Vaihtoautot ovat käyneet kaupaksi tasaisesti koko kesän

0
Loimaan Toyota Auto-Centerin kesän automyynti on käynyt myyntipäällikkötrainee Janni Hyvösen mukaan hyvin. Vaihtoautoja menee noin puolet enemmän kuin uusia autoja. Hybridimallit kiinnostavat erityisesti uuden auton ostajia.

LOIMAA Autokauppa on sujunut kesän mittaan kohtuullisesti Loimaalla. Paikallisten autoliikkeiden mukaan myynti pyörii tyypillisissä lukemissa, ja vuodenaikaan nähden esimerkiksi vaihtoautot kelpaavat entiseen malliin.

Loimaan Laatuauton yrittäjä Aapo Hakala kertoo, että yritys on toukokuun alusta heinäkuun loppuun myynyt noin sata autoa kuussa. Uuden auton kauppa käy paikkakunnalla nyt heikosti. Kesän aikana myydyistä autoista jopa neljä viidesosaa kaupattiin käytettynä.

– Hyviä vaihtoautoja menisi varmasti enemmänkin, jos olisi mitä myydä. Kun asiakkaat eivät osta uusia autoja, se tarkoittaa, että ajo vanhoilla autoilla jatkuu. Samalla vaihtoautotarjonta alkaa pikkuhiljaa kärsiä.

Loimaan Toyota Auto-Centerillä vaihtoautoja menee noin puolet enemmän kuin uusia autoja. Myyntipäällikkötrainee Janni Hyvönen kuvailee, että lomakaudella ihmiset ehtivät miettiä auton vaihtamista ja kauppoja solmitaan tyypillisesti ahkeraan.

– Uuden auton kauppaa piristävät tällä hetkellä kesämökkiläiset. Ihmiset ovat muuttaneet esimerkiksi Loimaalta Helsinkiin, mutta kesälomareissun yhteydessä he tilaavat uuden auton vanhalta kotipaikkakunnalta, Hyvönen tarkentaa.

VAIHTOAUTOJEN menekkiä selittävät osaltaan hinta ja toisaalta lyhyt toimitusaika. Sekä ToyotaAuto-Centerilläettä Loimaan Laatuautossa tiedetään, että asiakas tahtoo auton nyt eikä marraskuussa.

– Toimitusaika ratkaisee yhä useammin. Koronapandemiantakia tehtailla on jonkin verran ongelmia puolijohteiden saatavuudessa. Se tarkoittaa, että uutta autoa saa odottaa entisestään, Hakala sanoo.

Kuluttajat aprikoivat myös tulevaisuuden käyttövoimaa. Auto- ja koneliike AKR:n toimitusjohtaja Kimmo Aavilan mukaan polttomoottorien kohtalo arveluttaa monia, kun perinteisten diesel- ja bensiinikoneiden rinnalle ovat nousseet esimerkiksi erilaiset sähköiset ratkaisut sekä kaasuautot.

Uusi auto on monelle suuri rahallinen satsaus, joten epävarmoissa tilanteissa ostopäätöstä helposti lykätään, hän painottaa.

– Autokaupassa eletään murroksen aikaa. Asiakkaat pohtivat, millä autot tulevat jatkossa liikkumaan.

TÄMÄN HETKEN halutuin auto on yhä taloudellinen ja käytännöllinen. Loimaan Laatuautossa Nissanilta kelpaa kuluttajille muun muassa Qashqai, Fordilta esimerkiksi Fiesta ja Focus. Lisäksi automaattivaihteisto on kasvattanut jo pitkään suosiotaan.

Askelia sähköisen liikenteen suuntaan otetaan koko ajan, kun hybridiautojen trendi jatkuu. Esimerkiksi Toyota Auto-Centerissä suurin osa viime vuonna myydyistä uusista autoista oli hybridiautoja. Loimaan Laatuautossa hybridejä menee sekä uutena että käytettynä.

– Toyotalla hybrideistä menevät kaupaksi sekä itselataavat että plug in -hybridit, eli ladattavat hybridit. Ensi vuonna mallistoomme tulee ensimmäinen täyssähköinen henkilöauto. Tällä hetkellä löytyy vain täyssähköinen pakettiauto, Hyvönen Toyota Auto-Centeriltä kertoo.

Hakalan mukaan asenne sähköautoilua kohtaan on alkanut muuttua. Vielä pari vuotta sitten täyssähköautojen myynti oli vähäistä, mutta lähiaikoina niiden perään on alettu kysellä.

Autoliikkeistä kerrotaan, että monelle kuluttajalle uuden sähköauton hinta on vielä turhan korkea. Lisäksi sähköauton ostoa voi jarruttaa lyhyeksi mielletty kantama tai puuttuvat latausmahdollisuudet.

– Sähköauton käyttökustannukset ovat kuitenkin verrattain edullisia, mikä usein herättää ihmisten mielenkiinnon. Kiinnostus sähköautoihin on jatkuvasti kasvamassa, Hakala summaa.