Loimaan kaupunginvaltuustoon yltäneet puolueet ja Meidän Loimaa -ryhmä ovat päässeet nopeasti alustavaan sopuun luottamushenkilöpaikkojen jaosta (LL 7.7.). Se on hyvä merkki, sillä laaja-alainen yhteisymmärrys on seuraavan valtuustokauden aikana erityisen tärkeää, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus toteutuu.

Sote-uudistus mullistaa kuntien tehtäväkentän tavalla, jollaista ei ole nähty pitkään aikaan. Vastuu sote-palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Se tarkoittaa, että kunnat eivät enää vastaa sote-sektorilla liikkuvista valtavista rahasummista. Se taas merkitsee, että paikallinen päätöksenteko kapenee.

Paikallisen sote-päättämisen tilalle onkin rakennettava nopeasti laajapohjainen paikallisen edun valvonta, ja tähän tarvitaan kaikkia: päättäjiä, loimaalaisia ja julkista sanaa.

Sote-uudistuksen kulisseissa käydään taistelu sote-palveluiden sijoittumisesta. Palveluiden järjestämisestä kilpaillaan, koska niiden mukana tulevat sote-puolen työntekijät eli asuminen ja veroeurot. Loimaan pitää pärjätä tässä kamppailussa.

Valistuneiden ennusteiden mukaan pienten terveysasemien tulevaisuudesta tulee lyhyehkö. Sen sijaan esimerkiksi vanhusten tehostettua palveluasumista tarvitaan pian paljon nykyistä enemmän. Me saviseutulaiset tiedämme, että Loimaalla on hyvä ja edullista asua. Tämä viesti pitää rummuttaa oman hyvinvointialueemme päätöksentekopöytiin niin että varmasti kuuluu. PS