Harjureitille valmistui esteetön osuus

0
Sakari ja Oili Saarikko testasivat Harjureitille valmistuneen esteettömän osuuden. Polku Turvekammille sai kiitosta tasaisuudestaan ja leveydestään.

Niinhän sitä suuressa maailmassakin tehdään – kutsutaan paikalle koeajajat, kun uutuuksia testataan.

Virttaan Harjureitin juuri valmistuneen esteettömän osuuden testaajat antoivat muutaman sadan metrin pituiselle polulle hyvät arvosanat.

Sakari Saarikko lupasi tulla uudelleenkin.

– Aina tulen, ko vaan makkaraa saa, hän vitsaili.

Testisessioon nimittäin kuului myös uuden grillauspaikan koeajo.

Suomen hallitus antoi viime vuoden viimeisessä lisätalousarviossa 10 miljoonaa luontoliikuntakohteiden kehittämiseen ja Harjureittiä hallinnoivat neljä kuntaa päättivät hakea rahaa reitin kehittämiseen.

– Ja rahaa tulikin, noin 21 000 euroa, Loimaan kaupungin liikuntasihteeri Tarja Lähdemäki kertoo.

Sen ja joka kunnan noin 5 300 euron omarahoitusosuuden avulla on tehty esteetön osuus ja vaihdettu Turvekammin katto peltikatoksi.

– Syksyn aikana valmistuvat kuntoportaat Porsaanharjun näköalalaavulle.

Esteetön osuus löytyy, kun kääntyy Säkyläntieltä Myllylähteentielle, mutta ei jää vielä ensimmäiselle, melkein tien vieressä olevalle parkkipaikalle. Turvekammille kulkevan osuuden parkkipaikka on kesällä palaneen Myllylähteen Myllytuvan vieressä.

Aleksanteri Anttila totesi parin edestakaisen testimatkan jälkeen, että tasaista on. Kertunmäellä hän muistelee olleensa luokkaretkellä, mutta muuten sähköavusteisella pyörätuolilla liikkuvan nuoren miehen metsäreissut ovat jääneet vähiin.

Harjureitillä huomion kiinnittivät nuotion savu, metsä ja myös sienet.

– Niitä aina vilkaisen, mutta eivät ne mikään harrastus ole.

Sakari Saarikon matkassa ollut Oili Saarikko kehui polun leveyttä.

– Näkövammainen kulkee yleensä avustajan kanssa ja vierekkäin.

Myös kiviaineskerroksen paksuus huomattiin – se ei ihan hetkessä kulukaan puhki.

– Täällä ei ollut mitään ongelmaa kulkea, Sakari Saarikko totesi ja sanoi, ettei ole oikein luontoliikuntapaikoilla tullut aiemmin käytyä.

Luonnossa on tullut kuljettua lähinnä omalla mökillä, jossa on maastossa paljon juuria.

– Tänne ei olisi kauhea matkakaan ja autolla pääsi reitin ääreen.

Aleksanterin äiti Eeva Anttila toivoo, että esimerkiksi internetissä olisi kuvia liikunta– ja muista paikoista, jotta tietäisi, ovatko ne varmasti esteettömiä.

Usein luvataan, että ne ovat, mutta paikan päällä totuus on toinen ja liikuntavammainen joutuu pettymään.

Harjureitin esteettömälle osuudelle aiotaan hakea esteettömyysmerkkiä ja Tarja Lähdemäen mukaan liikuntapaikkojen esteettömyyttä on Loimaan kaupungissa mietitty ja yritetty parantaa.

– Melliläjärvellä on esimerkiksi kaupungin omistamalla vuokrattavalla takkatuvalla irtorampit, joiden avulla sinne pääsee myös pyörätuolilla. Melliläjärven kehittämisen yhteydessä on mietinnässä myös ramppi, jonka avulla liikuntaesteiset pääsisivät uimarannalla järveen saakka helpommin.

Katso täältä, kun Aleksanteri Anttila testaa polun: https://youtu.be/Rv6slV0N8Jg