Montako yötä aluevaaleihin? Yllättävän vähän, sillä äänestys hyvinvointialueiden päättäjistä tulee eteen jo tammikuussa. Onko maakuntalaisilla siihen mennessä riittävä ymmärrys siitä, mistä me äänestämme? Valintaansa ei voi katsoa kuin kuntavaaleissa, vaan alkaa nähdä politiikka maakunnallisena. Me vastaan maakunta -ajattelusta on pakko päästää irti. Aluevaltuustoissa vallan jakavat puolueet, eivät kunnat.

Varsinaissuomalaiset vihreät ehättivät jo julkistamaan osan ehdokasnimistään. Muutoin aiheen ympärillä on ollut vielä kovin hiljaista. Ei ehkä pitäisi, sillä kuten sanottua, aikataulu on kireä ja vaalien ajoitus erikoinen. Vaalit tulevat jo, kun arki pyhien katkoman vuodenvaihteen jälkeen nytkähtelee vauhtiin. Kiireen sanelee se, että aluevaltuustot aloittavat työnsä jo 1. maaliskuuta.

Varsinais-Suomessa valitaan 79 päättäjää. Hyvinvointialueella on itsehallinto eli valta hoitaa lakisääteiset tehtävänsä. Hyvinvointialueen aloittaessa ne ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen – sotepe.

Samalla kunnilta lähtee vastuita ja velvoitteita niin sanotuille leveämmille hartioille. Se ei tapahdu suoralla vallansiirrolla virkatehtävänä vaan demokraattisilla vaaleilla maakuntalaisia edustaville päättäjille. Kannattaa varmaan alkaa kiinnostua. AS

PS. Postin jakeluun tulee muutoksia Loimaalla ensi viikolla. Muutokset eivät vaikuta Loimaan Lehden jakeluun kuin hyvin vähäisiltä osin.