Oripäässä nuorisotyöttömyys on lähes olematonta

0
Juho Paju nauttii kesätyöstään. Hänellä on vahva usko työllistymiseen myös tulevaisuudessa.

ORIPÄÄSSÄ on hoidettu nuorisotyöttömyys hyvin. Työ- ja elinkeinotoimiston tuoreimpien työllisyyskatsausten mukaan Oripäässä ei ole lainkaan työttömiä alle 20-vuotiaita. Alle 25-vuotiaita työttömiä on alle viisi. Salassapitosäännön vuoksi tarkkaa lukua ei ilmoiteta.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Tilastokeskuksen mukaan oripääläisiäalle 25-vuotiaita nuoria aikuisia on seitsemisenkymmentä.

Syrjään jääminen on epätodennäköisempää yhteisöllisessä pikkukunnassa. Oripään vapaa-aikaohjaaja Tiina Kuikka kertoo nuorisotyön reagoivan nopeasti, jos nuori vaikuttaa putoavan yhteiskunnan rattaista. Ensimmäinen hälytysmerkki on yleensä koulun keskeyttäminen.

Kuikka tarjoaa herkästi etsivän nuorisotyöntekijän juttutuokiota nuorelle. Etsivä nuorisotyö toteutetaan seutukunnallisesti Loimaan, Kosken ja Marttilan kanssa.

Etsivät nuorisotyöntekijät päivystävät säännöllisesti Kuikan kanssa Oripäässä, joten he ovat nuorille tuttuja. Kuikka uskoo, että tuttuudella on iso merkitys avun vastaanottamisessa.

– Viime vuonna etsivässä nuorisotyössä oli neljä nuorta, sitä ennen kolme. Luvut ovat aika pieniä, jos ajattelee ikäluokkia.

 

KUNTOUTTAVAN työtoiminnan ohjaaja Maire Järnström kertoo, että kuntouttavan työtoiminnan ryhmässä on pari alle 30-vuotiasta työtöntä.

He kuuluvat työttömien nuorten joukkoon, jotka eivät näy tilastossa. Työllisyyskatsauksessa työttömiksi työnhakijoiksi ei lasketa niitä ihmisiä, jotka ovat työllistymistä edistävien palveluiden piirissä.

Niin kutsutut piilotyöttömät eivät myöskään näy tilastossa. Tilastoiduksi voi tulla vain, jos on TE-toimistonasiakasrekisterissä.

Oripään kuntouttavan työtoiminnan tukikohta Messi tarjoaa palveluja neljänä päivänä viikossa. Osa kuntouttavan työtoiminnan ryhmään kuuluvista käy Messissä yhtenä päivänä viikossa, osa useampana.

Nuorten työttömien ei ole ohjaajan mukaan helppo päästä kiinni työelämään, vaan aika kuntouttavassa voi venyä.

– Nuorillakin se voi venyä useisiin vuosiin.

Järnström harmittelee erityisesti oppisopimuskouluttautumisen vaikeutta. Jopa työkokeiluihin on vaikeaa päästä, oli sitten nuori tai vanha. Työkokeilu ja oppisopimus edellyttävät työnantajalta panoksia perehdytykseen.

 

PIENEN KUNNAN vahvuus on se, että ihmiset tuntevat toinen toisensa.

– Tämä on hirveän yhteisöllinen, pieni kunta, jossa kaikki ovat valmiita auttamaan, jos toisella menee huonosti, Kuikka hehkuttaa.

Jos sosiaalitoimi ei tavoita pitkään työttömänä ollutta, jotain kautta häneen kuitenkin saadaan yhteys.

Toisaalta pienessä kunnassa on helppo leimautua.

– Ihmisen osaaminen tiedetään ja ruoditaan eri kuppikunnissa, Järnström kokee.

Kunta ei juurikaan pysty vaikuttamaan työelämän resursseihin. Siksi Järnströmin mukaan on hyvä, että kunta palkkaa nuoria kesäksi ja tarjoaa palkkatuen avulla töitä. Myös Kuikka pitää kesätöiden tarjoamista ehdottoman tärkeänä.

