Voimalinjan varrelle pedattiin pesimäpaikkoja pörriäisille

0
Hyönteishotelleja kiinnitettiin muutamia kymmeniä Sallilan sähkönsiirtoalueelle. Kuva: Katriina Reijonen.

LOIMAA Sallila Sähkönsiirto asensi jakelualueensa suurjännitevoimalinjan tolppiin hyönteishotelleja. Asennus sujui maastossa ketterän telamönkijän ja Sallila Vertek Sähköasennuksen Huhtaloiden eli Jukan ja Jannen voimin.

– Ajatus tuli ex tempore, kun Fingridiltä tuli tieto, että he ovat laittamassa puupylväisiin hyönteishotelleja. Hyönteisongelmasta kirjoitellaan paljon, ja halusimme olla ainakin näin pienimuotoisesti mukana, Sallila Sähkönsiirron Sami Haapalainen taustoittaa tempausta.

Haapalainen kiittelee liiketoimintajohtaja Hannu Halmisen näyttäneen idealle heti vihreää valoa. Haapalainen tarttui puhelimeen ja tilasi kahdelta paikalliselta toimijalta hyönteishotelleja yhteensä nelisenkymmentä kappaletta. Hankinnan arvo oli muutaman satasen. Hyönteishotellien asennukseen kului Vertekin miehiltä pari päivää.

 

Rautakaupasta ostettu hyönteishotelli on kuin halkaistu linnunpönttö. Huoneet eli erikokoiset lokerot on täytetty luonnonmateriaaleilla, joiden seassa ötökät viihtyvät. Hotellissa on tilaa monenlaisille asukkaille ja mahdollisuus viipyä pidempäänkin.

Sähkölinjojen luona myös aamiaistarjoilu kuuluu monin paikoin majoitukseen. Puustosta peratuilla aurinkoisilla linjoilla kasvaa niittykasveja, jotka hyötyvät pölyttäjistä.

Pölyttäjistä hyötyvät myös ihmiset. Linjojen ympärillä on tavanomaisesti metsää ja metsässä ihmisten rakastamia marjoja. Hyvät marjapaikat, kuten koko ekologinen tasapaino ovat riippuvaisia eläinpölytyksestä.

Kasveja pölyttävistä eläinlajeista yhä useampi on ajautumassa kohti sukupuuttoa. Vaikka hyönteishotellilla ei sukupuuttoa estetäkään, suojapaikkojen asentaminen on hyönteisten kannalta myönteinen muotivillitys.

Vertek Sallila Sähköasennuksen Jukka Huhtala kiinnitti hyönteishotellin pylvääseen. Kuva: Katriina Reijonen.

Viime kesän Pelasta pörriäinen -kampanja herätti ihmiset hyvin aiheen pariin. Hotelleja rakennettiin lukuisiin pihoihin.

Haapalaisella on hyönteishotelli kotipihapiirissään. Hän on tuunannut hotellia niin, ettei tikka pääsisi nokkimaan sisustuksia maahan. Hyönteisten majoittamisesta kiinnostuneille hän antaa ohjeeksi etsiä ripustuspaikkoja muualta kuin kodin lähellä kulkevasta sähkölinjasta.

– Sähköpylväisiin kiinnittäminen ei ole suositeltavaa, sillä niissä täytyy välillä päästä käymään. Nämä rakennelmat ovat meidän omistuksessamme, eikä näitä 110 kilovoltin linjoja ei tulla purkamaan, Haapalainen toteaa viitaten pienempien linjojen maakaapelointitrendiin.

Hotellit ohjeistetaan ripustamaan vyötärönkorkeuden yläpuolelle. Jukka ja Janne Huhtala kiinnittivät hotellit noin kolmen metrin korkeuteen, jotta eläinten lisäksi ihmiset malttaisivat mielensä pölyttäjien pesän nähdessään.

– Ettei tehtäisi ilkivaltaa, Haapalainen täsmentää.

 

Käsityönä rakennetut pörriäismajat ja sen kautta hyvän kiertoon laittaminen kiinnostavat Sallila Sähkönsiirtoa. Hannu Halminen toivoo, että yhtiö löytäisi paikallisen kumppanin, joka nikkaroisi talven aikana hotelleja sovittua korvausta vastaan.

Sähkönsiirtoalueella on kymmeniä kilometrejä suurjännitevoimalinjaa, joten hyviä ripustuspaikkoja jäi ensi kesällekin.

Liiketoimintajohtaja Halminen kertoo yhtiön istuttaneen säännöllisesti kaloja jokeen, mutta kalojen istutus on vesivoimatuottajan lakisääteinen velvoite. Vastaavia omaehtoisia tempauksia hänen mieleensä ei äkkiseltään juolahda.

 

Lue lisää 10.7.2021 lehdestä