PÄÄKIRJOITUS: Mahdollinen altistus nopeasti tietoon

0

Loimaan Lehden toimittaja kuuli mahdollisesta altistumisesta paikallisessa kesäteatterissa viime viikon torstaina iltapäivällä. Tietolähde oli Loimaan kaupungin sote-palveluissa työskentelevä henkilö. Suunnilleen samoihin aikoihin asiasta alettiin puhua sosiaalisessa mediassa. Perjantaiaamuna asia uutisoitiin lyhyesti Forssan Lehdessä, koska mahdollisen altistumisen aiheuttanut tartuntatapaus liittyi Forssan Seudun Hyvinvointikuntayhtymään. Loimaan Lehdelle asiasta kerrottiin perjantaiaamuna, kun toimittaja kysyi asiasta.

Koronaan ja mahdollisiin altistumisiin liittyvää keskustelua ei voi hallita, mutta paras lääke siihen on nopea ja asiallinen tieto luotettavasta lähteestä. Oikea tieto vähentää myös ruuhkaa terveydenhuollon puhelinpalveluissa. Näistä syistä esimerkiksi Turun, Tampereen ja Forssan terveysviranomaiset ovat viime aikoina julkaisseet tietoa mahdollisiin altistumisiin liittyvistä paikoista ja ajoista. Sitä ovat välittäneet muiden muassa Turun Sanomat, Aamulehti ja Forssan Lehti.

Isommissa kaupungeissa on esiintynyt viime aikoina enemmän koronaa kuin Loimaalla. Siksi niiden viranomaiset ovat jo joutuneet miettimään, miten tartuntaketjut katkaistaan entistä tehokkaammin. Tapauksissa, joissa kaikkia mahdollisen altistumisen paikalla olleita ei kyetä nimeämään, ratkaisu on ollut julkisuus.

Jos koronatilanne Loimaalla pahenee, ja mahdollisia altistumisia ilmenee esimerkiksi tapahtumissa, suurin osa loimaalaisista haluaa taatusti tietää, onko itse ollut paikassa, jossa on voinut altistua. Tämä tieto ihmisen on myös oikeus saada, ja se ohittaa esimerkiksi tapahtumien maineenhallintaan liittyvät hienotunteisuudet heittämällä. Korona on hengenvaarallinen virus.

Loimaan Lehden ja paikallisten terveysviranomaisten yhteistyö koronasta tiedottamisessa ja uutisoinnissa on ollut erinomaista, kiitos siitä. Jos tiedon pitää liikkua vielä nopeammin mahdollisiin altistumisiin liittyvissä asioissa, Loimaan Lehti on siihen valmis. PS