Varsinais-Suomi kiihtymisvaiheeseen, Loimaan tilanne rauhallinen

0
Kasvomaskien aika ei ole ohi vielä pitkään aikaan.

VARSINAIS-SUOMEN koronatilanne on heikentynyt ja alue siirtyi kiihtymisvaiheeseen tänään torstaina. Siirtymä tarkoittaa joitain tiukennuksia alueellisiin suosituksiin.

– Alkukesän tartunnat tulivat alun perin pitkälti ulkomailta. Nyt jo noin 80 prosenttia koronatartunnoista on kotoperäisiä. Jäljittämättömien, tunnistamattomasta lähteestä peräisin olevien tartuntojen määrä on suurin kahteen kuukauteen, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila kertoo.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 44,7 (THL7.7.). Heinäkuun 1. päivänä ilmaantuvuus oli 27,4. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 1,9 prosenttia, kun se heinäkuun alussa oli hieman yli 2 prosenttia.

– Teemme yhdessä kaikkemme, ettemme lipuisi leviämisvaiheeseen. Kun arvioimme mahdollista siirtymistä leviämisvaiheeseen, painotamme jatkossa erityisesti sairaalahoidon kuormitusta, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

KIIHTYMISVAIHE tarkoittaa tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Varsinais-Suomessa noudatetaan kansallisia linjauksia. Kiihtymisvaiheen suositukset olivat voimassa viimeksi toukokuussa.

Epidemian kiihtymisvaiheen muutokset suosituksiin ovat seuraavat:

1) Julkisten ja yksityisten asiakas- ja toimitilojen käyttöä voidaan kiihtymisvaiheessa rajoittaa. Koordinaatioryhmä ei nähnyt tälle toistaiseksi tarvetta. Toimitiloissa on kuitenkin vältettävä lähikontaktia toisiin ihmisiin, kun sisätiloissa on yli kymmenen ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

2) Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärissä noudatetaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksiä. Lounais-Suomen aluehallintovirasto tulee antamaan kokoontumisrajoituksia koskevan päätöksen Turun, Salon, Raision, Kaarinan ja Paraisten kuntien alueelle 9.7.–8.8.2021.

3) Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli kymmenen ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

4) Tapahtumajärjestäjien on yhä noudatettava tartuntatautilain 58 c pykälän mukaisia hygieniamääräyksiä terveysturvallisten tapahtumien järjestämisestä.

5) Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.

6) Kasvomaskia on nyt syytä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

7) Kansallisen tason kiihtymisvaiheen etätyösuositus otetaan käyttöön.

8) Aikuisten harrastustoiminnassa sisätiloissa tulee välttää lähikontaktia. Osallistujien on vältettävä lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli kymmenen ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

9) Korkeakouluissa opetus on kiihtymisvaiheessa järjestettävä niin, että osallistujat välttävät lähikontakteja, kun sisätiloissa on yli kymmenen ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

10) Ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa rokotuskattavuus on hyvä. Niiden vierailukäytäntöihin ei tästä syystä tehty muutoksia.

KORONAROKOTUKSET etenevät Varsinais-Suomessa toivotulla tavalla.

– Varsinaissuomalaisista 60 prosenttia on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22 prosenttia jo toisenkin. Täysin rokotettujen henkilöiden määrä kasvaa koko ajan. Se antaa meille toivoa paremmasta, Harri Marttila muistuttaa.

– Vaikka koronavirus kiertää varsinaissuomalaisten joukossa, sairaalahoidon tarve ei ole tuntuvasti kasvanut. Tämä on osaltaan rokotteiden ansiota. Rokotusten eteneminen on tärkeää, koska ne ovat tiemme ulospandemiasta.