– Sillä on erittäin suuri merkitys. Tällaisissa kokeilutehtävissä pääsee hyvin tutustumaan työelämään. Siinä näkee, mihin kannattaa hakea, millainen työ tuntuu hyvältä tehdä.

 

JOS TYÖTTÖMYYS kuitenkin koskettaa, on kunnan edun mukaista, ettei työttömyys pitkittyisi. Oripäässä työllisyydenhoito on osa aikuissosiaalityötä.

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu niille henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten tai muiden syiden vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Järnström kertoo mielellään, miten työtoimintaa muutettiin hänen aloitteestaan nelisen vuotta sitten. Nyt ihmisille tarjotaan mielekkäämpää tekemistä ja päivittäinen lämmin ateria, joka on valmistettu hävikkiruoasta.

– Uudistus on vaikuttanut paljonkin, mutta ajat tuppaavat olemaan edelleen pitkiä.

Ohjaajaa harmittaa kuntouttavaa työtoimintaa seuraava passiivisuuden leima.

– Monesti ihmiset sanovat kylillä, että siellä ne vain istuvat, eivätkä tee mitään. Ihmisillä on hirveästi eri syitä olla kuntouttavassa työtoiminnassa. Monelle jo se on valtavan suuri ponnistus, että tulee paikalle. Mutta ihmisten mielestä kaiken tekemisen pitäisi olla tuottavaa ja näkyvää.

 

Kulkuyhteydet pelaavat ja firmoja löytyy

ORIPÄÄ Frisbee lentää kiekkokoriin helposti ja tarkasti. Lähes yhtä helposti irtosi kesätyöpaikka, jossa Juho Paju, 18, pääsee jakamaan tietoa itselleen mieluisasta lajista, frisbeegolfista. Kangastuvan kunnossapitotyöt ja liikunnan edistäminen ovat mukavaa vaihtelua viime vuoden kesätyölle, salaattien istuttamiselle.

Pajua on lykästänyt kesätöiden saannissa. Eikä hän ole ainoa.

– En taida tuntea yhtäkään työtöntä, Paju toteaa pohdittuaan asiaa hetken.

– Ehkä se on ihan positiivinen asia.

Kaikki hänen kaverinsa ovat löytäneet kesätöitä, eikä työelämän imu tunnu muutenkaan huonolta.

– Oripäässä on paljon kesätyöpaikkoja nuorille. Kun vain hakee, niin paikka kyllä löytyy. Kunnalla on aika paljon paikkoja. Sitten on puutarhoja, elementtitehdas ja muita yrityksiä.

 

YRITTÄJYYS on kunnassa vahvaa, samoin yritysten välinen yhteistyö. Paju arvelee, että yhteistyö on mahdollistanut monia toimeksiantoja ja vaikuttanut positiivisesti kaiken ikäisten työllisyyteen.

Nuoren miehen näkökulmasta katsottuna Oripäästä on hyvät kulkuyhteydet muualle, jos töitä ei omalta paikkakunnalta löydy.

– Politiikkaakin pystyy tekemään eduskunnassa asti. Mutta sellaisiakin ammatteja on, joita ei voi harjoittaa lähialueella.

Paju on kiinnostunut Oripäähän asettumisesta, jos vain itsenäinen elämä siihen antaa tilaisuuden. Hätäkeskuspäivystäjän sekä pelastajan ammateista haaveileva Paju lennähtää todennäköisesti Uttiin varusmiespalvelusta suorittamaan ja sitten Pelastusopistoon.

Huittisten lukiossa opiskeleva Paju laskeskelee, että suurin osa hänen ikäryhmänsä nuorista on aikeissa jäädä Oripäähän. Näin ollen nuorten aikuisten hyvät työllisyysluvut eivät voi perustua vain siihen, että kunnasta muutetaan pois, kun toisen asteen opinnot on suoritettu.