Omikron-muunnos leviää herkästi ja nyt myös Loimaalla. Muistetaan turvavälit.

VARSINAIS-SUOMEN koronatilanne on heikentynyt kahden viime viikon aikana. Koko alue on siirtynyt takaisin kiihtymisvaiheeseen. Loimaalle tilanteen muutos ei merkitse kokoontumisrajoituksia ainakaan vielä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt ottaa jälleen käyttöön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia kokoontumisrajoituksia. Ne koskevat kuitenkin vain Turkua, Saloa, Raisiota, Kaarinaa ja Paraisia 9.7.–8.8. välisenä aikana.

Virasto kieltää järjestämästä edellä mainittujen kuntien alueilla yli 10 henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Niitä voidaan kuitenkin järjestää, jos asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa.

Tilaisuuksien järjestäjien myös on tehostettava tilojen ja pintojen puhdistamista ja järjestettävä osallistujille mahdollisuus käsien pesuun. Jokaisen yksilön vastuulla on terveysturvallinen käyttäytyminen, eli muun muassa lähikontaktien välttäminen.

VARSINAIS-SUOMI siirtyi torstaina Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän päätöksellä epidemian perustasolta koronan kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheeseen päädyttiin, kun ulkomailta tulleet alkukesän tartunnat alkoivat levitä maan sisällä.

– Alkukesän tartunnat tulivat alun perin pitkälti ulkomailta. Nyt jo noin 80 prosenttia koronatartunnoista on kotoperäisiä. Jäljittämättömien, tunnistamattomasta lähteestä peräisin olevien tartuntojen määrä on suurin kahteen kuukauteen, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila kertoo.

Kahden viime viikon ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 44,7 (THL 7.7.). Heinäkuun 1. päivänä ilmaantuvuus oli 27,4.
– Teemme yhdessä kaikkemme, ettemme lipuisi leviämisvaiheeseen. Kun arvioimme mahdollista siirtymistä leviämisvaiheeseen, painotamme jatkossa sairaalahoidon kuormitusta, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Koronarokotukset etenevät maakunnassa. Varsinaissuomalaisista 60 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22 prosenttia jo toisenkin.
– Täysin rokotettujen henkilöiden määrä kasvaa koko ajan. Se antaa toivoa paremmasta, Harri Marttila muistuttaa.

KIIHTYMISVAIHEESSA koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ovat voimassa kansalliset suositukset, joita voidaan tarvittaessa alueellisesti kiristää.
Kansallisissa suosituksissa kehotetaan muun muassa välttämään lähikontakteja, käyttämään maskia kun lähikontakteja ei voida välttää ja noudattamaan hygieniamääräyksiä terveysturvallisten tapahtumien järjestämisestä niin yleisölle kuin yksityisestikin.

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä