Ypäjällä vallan vaihto jäi yhteen kauteen – keskusta ja kokoomus sopuun puheenjohtajuuksista

0

YPÄJÄN hallitusneuvotteluissa päästiin sopuun yhdellä istunnolla. Valtuustopuolueet kokoontuivat neuvottelemaan hallitus- ja lautakuntapaikoista sekä puheenjohtajuuksista heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Paikat jaettiin vaalitulosta mukaillen. Hallituksen muodostavat kolme keskustan edustajaa, kolme kokoomuslaista ja yksi demari.

Valtuustossa puhetta johtaa kokoomus, hallituksessa keskusta.

Paikkajako vahvistetaan ensimmäisessä valtuuston kokouksessa. Neuvottelijat kuvailevat tulosta sopuisaksi, joten suuria yllätyksiä tai tiukkoja äänestyksiä tuskin nähdään.

– Paikkoja jaettiin matemaattisesti. Pieniä puolueita piti vähän avittaa, että hekin saivat paikkoja. Neuvotteluissa haettiin sitä, että pienimmistäkin puolueista olisi edustus lautakunnissa heidän mieltymystensä mukaan. Kuuntelimme kaikkien toiveita, haluja ja mahdollisuuksia, eikä kukaan ilmaissut tyytymättömyyttään ainakaan silloin, kun neuvotteluja käytiin, Matti Alanko (kesk.) kertoo.

Hänen mukaansa nimiä aletaan tiputella vasta elokuussa.

– Neuvottelut jäivät nyt kesätauolle ja ihmisille annetaan kesälomarauha.

 

Viime valtuustokaudella keskusta ohitettiin kokoomuksen, Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton välisellä koalitiolla. Kokoomus kahmi muiden puolueiden tukemana puheenjohtajuudet, vaikka keskusta oli vaalien suurin puolue.

Viime kertaisissa neuvotteluissa kolauksen kokenut, kunnanhallituksessa puhetta pitkään johtanut Markku Leppälahti (kesk.) kokee, että äänestäjiä kuunneltiin paikkaneuvotteluissa paremmin kuin neljä vuotta sitten.

– Olen tähän hetkeen tyytyväinen. Meillä on itsenäinen kunta. Kaikki luottamushenkilöt ovat ypäjäläisiä ja ajavat Ypäjän etua, Leppälahti toteaa.

Keskustalla ei ole seuraavalla nelivuotiskaudella määräenemmistöä missään toimielimessä. Valtuustopaikkoja puolueella on kahdeksan. Toiseksi eniten paikkoja on kokoomuksella, seitsemän.

Leppälahden mukaan puoluerajat on vaalien jälkeen unohdettava, mutta ihmisten kuuntelemista ei. Leppälahti peräänkuuluttaa uutta keskustelufoorumia, jonka kautta kuntalaiset pääsisivät aktiivisesti vaikuttamaan kunnan asioihin ja tuomaan esiin ajatuksia Ypäjän kehittämisestä.

 

Ypäjällä perustettiin lupajaosto, joka toimii teknisen lautakunnan alaisuudessa. Rakennuslautakunta lakkautettiin valtuustokauden viimeisessä kokouksessa hyväksytyn hallintosäännön mukaisesti.

Muut lautakunnat jatkavat entisillä nimillä ja paikkamäärillä.

Kunnan omien toimielimien lisäksi Ypäjällä on edustus seudullisissa ja maakunnallisissa neuvottelupöydissä, kuten Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymässä. Tarjolla on rivijäsenpaikkoja, joita aletaan täyttää alkusyksyllä.

Loimaan Lehti seuraa Loimaan, Ypäjän ja Oripään hallitusneuvotteluja.

 

Ypäjän neuvottelutulos

Puheenjohtajuudet

Keskusta: hallituksen sekä sivistys-, keskusvaali- ja teknisen lautakunnan puheenjohtajuudet, varapuheenjohtajuudet valtuustossa (1.), tarkastuslautakunnassa ja lupajaostossa.

Kokoomus: valtuuston, lupajaoston ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajuudet, varapuheenjohtajuudet hallituksessa (1.), sivistys-, keskusvaali- ja teknisessä lautakunnassa.

Sdp: hallituksen 2. varapuheenjohtajuus.

Perussuomalaiset: valtuuston 2. varapuheenjohtajuus.

Paikkajako

Hallitus: keskusta ja kokoomus kolme paikkaa, Sdp yksi.

Sivistyslautakunta: keskusta ja kokoomus kolme paikkaa, vihreät, vasemmistoliitto ja Sdp yksi.

Tekninen lautakunta: keskusta ja kokoomus kolme paikkaa, Sdp yksi.

Lupajaosto: kokoomus kaksi paikkaa, keskusta, perussuomalaiset ja Sdp yksi.

Tarkastuslautakunta: keskusta ja kokoomus kaksi paikkaa, Sdp yksi.

Keskusvaalilautakunta: keskustalla, kokoomuksella, perussuomalaisilla, Sdp:llä, vihreillä ja vasemmistoliitolla yksi paikka.

 

Lue lisää 8.7.2021 lehdestä