PÄÄKIRJOITUS: Selkeät säännöt ovat vastuunkantoa

0

Olemme eläneet jo lähes puolitoista vuotta koronaepidemian kanssa. THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan meneillään on viruksen neljäs aalto, joten siinä mielessä asia alkaa olla melko arkipäiväistä. Voisi myös kuvitella, että tässä ajassa viranomaistiedottaminen olisi saanut selkeän muodon. Näin ei kuitenkaan ole.

Hyvänä esimerkkinä asiasta on Lounais-Suomen Aluehallintovirastolta (Avi) keskiviikkona tullut päätös, jossa kokoontumisrajoitukset laajennettiin koskemaan koko Varsinais-Suomea torstaista alkaen aina elokuun 15. päivään saakka. Vaikka päätöstä koskevassa tiedotteessa puhutaan rajoitusten laajentamisesta, käytännössä tapahtumien järjestäminen sallitaan edelleen, jos turvallisuudesta pystytään huolehtimaan. Eli mikään ei muuttunut, mutta uuden päätöksen myötä Avi siirsi lisää vastuuta tapahtumien järjestäjille ja kunnille. Ajatus tuntuukin olevan, että kun asiasta on ilmoitettu, vastuu on sen jälkeen kuulijalla – tai tässä tapauksessa tiedotteen lukijalla.

Uusien rajoitusten aikajanaan ajoittuu Loimaalla kesän suurimmat tapahtumat, jotka ovat joko parhaillaan käynnissä tai ainakin niiden valmistelut ovat jo pitkällä. Koska Avin ohjeistukset ovat vähintäänkin joustavat, joutuu kukin taho tekemään päätöksen omista lähtökohdistaan.

Loimaalla tapahtumien perumisia on tehty Avin päätöksen jälkeen jo ainakin urheilu- ja ravintolapuolella, ja lukuisat muut järjestäjät joutuvat parhaillaan miettimään kuumeisesti omia ratkaisujaan: voiko tapahtuman järjestää, pitääkö sitä supistaa, kuinka paljon pesemistä ja puunaamista tulee lisätä ja niin edelleen.

Johtajuuden puute on johdattanut meidät tilanteeseen, jossa eri viranomaistahot ainoastaan suosittelevat, kehottavat ja rajoittavat mutta eivät selkeästi määrää. Poikkeusoloissa ihmiset ansaitsevat selkeitä sääntöjä, joita noudattaa, sillä kaikilla meillä on tässä asiassa yhteinen päämäärä: voittaa virus ja saada elämämme takaisin. LL