Kokoomuksen vaalitappion suuruus paikallisesti oli ehkä suurin ihmetyksenaihe kuntavaaleissa: puolue menetti Loimaalla peräti viisi valtuustopaikkaa, kun sillä on tähän saakka ollut 11 valtuutettua.
Ilmeisesti uuden tulokkaan Meidän Loimaan mukaantulo iski ennen kaikkea kokoomuksen kannatukseen ja vähemmän keskustan. Perussuomalaisten kahden valtuustopaikan lisäys on sekin jostakin pois.
Keskusta menetti vaaleissa kolme valtuustopaikkaa, ja yhden paikan menetys voidaan varmaan laskea valtuuston jäsenmäärän vähenemisen piikkiin. Pidän keskustan vaalitulosta yllättävän hyvänä, sillä ennakoin, että etenkin kuluneen valtuustokauden ratkaisu kolmen koulun lakkauttamisesta olisi iskenyt tuntuvammin puolueen kannatukseen.
Vasemmistoliiton kohdalla kannatuksen notkahdus oli pikkuisen odotettavissa, koska viime kuntavaalien ääniharava, yli 300 ääntä kerännyt Eveliina Tyyskänen ei ollut enää ehdolla Loimaalla. Lisäksi valtuustosta jättäytyvä Jarmo Rasi keräsi ison äänisaaliin neljä vuotta sitten.
Sdp menetti ainoastaan yhden paikan ja senkin varmasti juuri valtuuston jäsenmäärän vähenemisen takia, sillä puolueen kannatushan säilyi käytännössä ennallaan Loimaalla. Sdp:n menestys yllätti sitä taustaa vasten, että puolueen nykyisestä viidestä valtuutetusta kolme ei enää asettunut ehdolle. Kokoomuksenkin kohdalla vaikutusta oli varmasti sillä, että puolueen kokeneesta kaartista, istuvista valtuutetuista läheskään kaikki eivät asettuneet enää ehdolle.

Tulevalla valtuustokaudella monien katseet ja kenties odotuksetkin saattavat kohdistua Meidän Loimaan viiteen valtuutettuun ja siihen, muuttavatko he jollain lailla Loimaan kuntapolitiikkaa.
Itse en odota näin suuria, mutta yleisesti ennakoin jonkinlaisia vaikutuksia valtuuston muuttuvien voimasuhteiden myötä, sillä perussuomalaisten, Meidän Loimaan, vasemmistoliiton ja Sdp:n valtuutetut muodostavat jatkossa niukan enemmistön kaupunginvaltuustossa.
On tosin vaikea ennakkoon arvioida, paljonko yhteistä pohjaa perinteiset vasemmistopuolueet ja toisaalta Meidän Loimaa ja perussuomalaiset löytävät keskenään.
Suuntaa-antavia voivat olla käynnissä olevat paikkaneuvottelut. Tätä kirjoittaessani en tiedä paljoakaan paikkaneuvotteluiden etenemisestä, mutta käsittääkseni esimerkiksi tulevat puheenjohtajavalinnat ovat perussuomalaisten, Meidän Loimaan, vasemmistoliiton ja Sdp:n käsissä – jos he niin haluavat.
Perussuomalaisten ääniharava Kari Leppäjoki nosti heti vaalien jälkeen esille seuraavaksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Timo Tammisen (sd.) nimen. Tamminen keräsi eniten ääniä Loimaalla (LL 15.6.).
Arvaan, että viime päivinä Loimaalla on jonkin verran tutkittu sitä, miten Ypäjän paikkaneuvotteluissa kävi edellisten kuntavaalien jälkeen nelisen vuotta sitten (LL 25.2.). Kovin isoja yhtäläisyyksiä varoisin silti tekemästä Loimaan ja Ypäjän kuntapolitiikan välille – puhutaan sitten menneestä tai tulevasta.

Lari Kiviranta