Tartuntariskin kasvu huolestuttaa Loimaan terveydenhuoltoa

0
Arkistokuva.

LOIMAA Rauhallisen alkukesän jälkeen koronatilanne näyttää heikenneen. Uusia tartuntoja ilmaantuu Loimaalla nyt aika ajoin, kun pitkään niitä ei havaittu lainkaan.

Ylilääkäri Kirsi Jokinen Loimaan pääterveysasemalta toteaa, että tartunnat ovat selvästi lisääntymässä. Tartuntojen määrä on noussut eritoten kahden viime viikon aikana.

Pääosin tartunnat ja altistumiset ovat liittyneet ulkomaanmatkailuun ja esimerkiksi harrastustoimintaan. Loimaalaisten on raportoitu altistuneen myös toisilla paikkakunnilla, kun he liikkuvat töihin tai ihmisiä tapaamaan.

Loimaalla tartunnan saaneet ovat suurimmaksi osin nuoria, rokottamattomia aikuisia.

– Vanhempi ikäluokka on paremmin rokotettua. He ovat myös enemmän omissa oloissaan kuin nuoremmat, jolloin tauti ei leviä yhtä herkästi.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen tiistaipäivän tietojen mukaan loimaalaisista on rokotettu ensimmäisen annoksen osalta noin 59,3 prosenttia. Toisen annoksen saaneita Loimaalla on 40,5 prosenttia, eli noin kaksi viidestä loimaalaisesta on rokotettu kokonaan.

Rokote näyttää Jokisen mukaan tehoavan, mutta rokotteiden puute hidastaa taudin taltuttamista.

– Loimaalla on tiedossa muutama tapaus, jossa ensimmäisen rokotteen saaneet henkilöt ovat sairastuneet koronaan. Toistaiseksi emme ole saaneet tietoa yhdestäkään sellaisesta tapauksesta, jossa molemmat rokotteet saanut henkilö olisi sairastunut, Jokinen lisää.

– Herkästi tarttuvaa koronaviruksen deltamuunnosta Loimaan alueella ei ole vielä tavattu, mikä on osittain jopa yllättävää, hän jatkaa.

Viime viikkojen ajan Loimaan kaupungin julkisen terveydenhuollon koronarokotukset ovat koskeneet lähinnä toista annosta. Rokottamatta olevia kuntalaisia ei voi syyttää rokotehalukkuuden puutteesta, vaan rokoteannokset menevät heti kun niitä saadaan.

– Rokotuskattavuuden pitäisi näillä näkymin nousta yli 70 prosenttiin, jotta tauti saataisiin kuriin, Jokinen täsmentää.

YLILÄÄKÄRI uskoo, että koronakäytännöt on osittain unohdettu tai niissä on totuttu joustamaan koronan suhteen rauhallisen alkukesän aikana. Hän muistuttaa, että maskin käyttö, hyvä käsihygienia ja turvavälit ovat yhä ajankohtaisia.

– Ihmiset ovat varmasti alkaneet väsyä tilanteeseen, kyllähän se näkyy.

Seudulla järjestetyt yleisötapahtumat herättävät monissa huolta, niin myös terveydenhuollon hoitohenkilökunnassa.

– Tiedän, että suuremmat tapahtumat ovat mietitty pitkälle ja terveysturvallisuudesta pyritään pitämään huolta, mutta tapahtumien järjestämiseen liittyy tänä aikana riskejä.

Viruksen levitessä terveydenhuollon henkilökunta tekee parhaansa tavoittaakseen altistuneet. Altistuneet saavat hoitohenkilökunnalta puhelinsoiton ja heidät määrätään karanteeniin.

– Suurissa tapahtumissa kaikkia mahdollisesti altistuneita on kuitenkin mahdoton jäljittää, jos emme tiedä keitä on ollut paikalla, tartuntatautivastuuhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen sanoo.

Hän muistuttaa, että terveyskeskukseen kannattaa olla edelleen yhteydessä, jos kokee koronaoireita, kuten yskää tai kuumetta.

– Varmin suoja tällä hetkellä on rokote. Toivomme, että saisimme rokkoaineita riittämään mahdollisimman pian kaikille halukkaille, Heikkinen lisää.

Rokotuskattavuus

Loimaa 59,3 % (40,5)

Oripää 54,1 % (35,4)

Ypäjä 62,3 % (35,2)

Humppila 61,6 % (34,4)

Punkalaidun 66,7 % (44,7)

Koko Suomi 65,1 % (31,6)

Varsinais-Suomen SHP 64,4 % (33,0)

Tiedot kertovat tilanteen ensimmäisen annoksen osalta. Toisen annoksen osuus suluissa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Rokotuskattavuus perustuu tiistaipäivän tietoihin.

Ei uusia koronatartuntoja

LOIMAA, ORIPÄÄ Loimaalla tai Oripäässä ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja alkuviikon aikana. Sen sijaan Loimaalla todettiin tiistaina yksi uusi altistuminen. Altistuminen on peräisin toiselta paikkakunnalta.

Keskiviikkoaamusta Loimaalla oli karanteenissa yhteensä 25 henkilöä ja eristyksessä yksi henkilö. Oripäässä ei ollut henkilöitä karanteenissa tai eristyksessä.

Loimaan kaupungin terveydenhuollon tilastojen mukaan Loimaalla on todettu 147 ja Oripäässä 36 tartuntaa koko koronapandemian aikana.