Koneet, kilpailu ja voima vetivät väkeä Humppilaan

0
John Deere 7710:n tuhat hevosvoimaa veivät Suomen mestaruuden tänäkin vuonna, vaikka moottori hajosi toisella vedolla. Leo Peräaho varmisti näin neljännentoista perättäisen mestaruuden. – Jos viidestoista tulee ensi vuonna, pitää jo leipoa aika iso täytekakku, Leo Peräaho kommentoi palkintojenjaon jälkitunnelmissa.

HUMPPILA Tractor pullingin Suomen mestaruudet ratkaistiin lauantaina Humppilassa, kun Varsinais-Suomen Traktoriklubi ry järjesti mestaruussarjan viimeisen osakilpailun. Noin 50 vapaaehtoisen voimin toteutettu tapahtuma toi yleisöä paikalle ympäri Suomen.

– Joka vuosi on jotain, mitä voitaisiin tehdä vielä paremmin, mutta hyvän talkooporukan voimin selvittiin kunnialla vaikka katsojia olikin paljon enemmän kuin viime vuonna. Talkoolaiset ja yhteistyökumppanit mahdollistavat tapahtuman. Rata saatiin ratamestari Kai Jokisen kokemuksella todella hyväksi, kilpailunjohtajana toiminut Anssi Aarnio kommentoi päivän kulkua.

Traktoriklubin tänä vuonna järjestämä viimeinen osakilpailu on yleensä sijoittunut jo kesäkuulle, mutta kevään epävarma koronatilanne lykkäsi mestaruuksien ratkaisemista syyskuuhun. Poutaisessa syyssäässä paikalle saapui jopa 3 500 katsojaa.

Yleisön kommenttien mukaan tapahtumassa viehättivät niin kilpailu, itse koneet kuin niiden voimakin.

– Maatalous on lähellä sydäntä, niin on hieno tulla seuraamaan vähän vahvempia traktoreita, yleisöstä kommentoitiin.

– Ja pakkohan sitä on tulla katsomaan, kun omalla kylällä kerrankin tapahtuu, moni paikallinen totesi ykskantaan.

Loimaalaiset Peräahon veljekset olivat Humppilassa puolustamassa jo 14:ttä perättäistä Suomen Mestaruutta. Vuoden 1999 John Deerellä mestaruudet voittanut Leo Peräaho lähti liikkeelle rennolla asenteella. Konkareita ei juuri jännittänyt.

– Kyllä se valmistautuminen on tehty jo silloin 15 vuotta sitten, Arto Peräaho naurahti kysymykselle psyykkisestä valmistautumisesta, mutta jatkoi toteamalla, että monia ensikertalaisia veto voi jännittää paljonkin. Hän osallistui itse Kuorma-autot tieliikenne -luokkaan.

Farm Sport 10 000 kg -luokassa loimaalaista osaamista edusti myös Peräahojen vuoden 1984 Volvoa kuljettanut Tomi Mäkelä .

– Rata on aika piukka, mutta kaikki on pelannut tänään, Mäkelä totesi.

Vetoradalla Leo Peräaho joutui pettymään, sillä John Deere sanoi sopimuksensa irti toisen vedon aikana. Ensimmäisellä vedolla tullut full pull riitti kuitenkin siivittämään hänet 14:nteen Suomen mestaruuteen, vaikka päivän palkintosijoilla hän jäi hopealle.

– Hyvin meni kunnes moottori hajosi. Tarkoituksena oli vetää ihan päätyyn asti mutta tämä kuuluu lajiin. Tuomo Nissinen on kuitenkin kova vastus, ja kilpailu oli hyvä, tuore Suomen mestari kommentoi suorituksensa jälkeen.

Arto Peräahon veto luokassa Kuorma-autot tieliikenne päättyi menestyksekkäästi voittoon. Toisella vedolla Volvo FH-16 veti yli 140 metriä, kun pohjalla oli ensimmäisen vedon full pull. Radan kunto, talkoolaiset, kisajärjestäjän näkemä vaiva sekä yhteistyökumppanit saivat sekä veljeksiltä että koko tiimiltä kiitosta.

– Ei mitään moittimista, pääasia, että rata on iskussa ja väki liikenteessä, taustajoukoissa häärännyt Jonna Arvonen tiivisti.