SUVIPIHALLA!-tapahtumaan vielä 11:s piha, esittelyssä Enalat

0
Puutarhan antimista Ritva valmistaa hilloja ja mehuja. Tähän aikaan vuodesta vadelmat alkavat olla kypsiä poimittaviksi.

LOIMAA/JUVA Kun Ritva ja Veikko Enala muuttivat 40 vuotta sitten Juvolankadun taloonsa, pihan tilalla oli pelkkää savipeltoa. Pikkuhiljaa se on muuntunut taitavissa käsissä kukoistavaksi puutarhaksi, josta löytyy monenlaisia kesäkukkia, perennoja ja runsaasti satoa tuottava hyötykasvipuutarha.

Etupihan erikoisuutena on puutarha-allas, jossa kasvaa lumpeita ja ruutanoita. Hiukan kauempana, suuren kukkapenkin takana puolestaan pitää majaansa tonttu punaisessa mökissään. Myös kärhöt ovat kukkeimmillaan, ja niitä löytyykin useissa eri väreissä. Daalioita on puolestaan pitkä rivi pihaa jakavan aidan vieressä.

– Kyllä niitä on varmaan sata siinä, Ritva esittelee punaisena hehkuvaa rivistöä ja sanoo daalioiden kukkivan helteiden vuoksi tänä vuonna ainakin pari viikkoa normaalia aiemmin.

Eri paikoissa ruukuissa taas hehkuu verenpisaroita, joista vanhimmat muistuttavat enemmän jykevää puuta kuin hentoa koristekasvia.

– Vanhin on iältään ainakin jo 30–40 vuotta, Veikko kertoo, ja vinkkaa, että talveksi verenpisara on vietävä lämpimään.

KUN ETUPIHAA hallitsee valtava kukkaloisto, avautuu aitasäleikön takaa, pihan perältä vehreä hyötykasvipuutarha. Perinteisten marjapensaisen, hedelmäpuiden ja perunamaan lisäksi autotallin seinämältä ja kasvihuoneesta löytyy runsaasti satoa kantavia viiniköynnöksiä.

– Viinirypäleet eivät ole koskaan olleet näin isoja, Ritva ihastelee ja kertoo, että niistä valmistetaan sadon kypsyttyä sekä mehua että punaviiniä.

Mitään apulannoitteita Enaloiden kasvien juurilta on turha etsiä, sillä niille tarjotaan ainoastaan pihan perällä omassa kompostissa muhinutta multaa. Kaikki puutarhan tuottama jäte käytetäänkin hyväksi tavalla tai toisella.

– Kaikki joko haketetaan tai kompostoidaan, he painottavat.

Ritva ja Veikko Enalan puutarha on mukana sunnuntaina 1.8. pidettävässä Suvipihalla!-tapahtumassa. Sen järjestää yhteistyössä Loimaan seudun puutarhaseura ja Loimaan Lehti.

MUKANA OLEVAT PIHAT

(LISÄYS TI 26.7.) Liisa ja Matti Jokinen, Köyliöntie 781, Loimaa
Loimaan Lehden Suvipihalla!-kierros on tänä vuonna suosittuakin suositumpi. Mukaan tutustumiskohteisiin liittyy vielä Matti ja Liisa Jokisen pihapiirin miljöö Köyliönkyläntiellä.
Kyseessä on iso pihapiiri hyöty- ja koristekasveineen. Pihassa kasvaa muun muassa kymmenkunta omenapuuta ja niiden lisäksi marjapensaita. Kukkivien koristekasvien lajirunsaudessa riittää nähtävää. Hoidettua alaa on kaikkinensa hehtaarin verran.
Jokisilla Matin ja Liisan luona passaa poiketa koko päivän aamukymmenestä iltaan saakka. Tutustumaan tuleville on hyvin parkkitilaa.
Suvipihalla! on mukana kaikkiaan 11 kohdetta. Ilmoittautumisia ei enää oteta vastaan.

(LISÄYS MA 26.7.) Eeva ja Paavo Kaukainen, Välimettänlenkki 45, Loimaa
Viihtyisässä ja kukkien täyttämässä pihassa nautitaan läpi kesän. Huvimaja tarjoaa suojaisan paikan kahvitella, syödä ja kestitä vieraita. Huvimajan lisäksi viihtyisyyttä luo pihasauna. Erilaisia kesäkukkia ja perennoja löytyy pihalta erilaisia: nyt ovat kukassa erityisesti daaliat, ja myöhemmin nautitaan muun muassa pasuunakukista. Vehreästä ja kukkivasta pihasta löytyy myös omenapuita ja marjapensaita. Paikan päällä on ilmainen mehutarjoilu ja lisäksi myynnissä on leivonnaisia. Vierailuaika on kello 10–16.

Laura Kopu, Kyyköntie 68, Haara
Hamarin puutarhassa touhutaan jo neljännessä polvessa. Nykyään puutarhan suunnittelua inspiroi englantilainen rönsyilevä ja värikäs tyyli. Sieltä löytyy myös kasvihuone ja lavoista rakennettu keittiöpuutarha. Kahvilasta voi ostaa pientä suolaista ja makeaa paikan päällä nautittavaksi. Vierailuaika on kello 10–16.

