Kerran kesässä ei auta

0
Mielipidekirjoittaja Jorma RInne perään Loimaan keskustan kehittämistä. Tässä kuvassa ollaan Savipäivämarkkinoilla, joita pidetään Loimaan torilla perinteisesti marraskuun ensimmäisenä perjantaina. Kuva: Reetta Mäkinen.

Palveluja pidetään yllä juuri sinua ja minua varten. Niin yksityisiä kuin julkisiakin.

Jos niitä ei käytetä, ne uhkaavat vähentyä, supistua ja lopulta loppua.

Erikoiskauppojen katoaminen ei ole enää ongelma pelkästään Loimaan kaltaisilla paikkakunnilla. Niitä katoaa nyt myös suurten kaupunkien keskustoista, kuten olemme uutisista saaneet lukea.

Syy ei ole kokonaan edes koronan.

Loimaan torilla on juttuumme haastateltujen mukaan ollut hiljainen kesä (LL 31.8.).

Kirjastot, liikuntapalvelut ja muut julkiset palvelut kärsivät aivan samasta ongelmasta kuin torikauppa. Juhlapuheissa niiden puolesta puhutaan ja jokaisella meistä on se parempi minä, joka käy torilla, elokuvissa, kahviloissa ja esimerkiksi kuntoilemassa alvariinsa.

Loimaan kaupunki on käyttänyt torin ja sen viereisen puiston kunnostukseen rahaa viime vuosikymmenien aikana. Torikaupan edellytysten parantamista voi tietenkin muutenkin aina pohtia, mutta torikaupan hiljeneminen johtuu meistä kaikista: oikeassa elämässä se ei riitä, että torilla käydään kerran kesässä, jos sitäkään.

Jos siellä ei käydä, sinne ei tule kauppiaita. Jos ei ole kauppiaita, kierre kiihtyy.

Vuosien varrella torin elävöittämistä on vaadittu kerta toisensa jälkeen, mutta vähentyneelle väelle isoja satsauksia tuskin tehdään – verorahoilla ainakaan – edes kehittämisen nimissä.