Prinsessapäivä korvaa wanhojen tanssit

0
Loimaan lukiossa opiskelevat Nea Lehto ja Josefina Koenkytö myöntävät, että wanhojen tanssien peruminen harmittaa. Wanhojen päivä järjestetään tänä vuonna totutusta poikkeavalla kaavalla, turvaväleistä huolehtien ja maskit kasvoilla.

LOIMAA/PUISTOKATU Perinteiset wanhojen tanssit jäävät tältä vuodelta tanssimatta Loimaan Novidan lukiossa. Opiskelijoiden pettymys paistaa kauas, kun suunniteltuja näytöksiä ei voida koronan takia järjestää.

Peruutuspäätös tuli vähän ennen syyslukukauden alkua. Tansseja korvaa erityisjärjestelyin toteutettu, erilainen wanhojen päivä, jonka lukio pitää huomenna perjantaina wanhojen tanssien tilalla.

– Toiveena oli, että saisimme viettää lukioaikana prinsessapäivää ja onkin upeaa, että se onnistui, viime lukuvuoden wanhojen toimikunnan puheenjohtaja, nykyinen abien toimikunnan puheenjohtaja Nea Lehto toteaa.

Wanhojen oma päivä kestää nelisen tuntia. Se alkaa kymmeneltä ja päättyy kahden maissa. Tanssijat on jaettu kahteen ryhmään, joista kumpikin vuorollaan saa viettää muutaman tunnin koristellussa liikuntahallissa.

Hallissa soi wanhojen tansseista tuttuja kappaleita sekä muutamia valsseja, joiden tahtiin opiskelijat saavat halutessaan vapaasti pyörähdellä. Tanssimista seuraa yhteinen ruokailu ravintolassa.

– Koristeita tulee vähemmän kuin yleensä, mutta haluamme virittää tunnelman juhlalliseksi. Suunnitelmissa on ainakin rakentaa nurkkaus valokuvia varten, wanhojen päivää järjestävä Josefina Koenkytö kertoo.

Päivän aikana on mahdollisuus käyttää tansseja varten hankittua tanssipukua, mistä monet opiskelijat ovat ilahtuneet. Koenkytö täsmentää, että esimerkiksi mekko voi olla hankittu jopa vuosi sitten ja tietysti suurella vaivalla.

– Emme ole myöskään saaneet tansseja varten vuokrattuja frakkeja enää peruttua, joten niille saadaan käyttöä, Lehto jatkaa.

WANHOJEN TANSSIT 2021 piti alun perin järjestää helmikuussa, josta ne siirtyivät huhtikuulle ja vielä kerran syksyyn. Opettajat tekivät siirtämispäätöksen yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Alusta asti oli selvää, että tanssit tanssittaisiin ilman parinvaihtoa. Tanssijat ehtivät harjoitella opettajien johdolla vain kerran, koska joulukuussa lukio siirtyi etäopetukseen.

Harjoittelu jatkui omatoimisesti opettajien laatimien ohjeiden ja tanssivideoiden pohjalta. Harjoitella piti myös kesällä, jotta syksyllä askelmat muistuisivat mieleen.

Ennen kesäloman loppua oli tarkoitus vielä kokoontua tanssimaan yhdessä, kunnes ärhäköitynyt tautitilanne peruutti suunnitelmat.

– Lähes kaikki tansseihin liittyvä jäi nyt kokematta. Treeneissä olisi voinut saada uusia ystäviä, hauskoja muistoja ja ylipäätään vuosiluokka olisi yhteisen kokemuksen kautta lähentynyt, Koenkytö tuumaa.

OPISKELIJAT vaikuttavat ottaneen erilaisen wanhojen päivän pääosin hyvin vastaan, vaikka se jakaakin mielipiteitä, Koenkytö ja Lehto arvioivat.

Juhlatunnelmaa saattaa latistaa se, että laittautumiselle ei nähdä enää suurta tarvetta. Meikit ja kampaukset peruutettiin tanssiesitysten peruuntumisen myötä.

Suurinta riemua syövät myös lähestyvät ylioppilaskirjoitukset, jotka alkavat reilun kolmen viikon kuluttua. Viime lukuvuoden kakkosista on tullut kesän aikana abiturientteja, ja he valmistautuvat parhaillaan ylioppilaskokeisiin.

Lehto ja Koenkytö väläyttävät, että osa tämän vuoden tanssijoista saattaa saada uuden mahdollisuuden loistaa parketilla ensi keväänä, jos Wanhat 2022 tanssitaan normaalisti.

Jos tansseihin ei päästä, on aika keskittyä tuleviin penkkareihin.

– Olemme onnellisia ja kiitollisia kaikesta tuesta ja avusta tansseihin liittyen. Wanhoista vastanneet opettajat ovat olleet koko ajan hienosti meidän puolellamme ja auttaneet jaksamaan vastoinkäymisistä huolimatta.