Alastaron historiallinen liigakausi alkaa

0
AU:n Jani Luomalta (vas.), Teemu Virtaselta ja Tuomas Happoselta (pallossa) voidaan odottaa tehoja liigassa (Kuva: Leo Hynninen)

Futsal-Liiga potkaistaan käyntiin perjantaina. Alastaron Urheilijoilla on kunnia pelata koko sarjan avausottelu, kun se saa vastaansa Turun Pallokerhon Loimaan liikuntahallissa. Kausi on AU:lle historian ensimmäinen Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Valmistautuminen alkavaan sesonkiin on mennyt hyvin. Joukkueharjoittelu alkoi kuukautta aiemmin menneisiin kausiin nähden, ja harjoitusotteluissa AU on esiintynyt lupauksia herätellen. Viininpunaiset viritteli ottelukuntoaan pelaamalla kolme harjoitusottelua viikon sisään. Rupeama alkoi viime sekuntien tappiolla Suomen U19-maajoukkueelle Eerikkilässä maalein 3-2. Loimaalla AU voitti nuoren LoPS YJ:n maalein 12-2 ja GFT:n 5-4. Etenkin voitto espoolaisesta GFT:stä oli itseluottamusta nostattava, sillä joukkue on liigassa vuosittain playoff-tason joukkue.

Alastaron pelaajavalmentaja Sami Happonen on positiivisin mielin harjoituskauden päätyttyä ja luottavainen kokoon saatuun pelaajaryhmään.

– Joukkue on entistä vahvempi. Olin tyytyväinen pre-seasoniin ja etenkin ”peliviikkoon”. Pelaaminen ei ollut millään muotoa valmista, mutta silti saatiin hyvää tulosta aikaan ja paljon hyvääkin kentällä tapahtui. Treeneissä on menty tosissaan, joukkuehengen kärsimättä, ja uudet naamat ovat päässeet hyvin mukaan. Kun kaikki pelaajat ovat kunnossa, kilpailutilanne tulee olemaan kova, Sami Happonen kommentoi.

Uusilla naamoilla S. Happonen tarkoittaa Teemu Virtasta ja Emdad Palania. He ovat AU:n täsmähankinnat tälle kaudelle. Virtanen siirtyi Alastarolle Lauttakylän Lujasta ja Palani turkulaisesta FC Nations Unitedista, joten kummatkin pelaajista olivat jo ennestään tuttuja AU:n valmennusjohdolle. Virtasella on vuosien takaa kokemusta Futsal-Liigasta. Tuolloin hän edusti Ilvestä.

– Teemu on virtuoosimainen ja fiksu pelaaja, joka tietää itse mitä tehdä. Häntä ei tarvitse paljoa neuvoa, joten hänestä on varmasti paljon iloa meille. Hän on selvä vahvistus pelaaviin kenttiin, eikä pelkästään pelaajaringin leventäjä, S. Happonen kehuu uutta kenttäpelaajaa.

Palani tulee puolestaan vahvistamaan Purppuralohikäärmeiden maalivahtiosastoa, koska Petri Niinimäki on loukkaantumisen vuoksi pitkään sivussa. Kausi avataan täten maalivahtikaksikolla Palani ja Henri Saarinen.

Alastaro on pelannut viime kausina sanalla sanoen hurjia otteluita TPK:n kanssa. Pelit ovat olleet ympäripyöreitä ja voittoja on otettu vuorotahtiin. Keväällä AU kaatoi turkulaiset liigakarsinnoissa maalein 6-5. Vanhat tulokset on kuitenkin siinä kohtaa taka-alalla, kun pallo potkaistaan peliin perjantaina klo 19.00.

– Kolmea pistettä odotellaan, jos hommat tehdään hyvin ja onnistumme puolustuspelissä. TPK on myös tehnyt muutaman pelaajahankinnan, joten varmasti tulee kova ja ennen kaikkea viihdyttävä ottelu, yhdeksän edellistä kautta Alastaroa kipparoinut S. Happonen pohtii.

Pelaajavalmentaja Sami Happonen (vas.) on luottavainen kauden alla. (Kuva: Leo Hynninen)

Kun katsotaan alkavaa kautta isossa kuvassa, niin tulokasjoukkueena AU:n tavoitteet ovat melko selvät kivikovassa Futsal-Liigassa.

– Kunhan karsinnat ja putoaminen vältetään, niin se on ihan ok suoritus. Pleijarit olisi meille jo pieni mestaruus, Sami Happonen tietää.

12 joukkueen sarjassa runkosarjan kahdeksan parasta joukkuetta pääsevät ”pleijareihin”. Sijalle 12 jäänyt putoaa suoraan Ykköseen ja 11. joutuu liigakarsintoihin.

AU:n sopimustilanne:

Kenttäpelaajat – Happonen Tuomas, Happonen Sami, Hoda Rei, Köönikäs Mikko, Loponen Juuso, Louhela Mikke, Luoma Jani, Mäkinen Akseli, Mäkinen Janne, Pekonen Aleksi, Rouhiainen Otto, Saveljeff Saska, Tamminen Riku ja Virtanen Teemu.

Maalivahdit – Petri Niinimäki, Emdad Palani ja Henri Saarinen.

Mikä ihmeen futsal?

Vuosituhannen alussa futsalia kutsuttiin usein sisäjalkapalloksi. Nykyisin futsal on jo levinnyt niin laajaan tietoisuuteen, että moista tulkintaa kuulee harvoin, vaikka esimerkiksi Suomessa futsal kuuluu Palloliiton alaisuuteen jalkapallon kanssa.

Futsalissa pelataan 5 vs 5 -peliä. Kummallakin joukkueella on maalivahti + neljä kenttäpelaajaa. Laji on hyvin taktinen, jossa ottamalla maalivahdin pois, saa kentälle ns. viidennen kenttäpelaajan, josta käytetään myös nimitystä ”liivipelaaja” tai ”lentävä maalivahti.”

Lajin hienous piilee sen nopeudessa ja tapahtumarikkaudessa. Maalipaikkoja tulee tavanomaisesti peliä kohden jopa kymmeniä, jonka myötä lopputulos voi olla helposti esimerkiksi 6-5 tai vaikkapa 9-3. Pelin aaltoilun lisäksi futsalpallo on sellainen, jota on erittäin selkeä seurata paikan päällä sekä TV:stä.

Suomen miesten maajoukkue on tuleva talvena ensimmäistä kertaa mukana arvokisoissa, kun se selvitti tiensä sensaatiomaisesti EM-kisoihin. Maajoukkueen suoritus teki oivan palveluksen lajin näkyvyydelle. Valtaosa maajoukkueen pelaajista pelaa juurikin kotoisessa Futsal-Liigassa, joita heitä tullaan näkemään viikoittain myös Loimaalla AU-pelaajien kiusana.

Näkyvyyden kannalta futsal koki ennen kauden alkua myös toisen lottovoiton, kun Palloliitto solmi 2+2 -vuotisen sopimuksen tv-oikeuksista Ruutu+ -palvelun kanssa. Futsal-Liigan jokainen ottelu näytetään sen kautta selostettuna.

Liiga-avaus: Loimaan liikuntahallissa perjantaina 10.9. klo 19.00 AU – TPK