Teija Ek-Marjamäen lomasuunnitelmiin sisältyy käynti asuntomessuilla. Kyse on kesälomareissusta, perinne, joka juontaa juurensa 1980-luvun alkupuoliskolle. Hän tarjoaa syntymäpäiväkahvit tänään lauantaina Heimolinnassa.

LOIMAA/HAARA Parhaillaan kesälomaansa viettävä Teija Ek-Marjamäki istuu kotinsa terassilla ja perkaa omalta maalta poimittuja mansikoita. Viime päivien helle on hetkellisesti hellittänyt, eikä ilmassa ole muuta kiusaa kuin äkäisinä pörräävät paarmat.

Tänään lauantaina 60-vuotispäiviään viettävä Ek-Marjamäki aloittaa elokuussa seitsemännen valtuustokautensa Loimaan politiikassa. Viimeiset neljä vuotta hän on vaikuttanut paikallispolitiikan ykköspaikalla kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Pian päättyvää kuluvaa valtuustokautta hän luonnehtii rankaksi kaupungintalouden kannalta.

– Kun lähdimme tälle valtuustokaudelle luulin, että taloudelliset vaikeudet olisi ohitettu ja sote-uudistus olisi edennyt pidemmälle, jolloin olisimme päässeet keskittymään enemmän kehittämiseen.

Toisin kävi. Kaupungintaloudellisesti valtuustokauden synkin oli vuosi 2018, eikä tilanne ollut hurrattava seuraavanakaan vuonna. Talouden tasapainottamisen voi luonnehtia määrittäneen koko valtuustokautta.

Valtuustokauden raskaimpana päätöksenä Ek-Marjamäki pitää kaupungin henkilöstön lomautuksia viime vuonna. Ne oli hänen mukaansa kuitenkin pakko tehdä senkin puolesta, jotta kaupunki sai valtiolta harkinnanvaraista valtionosuutta.

Ek-Marjamäki sanoo politiikanteon muuttuneen uransa alkuajoista, jolloin keskusteltiin enemmän siitä, mihin rahaa voidaan laittaa.

– Nyt tapellaan siitä, mistä rahaa otetaan pois.

Hän uskoo jokaisen poliitikon käyvän omat sisäiset kamppailunsa raskaita päätöksiä tehtäessä ja vaikka politiikka kovettaa, hän myöntää, että aina se pikkuisen riipaisee, kun lukee palautetta esimerkiksi lehdestä tai sosiaalisesta mediasta.

– Ymmärrän toki ihmisten katkeruuden.

Hänen mielestään kaupungin päätöksentekijät voivat kuitenkin olla tyytyväisiä siihen, että kaupungintalous on saatu tasapainoon. Hänen mukaansa tasapainosta on kiittäminen sekä valtionavustuksia että kaupungin omia päätöksiä.

Elokuussa alkavalle uudelle valtuustokaudelle Ek-Marjamäki asennoituu hieman samoin odotuksin kuin neljä vuotta sitten, vaikka kysymyksiä on edelleen muun muassa siitä, mitä sote-uudistus tuo tullessaan.

– Meillä on edelleen taloudellisiakin haasteita, mutta esimerkiksi isoja investointipaineita ei ole.

Hän näkee Loimaalla silti myönteisiä merkkejä, kuten asukasluvun vähenemisen taittumisen alkuvuonna, työllisyyden paranemisen ja paikallisten yritysten pärjäämisen. Ysitien ympäristö Niittukulman yritysalueellakin laajenee rakentamisen myötä.

Kuntavaalien tulokseen Ek-Marjamäki on tyytyväinen oman puolueensa, keskustan kannalta. Kolmen valtuustopaikan menetystä hän ei pidä dramaattisena, kun huomioi sen, että keskusta on kantanut hallitusvastuuta ja valtuuston jäsenmäärä vähenee tulevalle nelivuotiskaudelle.

Jos vaalitulosta katsoo yleisellä tasolla valtuuston voimasuhteiden näkökulmasta, hän uskoo päätöksenteon ennustettavuuden heikkenevän alkavalla nelivuotiskaudella kuin mitä se on ollut tähän saakka.

– Pääasia on, että pystytään tekemään yhteistyötä.

Kysymykseen siitä, haluaako Ek-Marjamäki jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajana, hän vastaa olevansa kiinnostunut hoitamaan niitä tehtäviä, joissa hänen kokemustaan voidaan hyödyntää. Paikkaneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, ja hän toteaa oman tulevan roolinsa olevan toistaiseksi auki.

Yleisellä tasolla hän luonnehtii kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta työlääksi tehtäväksi ainakin omalla tunnollisuudellaan: paljon kokouksia, sähköposteja ja materiaaleja, mutta myös keskusteluja muun muassa kaupungin johtoryhmän jäsenten kanssa.

– Laskin viime vuonna käyttäneeni hallituksen puheenjohtajan tehtäviin kolme tuntia joka arkipäivä, paitsi heinäkuussa.

Kunnallisten luottamustehtävien ohella Ek-Marjamäki on vaikuttanut aikoinaan myös kirkkovaltuustossa 24 vuoden ajan ja toiminut muun muassa kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana.

Mielenpainuvimpia muistoja politiikasta hänelle ovat olleet esimerkiksi eduskuntavaalit, joissa hän oli ehdolla kahteen otteeseen.

Mittavaa luottamusuraa hän ei luonnehdi kuitenkaan elämäntavaksi. Jos elämäntavasta puhutaan, niin paljon lähempänä sitä hänelle on maatalous: maapaikan lapsi asuu edelleen kotimaatilallaan Haaralla.

Ek-Marjamäki ylläpitää kasvinviljelytilaa puolisonsa Unto Marjamäen kanssa. Hän osallistuu maatilan töihin sen, minkä työ- ja luottamustehtäviltään ehtii, ja kertoo tänä keväänä myös päässeensä kylvämään.

– Vaikka enemmän teen toki maatalouden avustavia hommia, hän naurahtaa ja toteaa, että parhaita tapoja rentoutua on, kun pääsee peltohommiin.

 

Teija Ek-Marjamäki

Loimaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.).

Syntynyt 6.7.1961 Haaralla.

Asuu Haaralla.

Kouluttautunut kasvatustieteen maisteriksi ja erikoissairaanhoitajaksi.

Työskentelee Kelassa etuuskäsittelypäällikkönä läntisessä vakuutuspiirissä.

Perheeseen kuuluvat puoliso Unto ja kolme lasta perhekuntineen.

Harrastaa hyötyliikuntaa sekä kuoro- ja yksinlaulua.