Metsästyksen pitääkin olla vastuullista

0
Kaatoja pitäisi tällä metsästyskaudella tulla jälleen tuhansia, jotta peurakanta saadaan pidettyä kurissa. Tämä pukki kaatui jahdissa syksyllä 2018.

Peuran kaatolupia on tälle seudulle myönnetty jälleen yhteensä tuhansia.

Tälle kaudelle mahdollistettua yötähtäimien ja valojen käyttöä (LL 23.9.) ei täällä tiettävästi olla ottamassa käyttöön, vaikka vahtimismetsästys (täkäläisittäin peurakytis) pimeällä sallittiin juuri peuranmetsästyksen tehostamisen toivossa.

Poikkeuskeinojen käyttöönotto vaatisi metsästäjien mielestä kovin paljon byrokratiaa ja metsästäjät miettivät erityisesti myös, mitä ajatuksia ”pimeässä valoilla osoittelu ja pamautteleminen” herättää alueen asukkaissa ja maanomistajissa. Kyse on turvallisuudesta myös muuten – valokiilan valaiseman alueen näet, mutta mitä on sen ulkopuolella tai takana.

Suomessa on lakien puolesta hyvin huolehdittu siitä, että metsästysseuraan pääsemisen tärkeää edellytystä eli laillista asetta ei saa kuka tahansa.

Poliisi haastattelee hakijat ja heidän pitää täyttää monenlaisia lomakkeita ja toimittaa niiden lisäksi erilaisia tietoja viranomaisille. Lisäksi seura itse vielä seuloo jäsenhakemukset omien perusteidensa mukaan.

Kiitos haastattelemillemme metsästäjille metsästyksen periaatteiden ja niihin liittyvän pohdinnan avaamisesta kaikelle kansalle. Vastuullinen metsästäminen – ja tappavien aseiden käyttö ylipäätään, edellyttää riskien huolellista arviointia niin päivällä kuin yöllä, oli eläinkannan tiheys sitten iso tai pieni.

Me muut metsissä ja luonnossa liikkujat kiitämme.