Jari Niemelä, Kyttälänkatu 1, Loimaa
Pihalta löytyy paljon hedelmäpuita, kuten valtavia kirsikkapuita, useita luumupuita, vanhoja omenapuita sekä päärynäpuu. Suuressa kasvihuoneessa kasvaa puolestaan esimerkiksi munakoisoa, paprikaa, tomaattia, kurkkua ja salaattia. Kasvimaalla on perinteiseen tapaan muun muassa perunaa ja hernettä. Pihalla saa vierailla koko päivän.

Anja Ojala, Taittotie 1, Hirvikoski
Piha on vehreä ja mökkimäinen, mistä löytyy uima-allas ja neljä erilaista terassia. Yhden terassin yhteydessä on pergola ja yksi on lasitettu, muut terassit ovat avonaisia. Pihalla on paljon perennoja ja kesäkukkia sekä kukka- ja marjapensaita. Lisäksi löytyy paljon erilaisia hedelmäpuita, kuten omena, päärynä, luumu ja kirsikka. Piha on vuosien saatossa kehittynyt oman näköiseksi alueeksi. Parkkipaikkoja on rajoitetusti, mutta nurmikollekin saa jättää autonsa. Pihaan voi tutustua kello 10–14.

Marjatta ja Matti Pauna, Kunnalliskodintie 88, Korvenkylä
Punainen, pieni mummonmökki, ihana kesäolohuone. Vieressä on pieni metsikkö laavuineen ja kahvittelupaikkoineen, jossa voi syödä omia eväitä. Oma piknikkori kannattaakin ottaa mukaan. Metsikköön on istutettu erilaisia kasveja ja istutuksia, joita voi ihastella. Metsän ympärillä on yhteensä 100 metriä risuaitaa, joka toimii hyönteisten rivitalohotellina. Paikka sijaitsee lähellä Metsämaan kunnalliskotia. Parkkeeraus tienvarteen. Vierailuaika on kello 12–17.

Ritva ja Veikko Enala, Juvolankuja 5, Loimaa
Vanhan omakotitalon pihalla voi ihailla kesäkukkien ja perennojen loistoa. 2400 neliön tontin perältä puolestaan löytyy hyötypuutarha, jossa kasvaa perinteisten marjapensaiden, hedelmäpuiden ja perunoiden lisäksi esimerkiksi viinirypäleitä. Myytävänä on kesäkukkien ja perennojen alkuja. Pihalla voi vierailla kello 9–17.

Taina Helander, Kaunissaarenkatu 2 as 12, Loimaa
Rivitalon takapihalta löytyy kukkia, yrttejä ja pienimuotoinen kokoelma mennyttä aikaa. Myynnissä on tuoretta ja pakastettua mustikkaa, leivonnaisia, näppispyyhkeitä ja muita käsitöitä sekä kahvia, teetä ja mehua. Autonsa voi pysäköidä vieressä olevalle kaupungin viheralueelle. Pihaan pääsee tutustumaan kello 12–18.

Harri Mikkola, Kurkisuontie 200, Metsämaa
Pihaa on rakennettu pikkuhiljaa ja sinne on siirretty kasveja sekä tehty pihakivetystä. Pihasta löytyy myös erikoisia patsaita, joita on sekä ostettu että pelastettu metsästä. Koko komeuden kruunaa pihaa ympäröivä kuusiaita. Joku vierailija on kehunut pihaa myös satumaiseksi. Joitakin vuosia sitten se voitti Loimaan Lehden pihakilpailun ja tuli yleisöäänestyksessä kolmanneksi. Piha on avoinna vierailijoille kello 11–15.

Iina ja Simo Saarikallio, Haaroistentie 658, Alastaro
Yli 30 vuotta sitten piha muistutti enemmän metsää kuin pihaa. Vuosikymmenien saatossa sitä on rakennettu vähitellen. Pihalta löytyy paljon monivuotisia perinnekasveja, kuten varjolilja, palavarakkaus ja tuoksuvatukka. Lisäksi on marjapensaita ja omenapuita. Paikan päällä on mehu- ja kahvitarjoilu sekä myytävänä mahdollisesti talvivalkosipulin alkuja. Maatilan pihassa ja puutarhassa saa vierailla kello 13–18.

Senja Pitkänen, Huovintie 432, Koski tl
Pihan erikoisuutena on itse kaivettu kahden hehtaarin tekojärvi. Lisäksi pihalta löytyy koristepatsaita sekä itse kasvatettuja kukkia ja kasvihuoneesta viiniköynnöksiä. Mukaan on mahdollista ostaa taimia. Pihalta on vajaa kilometri Loimaan rajalle ja se sijaitsee Hevonlinnan lähellä. Pysäköinti tapahtuu tien varteen. Pihalla voi vierailla kello 11–15.