Päivystyspotilaita riittää ruuhkaksi asti

0
Tältä näyttää, kun iso mies kaatuu pyörällä asfaltille, jonka päällä on jostain syystä soraa. Nurin menneitä liikkujia on tikattu tänäkin kesänä Tyks Akuutti Loimaan päivystyksessä.

LOIMAA Sairaalan päivystys hikoilee potilasmäärien kanssa. Potilaiden määrä on harpannut kesän aikana, ja ajoittain päivystys jopa ruuhkautuu.

Ruuhkahuippuja syntyy erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Arkisin ja aamuisin on rauhallisempaa.

– Päivät ovat toki aina erilaisia. Ruuhkatilanteita on päässyt syntymään muutamia kertoja. Silloin odotusajat ovat olleen joillekin pitkiä, apulaisosastonhoitajan sijainen Merja Salonen Tyks Akuutti Loimaan päivystyksestä kertoo.

Syynä ruuhkiin ovat helle ja tapaturmat. Ruuhkautumisen välttämiseksi Salonen ohjeistaa soittamaan päivystyksen puhelinneuvontaan, josta potilas saa hoito-ohjeita.

– Lääkäriin ei välttämättä tarvitse tällöin edes hakeutua. Tai sitten vaiva voidaan hoitaa sairaanhoitajan vastaanotolla.

Loimaan terveyskeskuksessa tilanne vaikuttaa rauhallisemmalta. Potilasmäärät ovat ennallaan eikä selkeitä ruuhkahuippuja synny.

– Tämän kesän käynnit ovat samaa luokkaa kuin muutoinkin, eli mitään selkeää piikkiä ei ole todettavissa suhteessa esimerkiksi kevääseen, johtavan lääkärin sijainen Tia Ventto Loimaan terveyskeskuksesta kertoo.

– Terveyskeskukseen hakeutuvat pääosin paikalliset sekä muutamat mökkiläiset. Ulkomaalaiset potilaat ovat lähinnä kausityöläisiä, Ventto lisää.

TAPATURMIA on sattunut tänä kesänä paljon. Kukoistava puutarhainnostuskin on näkynyt lääkärin vastaanotolla asti.

– Puutarhatöissä tai rakenteluissa sattuu ja tapahtuu. Haavoja, putoamisia ja kompastumisia on nähty, Ventto luettelee.

Kelien salliessa pihalla ja puutarhassa touhutaan ahkerasti. Lääkärin mukaan voimakas rehkiminen aiheuttaa pihanlaittajille ja puutarhaharrastajille silloin tällöin jopa poikkeuksellisen suurta rasitusta, joka poikii kipua ja kolotusta.

Salonen myötäilee, että tällä hetkellä aikuisten tyypillisimmät vammat ovat juuri pihatöissä sattuneet tapaturmat. Esimerkiksi halkoja hakatessa kirves saattaa lipsahtaa.

– Puutarhatöihin liittyen myös valon ja kasvien yhteisvaikutuksesta ilmenevät iho-oireet näkyvät akuuttivastaanotoilla, Ventto kertoo.

Erilaiset tuki- ja liikuntaelinten kiputilat, kuten esimerkiksi nivelrikko, ovat nekin yleisiä ja vaivaavat potilaita tyypilliseen tapaan.

Urheilupaikkakunnalla sattuu myös ulkona liikkuessa. Salosen mukaan esimerkiksi pyörällä kaatumisia on ollut jonkin verran. Lapsille sattuu usein pienempiä haavereita ulkoleikeissä ja kiipeillessä.

Jonkin verran päivystyksessä näkyy ratsastustapaturmia ja putoamisia hevosen selästä.

– Loimaalla on paljon harrastajia monissa lajeissa, joten urheiluvammoja on laidasta laitaan.

ALLERGIOILTAKAAN ei ole vältytty, sillä hyttysten pistot ja paarmojen puremat ovat saaneet aikaan ärhäköitä allergisia reaktioita. Lisäksi siitepöly vaivaa potilaita.

– Osalla astmaatikoista lääkitystarve lisääntyy kesän kuumilla ja pölyisillä keleillä, Ventto jatkaa.

 

Helle tuntuu turvotuksena säärissä ja nilkoissa

LOIMAA Pitkään jatkunut helle näkyy erinäisin oirein paikallisten lääkäreiden vastaanotoilla. Kun hirmuhelle ei hellitä, lämpö turvottaa erityisesti sääret ja nilkat.

– Moni vetää sukkia yhä syvemmälle jalkaan, sillä helpotusta turvotukseen haetaan esimerkiksi tukisukista, johtavan lääkärin sijainen Tia Ventto Loimaan terveyskeskuksesta kertoo.

Säärien ja nilkkojen turvotus liittyy usein laskimoiden vajaatoimintaan, jossa veri pakkautuu jalkoihin.

Oireet ovat yleisiä aikuisilla. Laskimoiden vajaatoiminnan aiheuttama turvotus ja särky saavat monet hakemaan hoitoa erityisesti kesäaikaan.

Sydänperäiset oireet ovat toinen merkittävä terveydellinen hellehaitta. Ne lisääntyvät pitkään jatkuneen kuuman jakson aikana.

– Lämpö näkyy vastaanotoilla esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan pahenemisena. Se oireilee kuumalla usein hengenahdistuksena, Ventto toteaa.

Sydämen vajaatoiminnasta varoittavat lisäksi rintatuntemukset. Kuumalla potilaiden tilanne saattaa muuttua huonompaan suuntaan hyvinkin nopeasti.

– Silloin sydänpotilaat tarvitsevat päivystyksellistä hoitoa, Tyks Akuutti Loimaan päivystyksen apulaisosastonhoitajan sijainen Merja Salonen sanoo.

HELTEESTÄ kärsivät ennen kaikkea iäkkäät. Salosen mukaan ikäihmisiä vaivaa usein lämpöhalvauksen esiaste, lämpöuupumus, tai kuivuminen.

– Auringonpistoksen kaltaisiakin oireita päivystyksessä on podettu.

Lämpöuupumuksesta varoittavat muun muassa pahoinvointi, ripuli, jano ja päänsärky. Henkilö saattaa oksentaa, pyörtyä, olla väsynyt tai olo on kylmä ja nihkeä.

Kuivumisesta taas kertovat päänsärky ja voipunut olo.

Terveyskeskuksen Ventto jatkaa, että lämmön vaikutuksille altistavat erityisesti ikä ja sen mukanaan tuomat perussairaudet, lääkitys, huimausalttius ja janon tunteen heikentyminen.

Lämpö ja nestehukka voivat lisätä myös kihtioireita.

– Pelkkä veden juonti ei aina riitä. Helteellä kannattaa kokeilla tehdä oma cocktail, esimerkiksi tuoremehua voi laimentaa vedellä ja lisätä sekaan hieman suolaa ja sokeria, Merja Salonen neuvoo.

Salosen mukaan pää kannattaa suojata auringolta ja huolehtia riittävästä, kevyestä vaatetuksesta. Pitkäaikaista työtä kannattaa tauottaa, jos vain mahdollista.

– Varjoon kannattaa hakeutua etenkin keskipäivällä vahvan UV-säteilyn takia, Tia Ventto lisää.