onnistunut jo pitkään yli 80 prosentilla sairastuneista.
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä pitää perusteltuna siirtyä kiihtymisvaiheeseen perjantaina, jolloin sosiaali- ja terveysministeriön asettamat kiihtymisvaiheen kriteerit ovat täyttyneet viikon ajan.
– Koronakoordinaatioryhmä haluaa avata varsinaissuomalaisten arkea ja elinkeinoelämää viipymättä, kun epidemiatilanne sen nyt sallii. Pyrimme tällä mahdollistamaan alkukesän juhlat, tapahtumat ja lomat. On omissa käsissämme, että hyvä kehitys jatkuu myös tässä kovasti odotetussa vaiheessa, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä linjasi aiemmin tällä viikolla:
– Ulkomaille matkustamisessa kehotetaan käyttämään erityistä harkintaa sekä ottamaan huomioon ulkoministeriön suositukset.
– Ulkotiloissa tapahtuva aikuisten yksilö- ja ryhmäharrastustoiminta, mukaan lukien ottelu- ja kilpailutoiminta voidaan aloittaa
– Sisätiloissa tapahtuva (ilman lähikontakteja) yksilölajien ottelu- ja kilpailutoiminta voidaan aloittaa.

Edelleen voimassa olevat suositukset:
– Maskisuositus pysyy voimassa.
– Riittävä etäisyys tulee edelleen muistaa.
– Hyvä käsihygienia on yhä tärkeää.
– Etätyösuositus on voimassa, etätöihin siirtymisestä päättää työnantaja.