Oripään hallituksen keulalle Kaarto, Saarikolle valtuuston varapuheenjohtajuus

0

ORIPÄÄN kunnanhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Anne-Mari Kaartoa (kesk.). Valtuuston 1. varapuheenjohtajan mantteli on menossa vaalien ääniharavalle, valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.).

Valtuuston varsinainen puheenjohtajuus sovittiin kokoomukselle.

Muut puolueet keskustaa lukuun ottamatta eivät ole tehneet virallisia henkilöehdotuksia luottamustoimiin. Nimiä alkaa kuitenkin pian tippua, sillä hallituspaikkaneuvotteluihin osallistuneet sopivat, että henkilövalinnoista ilmoitetaan hallituksen puheenjohtajalle ensi torstaihin mennessä.

Hallituksessa on ensi valtuustokaudella edustus kaikista valtuustopuolueista: keskustasta, kokoomuksesta, vasemmistoliitosta ja perussuomalaisista. Lähes kaikissa lautakunnissakin on edustaja joka puolueesta.

– Meiltä jäi tekninen pois tällä kerralla, mutta saimme kunnanhallituksen paikan, Kari Kolari (ps.) kertoo.

– Olemme tähän tyytyväisiä. Saimme käytännössä sen, mitä lähdimme hakemaan.

 

Puolueiden edustajat pääsivät sopuun luottamustehtävien jakautumisesta yhdessä illassa.

Päivi Kössi (kok.) naurahtaa sovinnon syntyneen rivakasti, koska läsnä oli peräti valtiovarainministeri. Mutta jos asiaa miettii vakavasti, uudet kasvot ja tuuletetut ajatukset saattoivat osaltaan jouduttaa neuvotteluja.

– Paikkajako vastaa mielestäni äänestystulosta. Menetimme yhden valtuustopaikan, joten oli odotettavissa, ettemme saa kolmea hallituspaikkaa. Ainahan se tappio karvas on, mutta saimme hyvässä yhteisymmärryksessä kaiken sovittua. Joskus on jouduttu enemmän vääntämään, Kössi summaa.

Kokoomus valitsee valtuuston puheenjohtajaehdokkaan ja muut henkilöt viikonlopun aikana.

Pertti Liinoja (vas.) on muiden tavalla tyytyväinen tulokseen. Vasemmistoliitolle osoitettiin kunnanhallituksen varapuheenjohtajuus. Henkilövalintoja ei ole vielä vasemmistonkaan riveissä lyöty lukkoon.

– Keskusteluja on kyllä käyty.

 

Paikkajakoa valmistelleet Kaarto ja Saarikko yllättyivät Kaarron mukaan itsekin positiivisesti siitä, miten jouhevasti prosessi saatiin päätökseen.

– Toivottavasti tämä on osaltaan osoitus tulevaisuudesta, hyvällä yhteistyöllä saadaan tuloksia aikaan, viidennelle valtuustokaudelle katsetta suuntaava Kaarto kiittelee.

Sairaanhoitaja Anne-Mari Kaarto, 47, arvelee sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelun vievän luottamushenkilöiden huomion nelivuotiskauden alussa. Loppukaudella pureudutaan niihin ydintehtäviin, joita kunnalle uudistuksen voimaan astumisen jälkeen jää.

– Meidän täytyy miettiä visiota, miten kehitämme Oripäätä vetovoimaisena kuntana ja panostaa jäljellä oleviin asioihin.

Vetovoimaa voisi lisätä esimerkiksi yrityskenttää vahvistamalla ja tarjoamalla varhaiskasvatusta laajemmalle asukaspohjalle.

– Koulussa olisi tilaa muidenkin kuntien oppilaille.

Isoista linjoista on perinteisesti sovittu valtuustokauden alussa pidettävässä seminaarissa. Kaarto uskoo, että seminaari järjestetään tälläkin kertaa.

Valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 16. elokuuta. Kaarto uskoo, että neuvottelutulos pätee järjestäydyttäessä, eikä paikoista tarvitse äänestää. Kaarron lisäksi keskusta esittää hallitukseen Pekka Markulaa ja Miia Koivusaarta.

Loimaan Lehti seuraa Loimaan, Ypäjän ja Oripään hallitusneuvotteluja.

 

Oripään neuvottelutulos

Puheenjohtajuudet

Keskusta: hallituksen (ehdotetaan Anne-Mari Kaartoa) sekä teknisen (Janne Paju), sosiaali- (Mika Nieminen), tarkastus- (Tapio Pajula) ja keskusvaalilautakunnan puheenjohtajuudet, valtuuston 1. (Annika Saarikko) ja 2. varapuheenjohtajuus (Julia Isotalo).

Kokoomus: valtuuston ja sivistyslautakunnan puheenjohtajuus.

Vasemmistoliitto: hallituksen varapuheenjohtajuus.

Paikkajako

Hallitus: keskusta kolme paikkaa, kokoomus kaksi, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset yksi.

Sivistyslautakunta: keskusta neljä paikkaa, kokoomus ja vasemmistoliitto kaksi, perussuomalaiset yksi.

Sosiaalilautakunta: keskusta neljä paikkaa, kokoomus ja vasemmistoliitto kaksi, perussuomalaiset yksi.

Tekninen lautakunta: keskusta neljä paikkaa, kokoomus kolme, vasemmistoliitto kaksi.

Tarkastuslautakunta: keskusta kaksi paikkaa, kokoomus, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset yksi.

Keskusvaalilautakunta: keskusta kaksi paikkaa, kokoomus, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset yksi.

 

Lue lisää 10.7.2021 lehdestä