Mustikkaa löytyy nyt tuoreista kangasmetsistä

0
Mustikkasato alkaa olla parhaimmillaan.

LOIMAAN SEUTU Luonnonvarakeskus Luken mukaan mustikan kukinta oli viime vuotta hiukan runsaampaa ja pölytystulos pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden hyvä. Kuiva ja kuuma kesä on tehnyt kuitenkin sen, että mustikan perässä voi joutua kulkemaan enemmän kuin ennen. Aivan sattumanvaraisesti metsään ei kannatakaan lähteä, vaan paikkoja on hyvä miettiä etukäteen.

– Tuoreet kangasmetsät huokuvat kosteutta, ja niistä voi löytyä paljon ja isokokoisia mustikoita, pitkän linjan luontoihminen Karoliina Kirvelä vinkkaa.

Hän kehottaa etsimään mustikoita myös kosteikkojen, notkelmien, suonreunojen ja metsälampien lähistöiltä. Sen sijaan, jos kuiva kangasmetsä ei ole saanut sateita, sieltä voi olla hankalampi löytää satoa. Kaikkiaan satomäärät vaihtelevat kuitenkin todella paljon ja ovat Kirvelän mukaan hyvin paikkakohtaisia.

– Metsään mennessä ei kannatakaan heti luovuttaa, hän tietää.

Marjat alkavat olla juuri nyt parhaimmillaan, ja metsään on syytä suunnata hyvän sään aikana.

– Mustikat ovat mukavan napakoita poimurillakin poimittaviksi. Lisäksi lämpimät kelit ovat kypsyttäneet ne tasaisesti, joten sekin helpottaa poimurilla kerääviä.

 

MUSTIKKAMETSÄSSÄ kulkiessaan kannattaa pitää silmänsä auki myös mahdollisten sienien varalta.

Karoliina Kirvelä sanoo nähneensä ensimmäiset kantarellit jo juhannuksen aikoina ja punikkitatit heinäkuun alussa. Kuivuus toki verottaa niitäkin, ja Kirvelä pelkää, että kesäsienisato tulee tätä menoa jäämään vähäiseksi.

– Esimerkiksi haperoita en ole nähnyt missään.

Toisaalta sienikausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn, ja Kirvelä toivookin, että myöhemmin tilanne voi olla jo aivan toinen.

– Syksyllä voi hyvinkin löytää vielä runsaasti esimerkiksi rouskuja ja suppilovahveroita.