MIELIPITEET Päätoimittaja vastaa

0

Jorma Rinne ihmettelee Loimaan Lehden linjaa ja nostaa esiin pääkirjoituksen (31.8.) ja erityisesti sen viimeisen lauseen.
Hän myös määrittelee yksipuoliseksi lehden uutisen torin kesästä (31.8.). Siihen oli kuitenkin haastateltu sekä asiakkaita, torivalvojaa että myyjää, jotka kaikki todistivat torin hiljenneen sydänkesän kuukausia lukuunottamatta. Jutussa kuultiin siis useita puolia ja monilla oli vuosien näkemys täkäläisestä torielämästä.
Lehden linja näkyy pääkirjoituksissa. Niissä olemme vuosi toisensa jälkeen tuoneet esiin sitä, miten tärkeää on huomata paikalliset palvelut ja käyttää niitä.
Toivoisimme ja soisimme kaikin mokomin, että tori olisi vilkas. Olemme kiinnittäneet huomiota torin tilanteeseen lukuisissa jutuissa ja toivoneet ratkaisuehdotuksia niin torin kuin koko keskustan elävöittämiseen. Jo ennen koronaa tilanne oli huolestuttava.
Lehden rooli on olla ”unilukkari” ja herättää ajattelemaan ja myös toimimaan. Kyseisessä Kerran kesässä ei auta -otsikolla julkaistussa pääkirjoituksessa muistutettiin, että toria ja erikoiskauppaa pitää arvostaa muutenkin kuin kerran kesässä ja juhlapuheissa. Keskustan palvelut, tori mukaan lukien loppuvat, jos emme niitä käytä.
Samoin kirjoituksen viimeisessä lauseessa arvioitiin, että jos väki ei käytä toria, siihen tuskin verorahoja (tai kenenkään muunkaan rahoja) tullaan satsaamaan.
Edes torin elävöittäminen ei voi olla itsestäänselvyys tilanteessa, jossa ainakin lehden pitää uskaltaa todeta, että näyttää siltä, että moni loimaalainen ei ole vuosiin käynyt torilla asioilla tai myymässä. Sekin pitää uskaltaa kysyä, että millä asialla ja millä hinnalla heidät keskustaan saataisiin ja mistä raha olisi pois.
Jos päättäjät ja me loimaalaiset olemme sitä mieltä, että kehittämiseen satsataan, satsataan ihmeessä – mutta sitoudutaan myös sitten päätökseen kunnolla.
Esimerkiksi torin seudun kehittämisestä on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tehty monia suunnitelmia ja useinkaan niille ei ole löytynyt kuitenkaan rahaa. Tätä keskustan ja esimerkiksi torin läheisen Loimijokirannan jätepisteen tilannetta ihmettelimme jälleen kesällä (pääkirjoitus 24.6.).
Jorma Rinne arvailee, että joku ryhmä ajaa torille uutta paikkaa. Jos Loimaan Lehti olisi ajamassa tällaista asiaa, sanoisimme sen suoraan.
Hänen lisäkseen muutama muukin on toivonut kaupungintalon toimintojen palauttamista keskustaan esimerkiksi vuorovaikutuksen lisäämiseksi virkamiesten ja kaupunkilaisten välille.
Toinen mielipidekirjoittaja, Ilkka Vainio toivoi Lukijoilta-palstallamme (9.9.) myös kaupungintaloa takaisin keskustaan ja kysyi, onko kuulopuhe tiistaitorien lakkauttamisesta totta. (Vuorovaikutusta odotellessa kerron, että netissä ilmoitetaan toripäiviksi edelleen tiistait ja torstait.)
Kaupungilla on noin 150 kiinteistöä. Työntekijät ansaitsevat terveelliset työtilat, se on selvä. Kaupungintalon remonttiin on kuitenkin arvioitu kuluvan 3–6 miljoonaa. Nykyinen kaupungintalokin Ylistaronkadulla on vain noin kilometrin päässä torista. Kauimmaiset loimaalaiset asuvat yli parinkymmenen kilometrin päässä.
Jorma Rinne toivoo kirjoituksessaan, että Loimaan keskustan kehittämisessä ei nyt pudotettaisi hanskoja.
Aivan samaa toivon minäkin – ja sen lisäksi virkamiesten ja poliitikkojen näkemystä siitä mitä keskustaan tavoitellaan, missä ajassa ja millä rahalla, avoimuutta suunnitelmista ja vilkasta keskustelua.
Jos asiat eivät etene, pahoin pelkään, että hanskat alkavat olla höllässä monella.

Kati Uusitalo