Tenavaleiri tuo Loimaalle 2000 vierasta ensi viikoksi

0
Ilmassa alkaa olla taas suuren urheilujuhlan tuntua muuallakin kuin Tokiossa. Tenavaleirin johtaja Tiia Iivonen ja kenttävastaava Yrjö Riikonen ovat valmiina vastaanottamaan parisen tuhatta pesisvierasta Loimaalle erikoisjärjestelyjen keskelle.

LOIMAA Loimaan Palloilijat Junioripesis järjestää ensi viikolla 26.–31. heinäkuuta yhden kesän isoimmista pesäpalloleireistä. Leiri kantaa nimeä Tenavaleiri.

Mukaan on ilmoittautunut vajaa sata tyttö- ja poikajoukkuetta. Pelaajat ovat e-ikäisiä eli iältään 10–12-vuotiaita.

Tenavaleirillä koulutetaan myös juniorituomareita, joita Loimaalle on ilmoittautunut hiukan päälle sata.

Kun mukaan lasketaan kaikkien pesisjunnujen vanhemmat, voidaan laskea, että heinäkuun viimeiselle viikolla Loimaalle saapuu noin 2 000 ihmistä. Se näkyy varmasti myös Loimaan katukuvassa.

Viime vuoden puolella on jo esimerkiksi majoituspaikat varattu loppuun, mutta onneksi myös yksityiset ihmiset ovat vuokranneet Tenavaleirin ajaksi asuntojaan ulkopaikkakuntalaisille.

VAIKKA Tenavaleirillä ratkaistaan leirimestaruus ja mitataan paremmuutta, on Tenavaleiri myös paikka, missä kerätään muistoja ja kokemuksia sekä solmitaan uusia ystävyyssuhteita.

Pesisleirit ovat aina olleet monen nuoren kesän kohokohtia. Tämänvuotinen leiri piti alun perin pelata jo viime kesänä, mutta pahentunut koronatilanne esti leirin järjestämisen. Nyt leiri voidaan viedä läpi lähes normaalin kaavan mukaan, mutta joitain muutoksia ja tarkennuksia leirin järjestelyihin on jouduttu tekemään.

Tällaisen leirin onnistunut läpivienti vaatii leiriorganisaatiolta valtavaa suunnittelua. Sen myöntää myös leirin johtaja Tiia Iivonen.

– Lupauduin leirin johtajaksi ennen kuin tämä pandemia alkoi. Onhan se vaikuttanut kaikkiin leirisuunnitelmiin valtavasti.

Iivosen ympärillä on kokenut leiriorganisaatio, joka on helpottanut leirijohtajan työtä.

– Meillä on valtava määrä leirikokemusta organisaatiossa. Juuri sen takia uskalsin aikoinaan lupautua tälle leirille leirijohtajaksi, koska tiedämme etukäteen, mitä leirin pyörittäminen vaatii. Minulla on mennyt viimeiset kaksi kuukautta aika tiiviisti leiriasioiden suunnittelussa ja hoitamisessa. Ja kesälomat menee ”mukavasti” leiriasioiden parissa, Iivonen nauraa.

TENAVALEIRI vaatii useita kenttiä. Niitä on Loimaan keskustan lisäksi Alastarolla, Oripäässä, Pöytyällä, Jokioisilla ja Humppilassa. Seurat majoittuvat joukkueittain Loimaalla, Hirvikoskella ja Alastarolla. Ruokailut tapahtuvat Loimaan Puistokadun koululla ja Hirvihovissa.

Tenavaleiri on pienille seuroille iso voimien ponnistus. Onnistuessaan sillä on taloudellisesti iso merkitys. Se mahdollistaa seuramaksujen ja muiden kulujen pysymisen kohtuullisella tasolla sekä antaa taloudellista turvaa seuraaville vuosille.

– Uskon, että Tenavaleiristä hyötyvät Loimaalla kaikki. Saamme näkyvyyttä, ja se toimii piristysruiskeena, Iivonen miettii.

Leirin alkaa ensi maanantaina, ja leirijohtaja luottaa kaikkien olevan kunnossa, kun leiri starttaa.

