Maatalousmuseolle Varsinais-Suomen liiton Aurora-mitali

0
Maatalousmuseo Sarka sai Varsinais-Suomen liiton Aurora-mitalin tieteen ja kulttuurin edistämisestä. Kuva: Katriina Reijonen

LOIMAA/Puujalkala Suomen maatalousmuseo Sarka sai Varsinais-Suomen liiton myöntämän Aurora-mitalin tänään puoliltapäivin pidetyssä tilaisuudessa. Mitali on tunnustus maakunnan hyväksi tehdystä työstä tieteen, taiteen ja kulttuurin saralla. Saajan päättää maakuntahallitus.

Alueellinen tunnustus hivelee museonjohtaja Sami Louekarin mieltä.

Tuntuu erityisen hienolta, että tämä tuli yleisön suunnasta, sillä yleisöjä vartenhan me olemme olemassa.

Varsinais-Suomen liitto kampanjoi tällä kertaa poikkeuksellisen ahkerasti saadakseen ehdotuksia suoraan maakunnan asukkailta ja toimijoilta. Ehdotuksia saatiinkin runsaasti, 36.

Sarka mainittiin useammassa kuin yhdessä ehdotuksessa. Perusteluissa nousi esiin museon henkilökunnan palvelu- ja heittäytymisalttius unohtamatta vastuumuseon silmät avaavia näyttelyitä ja työtä maaseudun hyväksi.

Louekarin mukaan museon väki tekee paljon asioita yhdessä, jos toki jokaisella on omat vastuualueensa.

Varsinais-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva totesi mitalin myöntämistilaisuudessa Saran olevan enemmän kuin museo. Se on monitoimikeskus, jossa tehdään valtakunnallisesti, maakunnallisesti ja paikallisesti tärkeää työtä.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva ojensi Auroa-mitalin Maatalousmuseo Saran museonjohtajalle Sami Louekarille. Kuva: Katriina Reijonen

Yleisöltä tulleiden kommenttien mukaan Sarassa puhutaan maaseutuun kytkeytyvistä teemoista ja historiasta kielellä, jota nykyihminen ymmärtää helposti.

Esimerkiksi Ruokamuseo, joka toimii maatalousmuseon sisällä, johdattaa kävijöitä oivallisesti suomalaisen ruoan ja ruokaperinteen äärelle.

Ruoka on paitsi syömistä myös elinkeino, osa kansantaloutta, politiikkaa, kulutusta, arkea ja valintoja, Kanerva muistutti näyttelyn laajemmasta kontekstista.

Varsinais-Suomen liitto toivoo Kanervan johdolla, että tunnustus otetaan vahvistuksena oikein tehdystä työstä ja että se poikisi lisää uusia, tuoreita ideoita.

Louekari uskoo, että näin tapahtuu.

Tämä antaa tukea ja selkänojaa toiminnalle.

Maatalousmuseo on tänä vuonna kylpenyt palkintosateessa. Toukokuussa Sarka palkittiin Vuoden museo -tunnustuksella.

Aurora-mitaleita on jaettu vuodesta 1977 vuosittain. Nyt jaettu mitali on järjestyksessään 97.

Mitalin luovutustilaisuuteen osallistuivat Sami Louekari, museon hallituksen puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä, maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva, maakuntajohtaja Kari Häkämies, edunvalvontajohtaja Janne Virtanen sekä Elina Kanerva. Kuva: Katriina Reijonen