Matti Alanko nousee kunnanhallituksen kärkipaikalle Ypäjällä

0
Kunnanhallitus on Matti Alangolle entuudestaan tuttu paikka niin kunnanhallituksen jäsenen kuin valtuuston puheenjohtajan tehtävien puolesta. Kuva: Lari Kiviranta.

YPÄJÄ Keskusta ottaa suurimpana puolueena alkaneella valtuustokaudella takaisin kunnanhallituksen puheenjohtajuuden Ypäjällä, ja hallituksen johtoon nousee Matti Alanko. Viime valtuustokaudella kunnanhallituksen puheenjohtajana ollut Markku Saastamoinen (kok.) siirtyy hallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.
Kunnan toiseksi suurin puolue kokoomus säilyttää puheenjohtajuuden kunnanvaltuustossa, jossa puhetta johtaa seuraavat neljä vuotta Jari Hepomaa.
Ypäjän luottamustoimia jaettiin torstaina, kun kunnanvaltuusto järjestäytyi ensimmäisessä kokouksessaan ja valitsi henkilöitä luottamuspaikoille.
Kunnanhallituksen puheenjohtajana aloittava Alanko on kunnallispolitiikan konkari, joka on ollut valtuutettuna vuodesta 1989. Hän on vaikuttanut aikanaan 16 vuotta kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Kunnanhallituksen pöydässä hän on ollut noin 24 vuotta joko hallituksen jäsenenä tai valtuuston puheenjohtajistossa.
Valtuustossa Alanko luonnehti tulevia neljää vuotta tiukoiksi ja nosti esille muun muassa koronan, soten ja talouden. Hän vaalisi etenkin seudullista yhteistyötä ja saattaisi päätökseen yhteistyöhankkeita, jotka ovat jääneet vaiheeseen.

Valtuuston puheenjohtajaksi valitulla Jari Hepomaalla puolestaan alkaa viides valtuustokausi ja hän on ollut valtuutettuna vuodesta 2004. Hepomaa jatkaa valtuuston puheenjohtajana, sillä hän vaikutti kyseisessä luottamustoimessa jo viime valtuustokaudella.
Kaikkiaan Hepomaa on ollut valtuuston puheenjohtajistossa vuodesta 2008 saakka, sillä ennen nousuaan puheenjohtajaksi hän oli ensin toisena varapuheenjohtajana, sitten ensimmäisenä varapuheenjohtajana.
Hepomaa toivoi valintansa jälkeen hyvää, keskustelevaa ja toisia kunnioittavaa valtuustokautta. Hänkin nosti esille seudullisen yhteistyön.

Poliittisten ryhmien neuvottelemat esitykset luottamushenkilövalinnoista hyväksyttiin valtuustossa ilman äänestyksiä.
Ainoana pienenä viilauksena keskusvaalilautakuntaan valittiin ainoastaan viisi jäsentä, vaikka poliittiset ryhmät esittivät alun alkaen kuutta jäsentä. Muutoksen myötä Eetu Niemi (vihr.) siirrettiin keskusvaalilautakunnan jäsenen paikalta kutsumajärjestyksessä ensimmäiseksi varajäseneksi.
Muutosta perusteltiin vaalilailla, jonka mukaan keskusvaalilautakuntaan kuuluu viisi jäsentä ja tarpeellinen määrä varajäseniä.
Valtuutettu Markku Leppälahti (kesk.) kertoi, että alun perin poliittisten ryhmien ajatuksena oli, että kaikki Ypäjän valtuustossa edustettuina olevat kuusi puoletta olisivat saaneet jäsenen keskusvaalilautakuntaan. Hän uskoi, että myös Eetu Niemi pääsisi keskusvaalilautakunnan kokouksiin varajäsenen paikalta.

 

Kunnanvaltuuston puheenjohtajisto

Puheenjohtaja: Jari Hepomaa (kok.).
1. varapuheenjohtaja: Ville Mäenpää (kesk.).
2. varapuheenjohtaja: Jari Vähänen (ps.).

Kunnanhallitus

Puheenjohtaja: Matti Alanko (kesk.).
1. varapuheenjohtaja: Markku Saastamoinen (kok.).
2. varapuheenjohtaja: Mirja Jokio (sd.).
Muut jäsenet: Elina Hirvonen (kok.), Anni Vääri (kok.), Eeva Lehtonen (kesk.) ja Markku Leppälahti (kesk.).

Sivistyslautakunta

Puheenjohtaja: Maarit Ruusiala (kesk.).
Varapuheenjohtaja: Piia Johanna Heikkilä (kok.).
Muut jäsenet: Eija Salmi (sd.), Vesa Oja (vas.), Eetu Niemi (vihr.), Leena Kalalahti (kok.), Erkki Pyykkö (kok.), Miia Myllymäki (kesk.) ja Keijo Leppänen (kesk.).

Tekninen lautakunta

Puheenjohtaja: Heikki Levomäki (kesk.).
Varapuheenjohtaja: Heli Kantonen-Heikkilä (kok.).
Muut jäsenet: Mervi Ilvesmäki (sd.), Taneli Käpylä (kesk.), Niina Laaksonen (kesk.), Juha Lundström (kok.) ja Timo Mikael Sivula (kok.).

Tarkastuslautakunta

Puheenjohtaja: Virve Saarikoski (kok.).
Varapuheenjohtaja: Jari Rämö (kesk.).
Muut jäsenet: Markus Hollo (kok.), Päivi Alanko (kesk.) ja Hanna Laine (sd.).

Keskusvaalilautakunta

Puheenjohtaja: Riitta Pyykkö (kesk.).
Varapuheenjohtaja: Terhi Löfstedt (kok.).
Muut jäsenet: Janika Varjorinne-Mäkeläinen (sd.), Jari Vähänen (ps.) ja Veijo Simola (vas.).

Valtuuston suhteellisten vaalien vaalilautakunta

Puheenjohtaja: Mirja Jokio (sd.).
Varapuheenjohtaja: Markku Saastamoinen (kok.).
Jäsen: Matti Alanko (kesk.).

Loimaan Lehdellä ei ole tiedossa, onko luottamuspaikoille valittujen henkilöiden joukossa sitoutumattomia.