– Olen jopa yllättynyt, kuinka valmiina olemme, hän myöntää.

LEIRIT muistetaan aina tietyistä asioista: Säästä, ruoasta ja kenttäolosuhteista. Ensimmäiseen ei voi vaikuttaa, mutta kahteen seuraavaan kyllä.

Yrjö Riikonen on vastuussa kenttäolosuhteista. Koska kenttiä on ympäri Loimaata, vaatii se logistisesti paljon.

– Kenttien kunnossapito pitää kiireisenä. Kentät täytyy olla aamulla kunnossa, mikä tarkoittaa muun muassa pelikenttien lanaamista ja kenttärajojen piirtämistä, Riikonen valottaa.

Sekä Iivonen että Riikonen, ovat kokeneita leirikävijöitä jälkikasvujensa ansiosta.

– Olen kiertänyt aikoinaan 25 leiriä lasten kanssa, laskee Riikonen.

Iivosen pesisleirimäärät ovat yhtä suuria. Kumpikaan ei valita talkootyön määrää, vaikka se on vienyt vapaa-aikaa tältä kesältä runsaasti.

Kun ympärillä on osaavan leiriorganisaation lisäksi toista sataa talkoolaista, mahdollistaa se hienon pesisviikon Loimaalla.

Viikon ajan Loimaa on jälleen urheilun polttopisteessä.

Korona teettää lisätöitä Tenavaleirillä

LOIMAA Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet koronan takia haasteellisia kilpa- ja nuorisourheilulle. Ja edelleen korona heittää tummia varjoja kaiken järjestäytyneen urheilun ylle. Tämän tietää myös valtakunnallisen pesäpalloleirin, Tenavaleirin, leirijohtaja Tiia Iivonen.

Tämänvuotinen Tenavaleiri piti alun perin järjestää jo viime kesänä, mutta silloin koronatoimet estivät leirin järjestämisen. Nyt leiri pystytään järjestämään, mutta aivan normaaliin tapaan leiriä ei voi vieläkään pitää. Tämä on aiheuttanut leiriorganisaatiolle pitkiä päiviä ja tarkkaa suunnitelmallisuutta.

– Meillä on tarkoin määrätty, mitkä seurat ja joukkueet majoittuvat milläkin koululla, missä ruokailevat ja millä kentillä pelaavat. Tarkoitus on, että pystymme kontrolloimaan jokaisen joukkueen liikkeitä mahdollisimman hyvin, Iivonen paljastaa.

Esimerkiksi eri majoituskouluilta ei saa poistua toisille kouluille. Samoin ruokailut tapahtuvat aina samoilla kouluilla ja tarkoin sanelluilla aikatauluilla.

– Pyrimme siihen, että jonotusta ja tungosta tulisi mahdollisimman vähän, Iivonen lisää.

Tenavaleirin organisaatio pystyy myös eristämään joukkueita ja tekemään koronatestausta leirillä.

Yksi isoimpia eroja normaaliajan leiriin on se, että perinteistä leiridiskoa ei tänä vuonna järjestetä ollenkaan.

– Jos tulee koronaepäilyjä, teemme jo leirillä koronatestauksen ja eristämme tarpeellisen määrän joukkueita, Iivonen kertoo suunnitelmista.

KAIKKIAAN Tenavaleiri on yksi pesäpallokesän suurimpia massatapahtumia. Kun se järjestetään vielä haastavana ajanjaksona, voi leiriorganisaation lisääntynyttä työmäärää vain arvailla.

Vastuu tapahtuman sujuvuudesta on myös leirille osallistuvilla joukkueilla. Heille on jaettu tarkat terveysohjeet, joita tulee noudattaa.

Leirit ovat missä tahansa lajissa ne kauden isoimmat tapahtumat. Niistä syntyy muistoja ja uusia kaverisuhteita. Tämäkään leiri ei tee siitä poikkeusta.

Ja varmaa on, että kaikki leirille talkoolaisina osallistuneet muistavat tämän leirin ja valtavat ennakkosuunnittelut ja -valmistelut ikuisesti.