PÄÄKIRJOITUS: Entä kun en pysty huolehtimaan itsestäni?

0

Elämä on arvaamatonta hommaa. Onneksi meillä täällä Suomessa toki suhteellisen ennustettavaa, vaikka sairastumisia sattuu ja onnettomuuksia tapahtuu täälläkin.

Kun nykyihmisillä on tavaraa, ehkä jopa omaisuutta, niin moni onkin alkanut miettimään, mitä sille tapahtuu, kun omistajasta aika jättää. Samoin moni miettii, että entä jos ei enää pysty pitämään huolta tavaroista, asioistaan tai itsestään. Mitä pitäisi tehdä – kun vielä pystyy?

Ihmisen henkilökohtaisia asioita, kuten pankki- ja terveydenhuolto- tai Kelaan liittyviä asioita voi joutua siirtämään muiden hoitoon. Se ei ole esimerkiksi nykyisten tietosuojasäädösten vuoksi ihan yksinkertaista ja vaatii varautumista.

Edunvalvonta-asioita pohtivaan juttuun haastateltu asiantuntija osuu naulan kantaan, kun hän toteaa, että paras aika varautumiseen oli eilen (s. 5).

Siihen kuuluu asioiden avoin pohdinta. Pitää selvittää, mitä itse haluaa ja miten haluaa asiansa järjestää. Sen jälkeen sama rumba pitäisi käydä mahdollisen puolison ja jälkikasvun kanssa.

Varautuminen ja asioiden järjestäminen ei tarkoita sitä, että haluaisi tai aikoisi oitis kuolla.

Vanhemmista huolehtimisesta ja etenkin perinnöistä on loihdittu maailmankirjallisuuden klassikkoteoksia, mutta sitäkin enemmän eripuraa on sen vuoksi saatu aikaan ihan ei-fiktiivisissä perheissä.

Älkää olko yksi niistä.