LHJ poisti katokselliset kierrätyspisteet

0
Mäenpäänkadulla matonpesupaikan vieressä sijainnut kierrätyspiste poistettiin heinäkuun alussa.

LOIMAAN SEUTU Loimi-Hämeen Jätehuolto oy (LHJ) on uusinut kierrätyspisteitään alkukesän aikana.

– Vanhat katokselliset kierrätyspisteet olivat käytössä 20 vuoden ajan. Uudet astiat ovat hieman eri näköisiä, ja ne tyhjennetään eri tavalla, palvelupäällikkö Anne Sjöberg sanoo.

Hänen mukaansa uudet keräysastiat ovat yhteensopivia Suomen Pakkauskierrätys Rinki oy:n kierrätyspisteiden astioiden kanssa.

– Uudet astiat voidaan tyhjentää myös Ringin tyhjennysreiteillä. Näin saavutetaan entistä pienemmät ilmastopäästöt, kun autojen reittejä voidaan järkeistää.

Sjöberg toteaa, että kierrätyspisteiden sijainti ja niillä kerättävien jätteiden laatu ovat vaihdelleet vuosien mittaan ja muutoksia tulee jatkossakin. Yksi myös LHJ:n kierrätyspisteiden käyttöön vaikuttava tekijä on pian voimaan astuva jätelainsäädännön muutos, jonka mukaan vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen tulee itse järjestää jätteiden erillislajittelu.

– Jos jollakin alueella ilmenee tarvetta kierrätyspisteen perustamiselle, niin meihin kannattaa aina olla yhteydessä, Sjöberg kannustaa.

PISTEIDEN uusimisesta ja vanhojen katosten poistamisesta vastaava projektityöntekijä Rami Pennanen kertoo, että katoksien poistaminen on muilla paikkakunnilla vähentänyt jätepisteiden asiatonta käyttöä huomattavasti.

– Suurin tekijä vaikuttaa olevan se, etteivät roskaajat voi enää ”piilottaa” roskiaan katoksien taakse, Pennanen sanoo.

Hän toteaa, että astioiden ympärille ja kierrätyspisteille kuulumattomat jätteet lisäävät jätehuollon kustannuksia, mikä käy kuntien ja kuntalaisten kukkaron päälle. Pennanen muistuttaa, että jos jokin esine ei mahdu kierrätysastiaan, sen voi toimittaa lähimmälle jäteasemalle.

– Kaikkien velvollisuutena ja etuna on pitää kierrätyspisteet siistinä.

Kierrätyspisteiden suurremontin aikana LHJ poisti muutamia kierrätyspisteitä käytöstä.

– Lakkauttamisen syinä ovat käytännön ongelmat pisteiden sijainnin kanssa ja roskaantuminen. Esimerkiksi Loimaan Mäenpäänkadun katos poistettiin, koska se oli aivan tien vieressä ja keräysauto joutui pysähtymään käytännössä keskelle tietä. Myös pisteen lähellä kulkevat ilmajohdot olisivat olleet vaarallisia uudelle tyhjennystavalle, joka hoituu nosturilla.

FAKTA

Uusitut kierrätyspisteet

Loimaa:

Koskentie 460.

Asemantie, Mellilä.

Höylärintie 1.

Simulantie.

Loimijoentie 51, Alastaro.

Pahikaistentie.

Alhonkedontie 19.

Vanha Alastarontie 106, Urheilualue.

Onkijoentie.

Kojonperäntie 284.

Pesäkuja.

Alpinojankatu 5.

Rantatie 28.

Oripää:

Hohmonkulmankuja, Urheilukenttä.

Loimaantie, Urheilukenttä.

Ypäjä:

Lepolantie 2.

Saarikontie 136.

Onkijoenperäntie 31.

FAKTA

Poistetut pisteet, Loimaa

Mäenpäänkatu, matonpesupaikka.

Loimijoentie 99, Alastaro.

Mälläisten yksityistie.

Juvantie 190.