Kanta-Loimaan kirkko avoinna vielä, Oripään myös elokuun

0
Kirkot ovat joutuneet sopeutumaan muuttuneisiin kokoontumisrajoituksiin siinä missä muutkin tahot. Kanta-Loimaan kirkossa vain joka toinen penkkirivi on käytössä.

LOIMAAN SEUTU Kanta-Loimaan kirkossa pääsee tänä kesänä vierailemaan aina arkisin puolesta päivästä iltapäivään. Ovet ovat olleet auki kesäkuusta ja niitä pidetään avoinna ainakin heinäkuun loppuun.

Elokuun osalta asia on vielä avoin. Vierailuita voivat rajoittaa kirkolliset toimitukset, kuten hautajaiset tai häät, mutta muuten matkailijat saavat saapua vapaasti aukioloaikoina.

Loimaan seurakunnan työpäällikkö Ari Lindellin mukaan kirkossa käy päivisin muutama henkilö. Ihmiset tulevat kauempaa katsomaan esimerkiksi suvun hautaa ja piipahtavat samalla sisällä kirkossa.

Hyvin usein kävijöillä on jonkinlainen side Loimaaseen, Lindell avaa.

– Toki satunnaisiakin vierailijoita käy. Toiset jopa yllättyvät, että ai, ovet olivatkin auki.

Kanta-Loimaalla kirkkovierailuja pitää silmällä seurakunnan työntekijä. Vierailijoita valvotaan siinä määrin, ettei ilkivaltaa tai ongelmia pääse syntymään.

– Kirkossa käy pääosin hyvin fiksua väkeä. Työntekijä huolehtii tilanteesta joka tapauksessa varmuuden vuoksi, Lindell toteaa tyytyväisenä.

Kanta-Loimaan kirkko on monena vuonna toiminut myös tiekirkkona, jossa ohikulkijat voivat pysähtyä matkallaan. Koronasta johtuen toiminta on ollut tauolla kaksi kesää.

Tiekirkkotoiminta pyritään käynnistämään taas koronan jälkeen, ehkä jo ensi vuonna.

– Mietimme asiaa vielä. Katsotaan tilanteen mukaan.

LOIMAAN viisi muuta kirkkoa, Loimaan kaupunginkirkko, Alastaron kirkko, Metsämaan kirkko, Mellilän kirkko ja Virttaan kirkko, eivät pidä oviaan avoinna. Kyseessä on lähinnä resurssikysymys, Lindell perustelee.

– Keskusteluapua tarjoavat seurakunnan työntekijät, kuten esimerkiksi diakonit ja papit, tarjoavat keskustelumahdollisuuden ihmisille seurakunnan pääkirkossa, eli Kanta-Loimaalla. Muualla tähän ei pystytä, ja tästä syystä vain Kanta-Loimaan kirkko on kesällä avoinna.

Työpäällikkö lisää, että suljettuihinkin kirkkoihin pääsee päiväsaikaan kysymällä. Ovet avaa seurakunnan työntekijä.

Hautausmaan henkilökunnan tunnistaa huomiovärisistä, oransseista paidoista.

– Seurakuntaan voi ottaa myös suoraan yhteyttä. Pyrimme järjestämään ovien avaamisen aina kun mahdollista.

ORIPÄÄN kirkossa tämän kesän käytäntönä on, että kirkko pitää ovet avoinna arkipäivisin vielä elokuun loppuun. Ovet avautuvat aamulla yhdeksän maissa ja ovat auki kuutisen tuntia.

– Henkilökunnan kesälomat ja kirkolliset tapahtumat saattavat tosin rajoittaa aukioloaikoja, Oripään seurakuntamestarin sijainen Antti Palomäki Pöytyän seurakunnasta lisää.

Kirkossa liikkumista ei valvota, ja jokainen on vapaa viipymään niin kauan kuin haluaa. Kävijät ovat kaikin puolin rauhallista väkeä, Palomäki kertoo.

– Suomalaisten kesälomakausi on heinäkuussa, joten kirkko kiinnostaa kotimaassa juuri nyt. Kun kuu vaihtuu elokuuksi, kesälomakausi alkaa Keski-Euroopassa. Sen jälkeen odotamme ulkomaalaisia turisteja.

Palomäki toimii seurakuntamestarina pääasiallisesti Yläneen kirkossa, jossa kirkko on kiinnostanut jopa kymmentä kävijää päivässä. Oripäässä luku lienee hieman pienempi, hän arvelee.

YPÄJÄN kirkko avaa ovensa niin ikään pyydettäessä. Käytäntö on ollut sama jo vuosia ja jatkuu tänäkin kesänä.

Kirkon ovet avaa aina seurakunnan työntekijä. Hautausmaan työntekijät ovat paikalla arkipäivisin.

– Hyvin vähän tulee kyselyjä. Mieleen tulee lähinnä muutama tapaus, 25 vuotta seurakunnassa toiminut kirkkovaltuuston puheenjohtaja Keijo Leppänen muistelee. Hän tuuraa seurakuntamestaria tämän kesäloman ajan.

Leppänen luonnehtii, että kirkossa kiinnostavat esimerkiksi omat juuret. Ihmiset muistelevat nuoruuden kesiä ja omaa rippikouluaikaa rippikirkon alttarin äärellä.

– Toisinaan saapuu suurempia ryhmiä, joita opastamme ympäri kirkkoa. Yksittäisten vierailijoiden kysymyksiin pyrimme vastaamaan myös parhaamme mukaan.

Kesäaukiolopaikkaa menetettyä aikaa

LOIMAAN SEUTU Turun arkkihiippakunta kannustaa seurakuntia avaamaan kirkkojen ovet tänä kesänä. Toukokuun lopulla annetussa tiedotteessa kirkkotiloja kehotetaan pitämään auki muun muassa hiljentymiselle, ehtoollishetkille tai keskusteluapua varten.

Ihmisiä halutaan nyt tukea. Loimaan seurakunnan työpäällikkö Ari Lindell kokee, että korona löi särön ihmisten yhteisöllisyyteen.

– Kriisissä kuin kriisissä kirkon merkitys ihmisille kasvaa. Kirkon ei voi sanoa kärsineen koronasta, vaikka kirkon tapahtumia onkin vähennetty.

Kanta-Loimaalla avoimet ovet ovat olleet vuosittaiset, mutta tällä kertaa niiden merkitystä alleviivataan entistä voimakkaammin: ihmisiä kutsutaan taas yhteisiin tiloihin, oman aikataulun mukaan.

ORIPÄÄSSÄ viestin sisältö on sama. Kirkko korvaa menetettyä hengellistä aikaa avaamalla ovet kaikille halukkaille.

– Paljon kirkollisia tapahtumia jäi pois, joten nyt ihmisille annetaan aikaa senkin edestä. Kirkossa saa kiinnostaa rauhoittuminen tai arkkitehtuuri; jokainen tulee oman tarpeensa mukaan, Oripään kirkon seurakuntamestarin sijainen Antti Palomäki toteaa.