Tervapääskyjen pesintä pysäytti purkutyömaan

0
Purkutyömaa seisoo tervapääskyjen pesinnän turvaamiseksi Alastarolla. Urakoitsija ehti suorittaa asbestipurun, mutta massiivipurku jäi lähtökuoppiin.

LOIMAA/ALASTARO Alastarolla rivitalon purkutyömaa keskeytyi ennen kuin ehti edes kunnolla alkaa. Syynä äkilliseen seisaukseen olivat kattorakenteissa sirkuttavat pienet tervapääskyn poikaset.

Lintujen pesintää ei haluttu vaarantaa. Siispä vanha, Kirkonkylän koulun vieressä sijaitseva rivitalo jää vielä kesäksi paikoilleen, kunnes tervapääskyt perheineen muuttavat talveksi Afrikan lämpöön.

– Lähinaapuri tuli kertomaan tervapääskyistä ennen kuin varsinainen massiivipurku ehti alkaa. Varsinaisia rakenteita ei ehditty ottaa alas, vain asbestipurku suoritettiin, työmaapäällikkö Mikko Turja Fortumilta kertoo.

Pääurakoitsija Fortum toimi asiassa ainoalla oikeaksi katsomallaan tavalla: työt seis ja otetaan asiasta selvää. Turja kertoo, että lintujen pesinnät ovat alalla melko tyypillisiä ja niihin halutaan aina reagoida.

Urakoitsija otti epäröimättä yhteyttä Loimaan kaupunginvirastoon. Kaupungin rakennuttamisinsinöörin pyynnöstä lintulajin kävi tunnistamassa luontoharrastaja Erkki Kallio.

Kallio vahvisti vielä valveutuneen naapurin epäilyt: tervapääskyhän se siellä.

– Tervapääskyt saavat nyt pesiä rauhassa, kiitos keskeytetyn purku-urakan. Kyseinen yhdyskunta käsittää arvioni mukaan viidestä kymmeneen tervapääskyparia, Kallio sanoo ja kuvailee yhdyskuntaa suureksi.

– Työmaa jatkuu sitten, kun pesintä on varmasti ohi. Tämä on yleinen käytäntö alalla, eli lintujen annetaan aina pesiä rauhassa, Turja jatkaa.

TERVAPÄÄSKYT pääsevät sisään rakennukseen räystäiden alta ja viihtyvätkin tyypillisesti juuri kattorakenteissa, jonne lintuemo rakentaa pesän höyhenistä, korsista ja muusta ilmasta napatusta materiaalista.

Suomessa laji on erittäin uhanalainen. Emo muniin vain muutaman munan kesässä, ja pesäpoikasaika kestää kesästä riippuen neljästä seitsemään viikkoa.

Kulunut kesä on ollut hyvin lämmin, joten poikasten uskotaan varttuvan kuukauden sisällä, Kallio arvioi.

– Kesän kylminä aikoina, jolloin ravintoa ei ole saatavissa, voivat tervapääskyn poikaset vaipua horrokseen. Tällöin pesintä venyy, Kallio pohtii.

LAJILLE ON tyypillistä palata pesimään aina samaan paikkaan. Ensi kesänä lintuja odottaa pienoinen yllätys, kun vanha koti onkin poissa. Enää ei ole kattoa, jonka suojaan pyrkiä.

Kallio pohtii hetken tulevaa ja pian ilme kirkastuu. Sopeutumista muutokseen sopisi vauhdittaa linnunpöntöillä.

– Esimerkiksi Kirkonkylän koulun ala-astelaiset voisivat rakentaa talven aikana linnuille uusia pesäpaikkoja. Tervapääskyn saa nimittäin pesimään myös pihapöntössä.

Hän opastaa, että pöntöksi kelpaa tavallinen kottaraispönttö. Tervapääskyille on myös omia, matalia ja syviä pönttömalleja, joissa pöntön suuaukko on soikea.

– Pöntöt kannattaisi tässä tapauksessa asentaa korkealle koulun rivitalon puoleisten räystäiden alle, Erkki Kallio ehdottaa.

Purkukohde kohtasi heti ilkivaltaa

LOIMAA/ALASTARO Kirkonkylän koulun vieressä sijaitsevan rivitalon purku ehti alkaa heinäkuun toisella kokonaisella viikolla. Urakoitsija kantoi paikalle aidat ja aloitti valmistelevat työt.

Heti ensimmäisenä yönä purkutyömaan pystyttämisestä aitojen taakse oli rynnistetty mitä luultavimmin muutamankin hengen voimin.

Vanhan rivitalon seinät oli töherretty spraymaalilla ja lasiset ikkunat lyöty sisään. Rivitalon sisällä oli selvästi vietetty aikaa. Taakse oli jätetty melkoinen siivo.

– Rakennus oli täysin kunnossa vielä silloin, kun saavuimme paikalle. Kaikki ilkivalta tapahtui heti, kun viitteitä paikan purkamisesta alkoi ilmestyä, työmaapäällikkö Mikko Turja Fortumilta kertoo.

Purkurakennusten sotkemiseen saattaa kannustaa tieto siitä, että rakennus on joka tapauksessa tuhoon tuomittu. Turja kuitenkin muistuttaa, että purkukohteet ovat purkukohteita syystä:

– Aidan ja kieltojen uhmaamiseen liittyy aina isot riskit. Vanha rakenne ei ole välttämättä enää turvallinen vaan jopa romahtamispisteessä.

Tyhjin käsin ilkivallan tekijät eivät työmaalta lähteneet. Paikalta oli varastettu 50 metriä paloletkua.

– Tällainen ilkivalta on valitettavasti työmaiden suuri vitsaus.