Loimaalaisista munkeista tuli valtakunnallinen ilmiö

0
Pelkkä näyttävä ulkomuoto ei riitä Munkkiksessa, vaan myös makuun ja leivonnaisen koostumukseen on panostettu.

LOIMAA – Lähdettiin katsomaan, että mikä juttu tämä oikein on, kun se tulee vähän joka paikasta vastaan, uutisista ja somesta, säkyläläiset äiti ja tytär Tea ja Emilia Troberg kertoivat perjantai-iltapäivällä ilmiöksi nousseen, loimaalaisen munkkikahvila Munkkiksen jonossa, joka kiemurteli Pekankujalla sijaitsevalta liikkeen ovelta aina Heimolinnankadulle saakka.

Edes reilun kahden tunnin jonotus ei heitä haitannut, sillä aika oli kulunut mukavasti.

– Tosin emme kyllä osanneet varautua, että täällä olisi ihan näin paljon porukkaa, he nauroivat.

Pöytyäläisystävykset Nea Naaranoja ja Sonja Rannikko olivat niin ikään ehtineet jonottamaan kolmatta tuntia. Aikaa oli vietetty juttelemalla ja puhelinta selaten. Loimaalle he olivat lähteneet pelkästään munkkien perässä. Niiden erinomaisuudesta oli saatu vinkkiä ensin Facebookista ja sitten ystävältä.

– Munkkeja viedään myös kotiin tuliaisiksi, he lupailivat.

MUNKIT ovat olleet niin suosittuja, että melliläisyrittäjä Drilon Perollin mukaan ne loppuvat toisinaan jo reilu tunti ovien aukaisemisen jälkeen.

– Meidän on rajoitettava ostosten määrää niin, että kukin asiakas saa vain kuusi kerrallaan, joskus jopa vähemmän, Perolli kertoo ja sanoo, että jotkut yrittävät varata munkkinsa etukäteen, mutta siihen Perollit eivät ole lähteneet.

– Se olisi todella epäreilua niille, jotka jaksavat jonottaa täällä sen pari kolmekin tuntia.

Munkkeja he leipovat vaimonsa Edinan kanssa yötä päivää minimaalisilla yöunilla noin tuhannen munkin vuorokausitahtia. Samaan aikaan he yrittävät rekrytoida uusia työntekijöitä tilanteen helpottamiseksi. Ongelmana on Perollin mukaan pienen paikkakunnan rajalliset työntekijämarkkinat.

– Olemme saaneet kyllä asiakaspalvelijoita, mutta sellaisia on vaikea löytää, jotka voisivat ruveta leipomaan munkkeja, hän harmittelee.

VAIKKA MUNKKIS on perustettu jo puolitoista vuotta sitten, varsinainen ilmiö siitä tuli vasta muutama viikko sitten.

Perolli ei osaa varmaksi sanoa käsiin räjähtäneen suosion salaisuutta, mutta hän uskoo sen alkaneen somevaikuttaja ja tubettaja Jooel Vatasen, alias PT Vatasen käynnin jälkeen.

– Kun täällä kävi vielä joku toinenkin suosittu tubettaja, munkkeja alkoi mennä ihan hirveästi.

Koska Drilon Perollin periaatteena on tehdä ainoastaan täydellistä, häntä harmittaa kiireen keskellä se, että välillä joutuu myymään vain melkein täydellistä.

– Ilmoitan siitä aina asiakkaille, että nyt ei ole täysin priimaa, mutta silti kaikki halutaan ostaa, hän toteaa ja harmittelee myös sitä, ettei munkkeja riitä kaikille.

YRITTÄJÄPARISKUNNAN mukaan kävijöitä riittää aina Oulua, Vaasaa, pääkaupunkiseutua, Tamperetta, Turkua ja Saloa myöten.

– Jonojen vuoksi täällä ei käy paikallisia enää oikein ollenkaan, he tietävät.

Suosion myötä myös tuotevalikoimaa on jouduttu supistamaan: kun ennen valikoimiin kuului hampurilaisia, lounassalaatteja ja sandwicheja, nykyään listalla on 62 erilaista munkkia sekä niin sanottuja kronitseja eli kroisantin ja donitsin yhdistelmiä.

– Leivomme vuorokaudessa noin tuhat munkkia ja kronitsit päälle. Muuhun emme enää ehdi.

Edina Perolli kertoo jokikisen munkin olevan miehensä luomuksia, joita syntyisi enemmänkin, jos vain tilat antaisivat myöden.

– Minä olen suunnitellut yhden ainoan munkin, ja senkin Drilon halusi korjata, hän naurahtaa.