Hornetit eivät ehkä saavu Virttaalle enää torstaina

0
Ilmavoimien päälentokaluston muodostavat Boeing F/A-18 C/D Hornet -monitoimihävittäjät. Juuri Hornetit ovat olleet pääosassa tällä viikolla Virttaalla järjestetyssä Baana 21 -lentotoimintaharjoituksessa.

LOIMAA/VIRTTAA Virttaan ilmatilassa on riittänyt tällä viikolla ruuhkaa. Muuttolintuja ei ole näkynyt, mutta taivaalla ovat parveilleet Hornet-monitoimihävittäjät ja Hawk-suihkuharjoituskoneet sekä ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet.

Ilmavoimien koulutuksessa noin vuoden verran olleet lentäjät ovat suorittaneet Baana 21 -lentotoimintaharjoituksen aikana lukuisia nousuja ja laskeutumisia kantatie 41:llä. Monet nuorista piloteista ovat laskeutuneet maantietukikohtaan ensimmäisen kerran elämässään.

Lentokoneista pääroolin Loimaalla ovat vetäneet Hornetit.

– Vilkkaimmillaan laskeutumisia ja nousuja tehdään 6–8 puolen tunnin sisään. Kaikkiaan Virttaalla käy harjoituksen aikana 80–100 lentokonetta, Satakunnan lennoston majuri Jarko Martiskainen kertoo.

KANTATIESTÄ on muutettu kiitoradaksi 2354 metriä. Kyseinen tieosuus puhdistettiin ennen lentokoneiden saapumista, ja sen varrelle asennettiin tilapäistä valaistusta. Lisäksi varalaskeutumispaikan reunoja raivattiin. Sillä varmistettiin vaadittu 20 metrin vähimmäisleveys.

Kantatielle on asennettu harjoituksen ajaksi myös siirrettävä vaijeripysäytysjärjestelmä. Se mahdollistaa hyvin lyhyelle matkalle suoritettavien laskeutumisten harjoittelun Horneteilla.

BAANA 21:EEN liittyvä toiminta alkoi Virttaalla perjantaina, jolloin Porin prikaati käynnisti harjoitukseen liittyvät valmistelut varalaskupaikan alueella. Siirtyvän taistelutukikohdan joukot saapuivat Virttaalle lauantaina. Lentotoimintavaihe alkoi maanantaina ja päättyy viimeistään torstaina kello 14.

– Emme kuitenkaan ehkä lennä enää torstaina, koska kelit ovat suosineet ja harjoitukset sujuneet. Torstai kirjattiin suunnitelmiin alun perin ikään kuin varapäiväksi. Päätös torstain lennoista tehdään keskiviikkoiltana, Martiskainen toteaa.

Kantatie 41 suljettiin liikenteeltä Virttaan kohdalta lentotoimintaharjoituksen vuoksi lauantaina. Siitä lähtien käytössä on ollut kiertotie.

– Täällä on muuten ihan järjettömän hyvä kiertotie moneen muuhun varalaskupaikkaan verrattuna, majuri kiittelee.

Kantatie avataan liikenteelle torstaina heti, kun se on mahdollista, kuitenkin viimeistään kello 21.

Harjoituksen pääjoukko poistuu maantietukikohdasta torstain kuluessa. Baana 21 päättyy perjantaina.

ILMAVOIMIEN vuosittainen lentotoimintaharjoitus pidettiin Virttaan varalaskupaikan ympäristössä kolmesti vuosina 2001–2010. Ruuhkavuosia seurasi yli vuosikymmenen tauko. Maanantaina Hornetit viimein palasivat.

– Minun tietooni ei ole tullut mitään suurempia murheita paikallisilta ihmisiltä käynnissä olevaan harjoitukseemme liittyen. Minulla on muutenkin hyvin positiivinen fiilis tästä viikosta, majuri Jarko Martiskainen sanoo.

Sitä, minä vuonna Hornetit seuraavan kerran Loimaalle laskeutuvat, majuri ei tiedä.

– Varalaskeutumispaikkoja on nykyään enemmän kuin ennen. Ehkä seuraavaan kertaan menee noin kahdeksan vuotta, Martiskainen antaa valistuneen arvauksen pyydettäessä.

FAKTA

Baana21

Baana-harjoitus on ilmavoimien vuosittainen lentotoimintaharjoitus. Tänä vuonna se toteutetaan Virttaalla 11.–16. syyskuuta.

Baana 21:n johtaa Satakunnan lennosto.

Harjoitukseen osallistuu henkilöstöä ilmavoimien kaikista joukko-osastoista. Päämääränä on harjaannuttaa henkilöstöä, reserviläisiä ja varusmiehiä ilmavoimien hajautettuun ja liikkuvaan taistelutapaan maantietukikohdassa.

Osallistuvan henkilöstön kokonaisvahvuus on noin 500. Siitä noin 300 toimii Virttaalle perustetussa tukikohdassa, muut operoivat pääosin Pirkkalasta.