Epäitsekkäitä päästöjä

0
Maatalouden liiketoimintojen kauppa julkistettiin 1. helmikuuta. Kuvituskuva.

Loimaan seutu tuottaa ruoan isolle määrälle ihmisiä.

Laskimme muutama vuosi sitten ( Loimaa 50 vuotta -erikoisliite 2019 ) asiantuntijoiden kanssa, että Loimaalla tuotetaan kananmunia noin miljoonan ihmisen tarpeisiin ja sianlihaa noin 400 000 ihmisen syötäväksi. Viljaakin tuotetaan keskimäärin 20 000 isoa peräkärryllistä vuodessa.

Maatalous lasketaan Loimaan suurimmaksi kasvihuonekaasujen päästölähteeksi (LL 7.9.2021), tieliikenne on toiseksi suurin.

Maa- ja metsätalouden osalta tulee tietenkin muistaa, että kasvit sitovat kasvaessaan hiiltä, joten ala ei ole pelkkä päästölähde, vaan ennemminkin niitä harvinaisia aloja, jotka todellakin myös vähentävät kasvihuonekaasuja ympäristöstämme.

Jutussa esitellyn Suomen ympäristökeskuksen laskentamallin tuloksia ei kannata tyrmätä, vaan käyttää kunnissa paikallisen päästötilanteen parantamisen apuna.

Näitäkin laskuja voi tarkastella kriittisesti ja jutussa huomautetaankin, että esimerkiksi teollisuuden päästöt puuttuvat laskuista käytännössä kokonaan.

Päästölaskentojen tapoja pitääkin edelleen saada tarkennettua, jotta niiden pohjalta tehdään oikeita toimia ja niitä tekevät ne, keiden kuuluukin.

Meidän puolestamme muu Suomi saa edelleen nauttia täällä kasvatetun ruokansa, kunhan muistetaan, että täkäläiset isot päästöt eivät aiheudu meidän omien itsekkäiden kulutustapojen tai käyttäytymisen sivutuotteena.