Pienet kivennäisvesipullot on viety hellekesänä käsistä

0
Pienet kivennäisvesipullot ovat nyt kortilla. Mehukivennäisvesiä löytyi vielä viime viikolla.

LOIMAAN SEUTU Valtakunnalliseksi helleilmiöksi noussut ja Loimaallakin tuntuva kivennäisvesien puute tuskastuttaa kaupanpitäjiä.

– Ne varastot, jotka tehtiin keväällä kesää varten, menivät jo juhannuksena, K-Citymarket Loimaan kauppias Jyrki Koenkytö päivittelee.

Hänet yllätti nimenomaan panimoiden kapasiteetin puute, ei niinkään helteillä kivennäisvesiä janoavat ihmiset.

– Jo viime kesä antoi vihjettä siitä, että vichyä ja muita kivennäisvesiä tarvitaan enemmän. Ajattelin panimoiden ottaneen tästä onkeensa, mutta ei.

Koenkydön tuskan jakaa M-Market Jaskan Puodin kauppias Jaakko Ahokas, joka sanoo, ettei perusvichyä ole saanut mistään riittävästi.

– Erityisesti pienet pullot ovat loppuneet, eikä niitä ole saanut enää muutamaan viikkoon.

Sama ongelma on Tokmannilla, jossa juuri pienien pullojen ja tölkkien hyllyt huutavat kipeästi täyttöä.

– Panimoiden toimitusvaikeudet yllättivät, vaikka toisaalta hirmuinen hellejakso teki sen, ettei kukaan osannut varautua tähän, myymäläpäällikkö Saija Kauti toteaa.

KIVENNÄISVESIEN lisäksi kauppansa ovat tehneet jäätelöt. Prisman myymäläpäällikkö Tanja Raikaa sanoo tämän näkyvän muun muassa niin, että tiettyjä monipakkauksia ei ole saatu niin paljon kuin olisi ollut tarvetta. Myös Jaskan Puodin Ahokas kertoo tiettyjen jäätelöiden loppuneen. Ongelmia on hänen mukaansa lisäksi tukkupuolella, jossa keräysmäärät ovat olleet niin suuria, etteivät tilaukset ole saapuneet ajallaan.

Tokmannin Saija Kauti sanoo heiltä loppuneen tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös kaasu.

– Sitä on mennyt ihan hirveästi, koska ihmiset matkailevat nyt kotimaassa ja grillailevat matkailuautoissaan.

Loppu ovat myös tuulettimet ja ilmanviilentimet, joita on yritetty saada lisää huonoin tuloksin.

– Tavarantoimittajilla on luultavasti ongelmia saada varaosia koronan vuoksi, ja siksi niitä ei pystytä valmistamaan enempää, hän pohtii.

Kauti sanoo hellevaatteiden tehneen myös hyvin kauppansa, eikä jäljellä ole enää kuin yksittäisiä hajakokoja. Kylmälaukkupuolella sen sijaan ei ole hätää, vaikka niitäkin on mennyt reippaasti koko helteisen kesän.

– Niitä löytyy kyllä vielä ja saimme yllättäen jopa lisääkin.